Главният критик на Путин спечели решителна изборна победа в Латвия

Подкрепяните от етническите руснаци партии може да не успеят да влязат в парламента

19:09 | 2 октомври 2022
Обновен: 19:29 | 2 октомври 2022
Автор: Аарон Еглитис
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Латвийският премиер Крисиянис Каринс, твърд критик на Владимир Путин, спечели решителна победа на парламентарните избори, след като гласоподавателите наказаха партия, подкрепяна от етническите руснаци, показват предварителните резултати.

Подкрепена от гласната си опозиция срещу нахлуването на руския президент в Украйна, "Ново единство" на Каринс спечели 18,8% от гласовете, според частични резултати при преброени 95% от избирателните секции.

"Хармония", група, която спечели последните три избора с подкрепата на много руснаци, които съставляват около една четвърт от 1,9-милионното население на Латвия, получава 4,7%. Ако това не се промени в окончателния резултат, ще ѝ бъде отказано влизане в парламента за първи път от създаването на партията през 2010 г.

„Гласоподавателите показаха, че ги е грижа за демокрацията на нашата страна, за нейното съществуване“, каза Каринс по латвийската телевизия след вота.

Изборите подчертават нарастващото разделение между страните от Европейския съюз и НАТО.

В Латвия и други нации, които се откъснаха от тоталитарната прегръдка на Москва при падането на комунизма през миналия век, гневът от атаката на Русия срещу Украйна допълнително засилва подкрепата за евроатлантическата солидарност.

Това контрастира с популисти като унгарския премиер Виктор Орбан – и неговите десни съюзници в Италия – които използваха разочарованието от инфлацията и имиграцията и разпалиха анти-ЕС настроения, за да спечелят гласове тази година.

„Подкрепата на "Ново единство" наистина е свързана с войната в Украйна“, каза по телефона Юрис Розенвалдс, професор в Латвийския университет. За латвийците „НАТО и ЕС означават сигурност“.

Каринс, който също е гражданин на САЩ, доведе до драматичен обрат за своята партия, която беше най-малката, влизала в парламента, на изборите преди четири години. За разлика от тях "Хармония" и другите две партии, които заеха първите три места в гласуването през 2018 г., изглежда няма да могат да влязат в парламента.

Цели осем политически сили изглежда ще участват в новия парламент. Опозиционният "Съюз на зелените и фермерите" е втори с 12,8%, а новосформираната партия "Обединена листа", която предполага, че би била готова да управлява с "Ново единство", има 11%.

"Ново единство" може да спечели до 23 места в 100-членния законодателен орган и Каринс може да успее да създаде управляваща коалиция, подкрепяна от мнозинството, с едва три други групи със сходно мислене. Партийните лидери ще се срещнат с президента Егилс Левитс в понеделник, за да започнат разговори за съставяне на ново правителство.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, партията на Каринс е един от най-гласните защитници на ЕС за затягане на санкциите. Той призова НАТО да подсили източния си фланг, включително 214-километровата граница на Латвия с Русия, и предупреди съюзниците на Латвия за експанзионистичните цели на Путин.

По време на неговото управление Латвия също събори 80-метров съветски паметник в столицата, ядосайки Москва, и обеща да премахне други.

За разлика от това, подкрепата на "Хармония" се разпадна, след като Русия нахлу в Украйна, като други партии се състезаваха за същия електорат, печелейки гласове.