Тръмп отново е фаворит сред републиканците за президентската номинация през 2024 г.

Подкрепата за бившия президент не е претърпяла големи промени в сравнение с миналогодишното издание на анкетата

16:45 | 7 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Бившият президент Доналд Тръмп, който вече загатна, че планира да се кандидатира отново през 2024 г., се оказа категоричен фаворит в президентската анкета сред присъстващите на политическата конференция на консерваторите в Америка, изпреварвайки губернатора на Флорида Рон ДеСантис, предава Bloomberg.

Тръмп имаше рейтинг на одобрение от 99% и беше избран от 69% от около 1000 присъстващи на конференцията в Далас, следван от ДеСантис с 24%. Сенаторът от Тексас Тед Круз получи 2%, като другите потенциални кандидати имат 1% или по-малко.

В отделен въпрос без Тръмп като опция, ДеСантис беше преобладаващият избор с 65%, следван от сина на бившия президент, Доналд Тръмп-младши, с 8%, Круз с 6% и бившия държавен секретар Майк Помпео с 5 %.

Въпреки че не е официално, проучването, публикувано в събота, е индикация за настроенията сред активистите на Републиканската партия и гласоподавателите на местно ниво. Републиканците вземат предвид резултатите от допитването, за да преценят позицията на Тръмп и потенциалните му съперници през 2024 г., особено на ДеСантис, който не присъства на конференцията.

Подкрепата за Тръмп не се е променила много от 70-те %, които той получи в анкетата, направена на същата конференция през 2021 г. в Далас, и беше по-висока от 59-те % в анкетата на CPAC на събитието им в Орландо през февруари.

Тръмп каза, че вече е твърдо решил дали да се кандидатира отново за Белия дом и единственият оставащ въпрос е кога ще съобщи решението си - преди или след междинните избори през ноември.

Анкетата на CPAC попита присъстващите и кого биха искали да видят като потенциален кандидат за вице-президент на Тръмп. ДеСантис беше преобладаващият избор с 43%, следван от губернатора на Южна Дакота Кристи Ноем с 9% и Помпео със 7%.