Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Депозитната система за отпадъци в Латвия вече дава резултати

Микс Стуритис, изпълнителният директор на DIO, в "Бизнес старт", 21.09.2022

14:22 | 21 септември 2022
Обновен: 14:42 | 21 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

От 1-ви февруари 2022 година в Латвия работи депозитна система за изхвърляне не отпадъци. В нейния обхват попадат множество видове опаковки, а потребителите могат да ги връщат в пунктове и да получават депозита от 10 евро цента за всяка бутилка. Това каза Микс Стуритис, изпълнителен директор на DIO, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. DIO отговаря за депозитната система а отпадъци в Латвия.

Относно уроците, които научихме, създаването на нов навик за рециклиране в населението е много важно. Трябва да се обясни колкото е важно това. Дори и само половин година след въвеждането на депозитната система за отпадъци в Латвия се вижда, че околната среда става по-чиста. В парковете, на местата за пикник, на плажовете вече почти няма опаковки, които да могат да бъдат депозирани.

"Периодът на въвеждане на депозитната система в Латвия беше около една година. Като оператор на системата, сключихме договор с правителството през 2021 година и тя заработи на 1 февруари тази година".

Хората не плащат за използването на тази система, обясни Стуритис. Той обясни, че се плаща такса за депозит, а при връщане на бутилките в пунктовете за събиране, депозитът от 10 евроцента на бутилка се връща. 

"При депозитните системи е важно депозитът да не е твърде малък, защото това няма да мотивира хората да връщат бутилките. Но ако депозитът е твърде голям, може да възникнат някои проблеми. Например при 50 евроцента много хора няма да харесат системата, защото ще се замразяват твърде много пари в опаковки. За нас беше много важно да определим и колко е голям депозитът в съседните страни, например в Естония. Ако при нас депозитът беше 20 евроцента, може би естонците щяха да идват при нас, за да рециклират". 

Правителството не инвестира нито едно евро в тази система, нито пък хората, подчерта гостът.

"Всичко това се прави от инвеститорите и инвестицията е около 30-40 млн. евро".

На въпроса как хората са възприели системата събеседникът каза, че първоначалната нагласа е била много положителна и 84% от латвийците са искали да бъде въведена тази система. След въвеждането положителната нагласа се е запазила, но все пак изграждането на един напълно нов навик за рециклиране среща своите трудности.

"Целият навик за рециклиране в Латвия беше изгубен. Никой не рециклираше и този метод трябваше да бъде научен и възприет от хората. Това беше едно от най-големите предизвикателства. Виждаме, че системата работи много добре и се движим според плана си. Например през август процентът на събиране беше 77%. Нашите изчисления за първата година предвиждаха да бъдат събрани 70% от бутилките. Така че резултатът, който постигнахме, е много добър. Целта ни за следващата година е 90% събиране". 

Стартът на системата не е срещнал трудности в лицето на производителите и търговците на дребно, защото системата е въведена със закон от 1 февруари 2022 година и участието на търговците е било задължително, сподели Микс Стуритис.

"Те на практика нямаха избор. Както производителите, така и търговците трябваше да участват задължително. Всички магазини, които продават опаковки, които могат да се рециклират, трябва да участват и да събират празните опаковки".

Освен амбицията през следващата година да се постигне 90% рециклиране, събеседникът сподели, че предстои разширяване на депозитната система. "Вчера латвийското правителство одобри първата стъпка за разширяване на системата, като от следващата година ще бъдат рециклирани и опаковките от алкохолни коктейли, независимо от съдържанието на алкохол в тях. Всички алкохолни напитки, които се опаковат в кенове или в PET-бутилки също ще бъдат включени, както и различните видове сиропи. Това е следващата добра стъпка за разширяване на системата". 

Как се отразява на работата на системата за отпадъци в Латвия повишената цена на горивата и суровините? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.