Тайните продажби на скъпоценни камъни от Русия разделят света на диамантите

Произходът на диаманта е ясен в началото на веригата, когато му се издава сертификат за произход, но след това нещата почти веднага се заплитат

20:00 | 29 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тайната продажба на руски диаманти на стойност стотици милиони долари всеки месец разделя глобалната търговия, която се простира от фабриките за рязане в Мумбай до луксозните магазини на Пето авеню в Ню Йорк.

Мнозина в индустрията отказват да търгуват с руски скъпоценни камъни след нахлуването в Украйна и след като минният гигант Alrosa PJSC беше засегнат от американски санкции. Но има шепа индийски и белгийски купувачи, които купуват големи количества при изгодни условия, избирайки диамантите, от които се нуждаят, докато други търговци стоят настрана.

Сделките се случват без много шум дори за известния с потайностите си свят на диамантите.

Въпреки че сделките не нарушават санкциите, има и други рискове, които трябва да се вземат под внимание - компании като Tiffany & Co. и Signet Jewellers Ltd. не искат руски диаманти, които са добивани от началото на войната, а доставчиците казват, че се притесняват да не загубят ключови договори чрез търговия със скъпоценни камъни на Alrosa.

Продажбите представляват проблем за всякакви опити за бойкот: след като камъните влязат във веригата за доставки, те могат да станат почти невъзможни за проследяване. Диамантите се продават на пакети с подобни размери и качество - има около 15 000 различни категории - и могат да бъдат повторно търгувани и смесени многократно, преди да попаднат в годежен пръстен или огърлица.

Западните търговци на дребно, които се опитват да избегнат руските скъпоценни камъни, също са загрижени за осигуряването на достатъчно диаманти, особено малките и по-евтини видове, в които Alrosa е специализирана. Компанията представлява около една трета от доставките на необработени диаманти и всички налични руски камъни, добити преди войната, по същество са вече изкупени.

Някои големи европейски луксозни марки са поискали от конкурента на Alrosa, De Beers, да увеличи продажбите на доставчици, на които имат доверие, според източници на Bloomberg. Компанията е положила известни усилия за това, но няма големи свободни количества за продажба, казаха източниците.

Докато руските доставки разделят света на диамантите, голяма част от напрежението е съсредоточено в „средния поток“, огромна мрежа от предимно семейни фирми, които режат, полират и търгуват със скъпоценни камъни в света – много от тях в Индия – и осигуряват връзката между минни компании и магазини за бижута.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Alrosa продаваше на повече от 50 такива клиенти всеки месец. Продажбите замръзнаха първоначално след инвазията, но сега се върнаха до почти нормални нива.

Но това се случва много тихо. Преди войната компанията извършва 10 продажби годишно от своя търговски офис в Антверпен, Белгия, въз основа на определен календар и след това публикуваше резултатите. Alrosa вече спря да публикува каквато и да е информация за своите продажби или финансови резултати.

По-голямата част от индийския среден поток все още избягва руски покупки поради риска да загубят западни клиенти в резултат на това, според хора, запознати с въпроса.

САЩ са особено важен пазар - 50% от всички шлифовани диаманти се продават в страната, вариращи от луксозни екземпляри на стойност десетки милиони до камъни, които се продават за по-малко от 200 долара в търговци на дребно като Walmart Inc.

Докато диамантите са дискреционен лукс за хората, които ги купуват, самият бизнес е икономическа основа за големите центрове за рязане и търговия. Търговията с диаманти поддържа около един милион работни места в Индия, където правителството работи да поддържа бизнеса си. Министър-председателят на Белгия също повтори позицията на страната, че руските камъни не трябва да бъдат санкционирани - повече от 80% от необработените диаманти се търгуват през пристанищния град Антверпен на някакъв етап.

Засега по-голямата част от руските камъни преминават през около 10 купувача. Индийските компании Kiran Gems и Shree Ramkrishna Exports Pvt са двата най-големи купувача, според запознати.

Kiran и SRK не отговориха при търсене за коментар. Говорителите на Alrosa и De Beers отказаха коментар.

След като руските диаманти бъдат нарязани и полирани, се предполага, че те ще попаднат в бижута за пазари като Китай, Япония и Индия. Тези три страни заедно представляват около 30% от световното търсене и — за разлика от западните търговци на дребно — нямат проблем да получават руско производство.

Въпреки това непрозрачният характер на търговията с диаманти с нейната дълга и сложна верига на доставки означава, че руските камъни вероятно ще се озоват и на западните пазари.

Произходът на диаманта е ясен в началото на веригата, когато му се издава сертификат по Кимбърлийския процес, който е предназначен да сложи край на продажбата на „кървави диаманти“, които са финансирали войните през 90-те години.

Но след това нещата могат да станат мътни. Пакетите със скъпоценни камъни често се смесват в търговските къщи и оригиналният сертификат ще бъде заменен с документация за „смесен произход“, което прави почти невъзможно да се следи къде в крайна сметка се продават руски диаманти.

Докато страхът от отчуждаване на западни компании е най-голямата пречка за повечето в индустрията, практическите трудности при закупуване от Русия също са възпиращ фактор.

След санкциите на САЩ повечето европейски и близкоизточни банки се оттеглиха от финансирането на покупки от Alrosa, която преди това продаваше почти всички свои диаманти в щатски долари. Това оставя няколко индийски банки, които през последните месеци улеснят транзакциите в други валути, предимно евро и рупии.

Като един от признаците на продължаваща предпазливост, IndusInd Bank Ltd., един от най-големите финансисти на индийските купувачи на диаманти, изисква от клиентите в тези сделки да подпишат документ, потвърждавайки, че носят отговорност, ако транзакциите бъдат замразени, според хора, запознати със ситуацията .

Говорител на IndusInd каза, че банката „е в съответствие с вътрешните, както и с международните търговски санкции, наред с другото, като не предприема транзакции със санкционирани юридически/физически лица“.

За тези, които все още са склонни да купуват, Alrosa предлага предимства, включително необичайна гъвкавост, въпреки че запазва ценообразуването като цяло наравно с De Beers.

Обикновено от клиентите се очаква да вземат предварително договорен асортимент от пакети с диаманти. Сега компанията позволява на купувачите да избират ръчно своите пакети, което означава, че те могат да избират диаманти, които са в недостиг, или такива, които вероятно ще донесат най-добра печалба. Като отражение на променящата се структура на индустрията, тя също търси създаването на по-постоянни офиси за продажби в Индия.