Борис Джонсън ще изпраща в Руанда мигранти, прекосили Ламанша

Джонсън е готов за битка с опозиционните партии заради новите си планове

19:08 | 14 април 2022
Обновен: 21:20 | 14 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Борис Джонсън представи противоречив план за изпращане на мигранти, търсещи убежище в Руанда. Британският премиер позиционира партията си в много разгорещен политически въпрос и очаква сериозни правни предизвикателства към идеята си, предава Bloomberg.

Мигрантите, достигнали Великобритания на лодки през Ламанша, рискуват пренасочване към африканската държава, заяви Джонсън в четвъртък. Тази мярка е рязко отклонение от водената досега политика и целта й е да разубеди мигрантите от предприемане на опасното пътуване, каза той. Около 28 000 души опитаха да прекосят миналата година.

„Този проблем преследва страната ни от много време и предизвиква твърде много човешко страдание и трагедии“, каза Джонсън. „Това правителство няма да бяга от трудните решения“.

Планът вероятно ще предизвика огромни политически спорове във Великобритания като се имат предвид критиките отправени към държави с подобна политика. Опозиционните партии и организации за правата на човека вече отправиха силни реакции на неодобрение. Не е сигурно и дали Джонсън може да разчита на подкрепа от всичките си депутати от Консервативната партия, някои от които се обявиха против центрове за бежанци извън страната.

Джонсън изглежда предвкусва с удоволствие предстоящата битка, предвиждайки искове в съда, заради които планът няма да може да влезе в сила веднага. Той знае, че това ще постави под напрежение основната опозиционна Лейбъристка партия преди предстоящите местни избори на 5 май, като в същото време ще се хареса на консервативните избиратели, които подкрепиха Брекзит и искат контрол над имиграцията.

Следващите парламентарни избори са планирани за 2024 година.

Вътрешният министър в сянка на Лейбъристката партия Ивет Купър нарече плана „неработещ, неетичен и изнудвачески“. Съветът за бежанците го нарече „жесток и подъл“ и обвини правителството, че се отнася към бежанците като към „стока, която трябва да се пренесе на друго място“.

Джонсън отхвърли критиките за липса на съпричастност, заявявайки че е по-лошо да се окуражава система, при която бежанците са използвани от трафиканти на хора и често се давят в морето. Той защити и репутацията на Руанда, казвайки че страната е постигнала значителен прогрес през последните години и е една от най-безопасните в света.

Въпреки това дори самата представителка на Великобритания за човешките права Рита Френч наскоро разкритикува Руанда за това, че не се съгласява „да провежда прозрачни, достоверни и независими разследвания на твърдения за нарушения на правата на човека, включително смъртни случаи в арестите и изтезания“.

Джонсън не каза каква част от мигрантите ще бъдат изпратени в Руанда – въпреки че каза, че споразумението с африканската нация е „неограничено“ – нито колко ще струва на правителството на Обединеното кралство да ги презасели.

Министърът Саймън Харт каза по-рано пред Sky News, че споразумението с Руанда ще струва около 120 милиона паунда (158 милиона долара) и е фокусирано върху „икономическите мигранти, които са предимно мъже“.

Говорейки на съвместна пресконференция в четвъртък с британския министър на вътрешните работи Прити Пател в столицата на Руанда Кигали, външният министър Винсент Бирута каза, че страната му има капацитета да приема мигрантите от Обединеното кралство и планира да инвестира повече в „социална инфраструктура“, за да даде подпомогне плана.

„Ние им даваме шанс да започнат нов живот в нашата страна като пълноправни членове на нашите общности“, каза Бирута. „Това не само ще им помогне, но ще е от полза за Руанда и ще помогне за напредъка на нашето собствено развитие.“ Тези, които не искат да се установят в Руанда, ще бъдат подпомогнати да се върнат в страната си на произход или в други страни, приемащи мигранти, каза той.

Тези планове идват в момент, в който Джонсън се опитва да измести фокуса от така наречения скандал Partygate, който преследва правителството му от края на миналата година.

Полицията разследва дузина събирания в правителствени сгради, за които се твърди, че са нарушили правилата по време на локдауна срещу коронавирус през 2020 и 2021 г., а преди два дни глобиха Джонсън заради участието му в тези събирания - което го направи първият действащ министър-председател, уличен в нарушение на закона. Той отказа да подаде оставка и каза, че иска да се съсредоточи върху приоритетите на електората.

Един от тези приоритети е имиграцията: неуспехът да се реши проблемът е смущаващ за администрацията на Джонсън, като се има предвид обещанието му да „поеме обратно контрола“ върху британските граници по време на референдума за Брекзит.

Преминаването на Ламанша също е редовен източник на напрежение с Франция, като Обединеното кралство обвинява правителството на президента Еманюел Макрон, че не прави достатъчно, за да попречи на мигрантите да напуснат френските брегове.

Около 600 души прекосиха Ламанша в сряда и броят им отново може да достигне хиляда на ден в рамките на седмици, каза Джонсън.

Тази година Пател нае Александър Даунър, бивш австралийски външен министър, за да направи преглед на граничните сили на Обединеното кралство. В предишни изказвания той е призовавал Обединеното кралство да приеме противоречивата политика на Австралия за връщане на лодките с мигранти. Даунър ръководеше създаването на „Тихоокеанското решение“, според което търсещите убежище, пристигащи в Австралия от Индонезия, биват изпращани в офшорни центрове за задържане.