Победата на десните бележи нова политическа епоха в Швеция

Анти-имигрантската партия на Шведските демократи отбеляза най-голям ръст в подкрепата си от всички партии в Швеция

11:42 | 12 септември 2022
Автор: Никлас Роландер
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Шведската коалиция от десни партии изглежда ще си осигури крехка победа на парламентарните избори, което ще пренастрои политическата карта в най-голямата скандинавска държава, пише Никлас Роландер за Bloomberg.

Победата се дължи на възхода на анти-имигрантската партия Шведски демократи, която спечели най-много нови гласове от всички партии и се превърне във втората най-голяма политическа сила в страната.

„Гордея се и съм много щастлив от това, което постигнахме заедно“, заяви лидерът на Шведските демократи Джими Ейксон след като стана ясно, че партията е отбелязала най-добрия резултат в историята си.

При преброяването на 95% от гласовете в 6578 изборни района, опозиционната коалиция на лидера на Умерената партия Улф Кристерсон е спечелила 175 места от общо 349 в шведския парламент, което им дава леко предимство пред управляващите социалдемократи и техните партньори.

Възходът на шведските националисти следва тенденцията за по-широк обрат в европейската политика. Въпреки че френският президент Еманюел Макрон запази поста си и партията му взе най-много гласове на парламентарните избори, крайно дясната партия на Льо Пен се справи много по-добре от очакваното. Дясната партия Fratelli d’Italia на Джорджиа Мелони, чиито корени се простират чак до италианското пост-фашистко движение, води дясната коалиция, която е на път да спечели изборите в Италия с мнозинство според последните проучвания.

Насред вълната от престъпност, предизвикана от гангстерски войни в Швеция, Шведските демократи водеха кампанията си с обещанието да „направят Швеция отново безопасна“ като въведат по-строги присъди и свият имиграцията до минимум. Те подкрепят и построяването на нови ядрени реактори. Изглежда тези послания са проработили, тъй като избиратели им донесоха 11 допълнителни депутатски места в парламента – повече от на всяка друга партия.

Финалното преброяване на гласовете ще се проведе в сряда, след което се очаква, че избраникът на десния блок за министър-председател Кристенсон ще започне да формира новия кабинет. „Готов съм на всичко, за да създам ново, стабилно и ефективно правителство за Швеция“, каза той по време на реч в неделя.

Тъй като само едно единствено място дели двете партии, Магдалена Андерсон – лидер на Социалдемократите и първата жена министър председател, не признаха поражението. „Въпреки че резултатите още не са окончателни, мога уверено да кажа, че тези избори бяха успешни за социалдемократите“, каза тя пред привърженици.

След изборите през 2018 г. предшественикът на Андерсон – Стафан Льовфен, му бяха нужни 4 месеца, за да състави правителство заради неочакваното зареждане на Шведските демократи, които раздробиха политическата сцена след изборите.

Ейксон се е присъединил към анти-имигрантската партия през 1995 – само осем години след създаването на партията, и се превърне в ключов играч при възхода й на политическата сцена след като спечели първите си депутатски места през 2010 г.

По време на 17-годишното си управление, лидерът на националистите се опита да направи партията си по-привлекателна като отстрани някои екстремисти от нея, както и полемични политики като ограничаване на абортите и кампанията за напускане на Европейският съюз.

„За пръв път имаме шанс не само да бъдем опозиционна партия, но и да станем активна част от правителство, което да поведе страната по нов път“, каза Ричард Йомсоф, партиен секретар за Шведските демократи.

Най-голямата скандинавска държава държи първенство в повечето класации за качество на живот и беше силно търсена като убежище в последните години, приемайки големи вълни от имигранти. Целия политически спектър от партии в Швеция е заел по-твърда позиция по отношение на имигрантите след кризата с бежанците през 2015 г.

Растящата подкрепа за националистическата партия отразява трудностите при интеграцията на имигрантите, но скока в престъпността и формирането на криминални групировки се превърне в най-големият катализатор за подкрепата, която шведските демократи получават.