Глобалният производствен индекс се свива за първи път от 2020 г.

Растежът на производствените цени се успокои за пети месец, което показва известно облекчение от инфлационния натиск

11:11 | 4 октомври 2022
Автор: Александър Танзи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалното производство се сви през септември за първи път от повече от две години, тъй като поръчките и производството продължиха да отслабват, което подчертава нарастващите рискове от световна рецесия.

Показателят за глобалните производствени мениджъри по покупки на JPMorgan падна за четвърти пореден месец до 49,8 миналия месец, според данни, публикувани в понеделник. Показанията под 50 сигнализират за свиване и последната цифра е най-ниската от юни 2020 г.

Индексът на новите поръчки се сви за трети пореден месец до повече от двегодишно дъно, а измерването на международната търговия се понижи, илюстрирайки по-слабото търсене, тъй като централните банкери по света повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията. Производството също се е свило най-много за пет месеца, показват данните.

Около 90 централни банки са повишили лихвените проценти тази година, а половината от тях са се повишили с поне 75 базисни пункта наведнъж. Енергийните разходи, които се повишиха през последната година, поради войната на Русия в Украйна, както и ограничения глобален производствен капацитет, удариха особено силно производителите.

Докладът също така показа спад в индекса на забавени поръчки за трети пореден месец, като се е на най-ниското ниво от юли 2020 г. На фона на леко разширяване на запасите от готови стоки, данните сочат известно натрупване на излишен капацитет във фабриките.

Производственият сектор в еврозоната падна по-дълбоко в зона на свиване през септември. Само Ирландия сред наблюдаваните страни от еврозоната отбелязва разширяване. Франция и Германия - двете най-големи икономики в еврозоната - показаха най-голямото свиване от повече от две години, показват последните данни на S&P Global.

Докато глобалният индекс падна, показателите за фабричната активност както в САЩ, така и в Китай показаха разширяване през септември. Глобалният измерител на S&P за производството в САЩ се подобри до 52, докато официалният индекс на мениджърите по покупките в производството на Китай се повиши до 50,1 - едва достигайки територия на разширяване.

Добрата новина от последното глобално проучване беше, че растежът на производствените цени се успокои за пети месец, което показва известно облекчение от инфлационния натиск.

JPMorgan Global PMI е съставен индекс, изготвен от S&P Global съвместно с Института за управление на доставките и Международната федерация за управление на покупките и доставките.