Петролът е напът към четвърта седмична загуба с по-лоши перспективи

ОПЕК може да бъде принуден да направи още съкращения на добива, ако цените паднат под текущите нива

09:30 | 23 септември 2022
Обновен: 09:56 | 23 септември 2022
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към четвърти седмичен спад, след като редица повишения на лихвените проценти по света помрачиха перспективите за търсенето на енергия.

Фючърсите на West Texas Intermediate достигнаха 83 долара за барел, като цените паднаха с повече от 2% за седмицата. Федералният резерв даде най-ясния си сигнал досега, че е готов да толерира рецесия в САЩ като компромис за възстановяване на контрола върху инфлацията, докато Обединеното кралство, Норвегия и Южна Африка също повишиха лихвите.

Суровият петрол се насочва към първата си тримесечна загуба от повече от две години, тъй като опасенията за глобалното икономическо забавяне натежават върху перспективите за търсенето. По-силният долар засилва негативните нагласи през тази седмица, което направи стоките, оценени във валутата, по-скъпи за инвеститорите.

Малко вероятно е бързото повишаване на лихвите да отбележи края на кампанията за укротяване на инфлацията, дори когато централните банки рискуват да вкарат икономиките си в рецесия. Това бележи драматична промяна от преди година, когато официални лица публично прогнозираха, че скокът на цените от ерата на пандемията скоро ще изчезне.

Министърът на петрола на Нигерия Тимипре Силва каза, че ОПЕК може да бъде принудена да направи още съкращения на добива, ако цените паднат под текущите нива. По-рано този месец картелът и неговите партньори се съгласиха на първото намаление на доставките от повече от година. Ходът показа, че организацията гледа сериозно на задачата да управлява пазарите, каза представител на Саудитска Арабия.

„Това ще бъде много, много нестабилно последно тримесечие“, каза Амрита Сен, главен петролен анализатор в Energy Aspects Ltd., в телевизионно интервю за Bloomberg. Има „твърде много различни и противоречиви фактори, които движат цените в момента“, добави тя.

Държавите-членки на Европейския съюз се надпреварват да постигнат политическо споразумение в рамките на седмици, което би наложило таван на цените на руския петрол. Идеята набра скорост, след като президентът Владимир Путин тази седмица обяви частична мобилизация, ескалирайки войната в Украйна и може да бъде част от нов набор от санкции, предложени от Европейската комисия.

Междувременно Путин и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман потвърдиха ангажимента си към алианса ОПЕК+ в разговор в четвъртък, съобщиха от Кремъл. Групата поддържа връзки с Русия, въпреки войната й в Украйна.