Стачките в Норвегия заплашват да спрат доставките на газ за Обединеното кралство

Енергийната криза в Европа се засилва, а норвежкият Equinor започва да затваря петролни и газови находища

15:00 | 6 юли 2022
Обновен: 15:55 | 6 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Норвегия предупреди, че износът на газ за Обединеното кралство може да бъде спрян този уикенд ако стачката на работниците ескалира, като до 60 процента от доставките на скандинавската страна са под заплаха от индустриални действия, пише Financial Times.

Equinor, подкрепяната от държавата енергийна компания на Норвегия, вече затвори три петролни и газови находища, откакто в понеделник вечерта започнаха стачки с искания за заплати, които да компенсират нарастващата инфлация и това помогна за покачването на европейските цени на газа до най-високото им ниво от четири месеца.

Норвежкият Gassco, държавен тръбопроводен оператор, каза пред Financial Times във вторник, че „в най-лошия сценарий доставките за Обединеното кралство могат да спрат напълно“, като в събота стачкуващите работници планират да разширят спиранията до ключов разпределителен център, който извършва доставки за Великобритания.

Норвегия е най-големият източник на газ в Обединеното кралство, според индустриалния орган Offshore Energies UK, изпреварвайки местното производство за първи път миналата година и отговаря за 42% от цялото търсене на Обединеното кралство. Норвегия също така доставя около 25 процента от целия европейски газ.

Заплахата за норвежките доставки идва в момент когато европейските страни вече бързат да запълнят складовете си преди зимата. Европа се обърна към Норвегия, която традиционно е вторият й най-голям доставчик на газ след Русия, за да запълни празнината, останала след като Москва спря потоците.

Обединеното кралство се превърна във важен канал за пренасяне на доставки към Европа, като неговите тръбопроводи за износ към Белгия и Холандия работят на пълна скорост, за да изпращат излишния внос на втечнен природен газ и норвежки доставки в континенталните складове, преди да настъпят по-студените месеци.

Прекъсването в доставките доведе до рязко покачване на европейските цени на газа, което допринесе за рязкото покачване на разходите за бизнеса и домакинствата. Базовите европейски цени на газа се повишиха с 6 процента във вторник до 167 евро за мегаватчас, най-високото ниво от началото на март и пет пъти повече от нивото отпреди година, преди леко да се понижат.

По-високите цени се отразиха на валутния пазар, като еврото падна до най-ниското си ниво от две десетилетия поради опасения за това как спираловидните енергийни разходи ще се отразят на икономиката на еврозоната.

Стачките, започнали в понеделник, трябва да обхванат още три обекта до вторник вечерта, прекъсвайки около 13 процента от износа на природен газ на Норвегия.

Норвежкият профсъюз Lederne заплашва да ескалира стачките в събота, което ще наложи затварянето или намаляването на производството на 14 обекта и ще доведе до спад от 56 процента в износа на норвежки газ, ако не бъде намерено решение.

Gassco каза, че Sleipner, ключов разпределителен център на газопровода до Easington на източното крайбрежие на Англия, ще бъде принуден да затвори според плановете за стачка през уикенда. Вероятно ще има липса на газ за изпомпване през алтернативен тръбопровод до Сейнт Фъргюс в Шотландия, добави Гаско. Националната мрежа на Обединеното кралство заяви, че нейната собствена „предварителна оценка“ предполага, че все още може да пристигне малко газ в терминала.

Проблемите с норвежките доставки идват в момент в който търговците стават все по-песимистично настроени относно възобновяването на потока на газ от Москва през Северен поток 1, тръбопровода между северозападна Русия и Германия, в пълен ход, след ремонта, който трябва да започне следващата седмица за 10 дни.

Държавната компания "Газпром" миналия месец намали капацитета на линията с 60 процента, като посочи за причина технически проблеми, свързани със западните санкции, но отказа да използва алтернативни тръбопроводни маршрути, за да поддържа доставките. Много европейски служители обвиниха Русия, че използва доставките на газ като оръжие и предупредиха, че континентът трябва да се подготви за по-нататъшни съкращения.

Том Марзек-Мансър, анализатор в консултантската компания ICIS, каза, че въпреки че Обединеното кралство вероятно ще може да се справи в краткосрочен план без норвежки доставки, сегашната ситуация ще навреди на европейските усилия за управление на потоците.

„Обединеното кралство има голям внос на втечнен природен газ, така че би трябвало да е добре, дори и при създаване на известно напрежение на пазара“, каза Марзек-Мансър.

„Но за Европа като цяло това наистина не може да се случи в по-лош момент, с изключение на зимата, тъй като тя отчаяно се нуждае от попълване на складовете преди по-студените месеци“, добави той.

Очаква се Обединеното кралство да получи четири товара с втечнен газ между 10 юли и 19 юли.

National Grid заяви, че е уверен, че Обединеното кралство ще има достатъчно газ за продължителността на норвежката стачка, тъй като търсенето на газ е сравнително ниско през лятото. Търговците биха могли също така да изберат да изпращат по-малко газ към континентална Европа, ако доставките се затегнат, добави той.

Бизнес отделът на правителството на Обединеното кралство заяви, че „няма проблеми с доставките на газ“, подчертавайки вътрешното производство на страната и капацитета за внос на LNG, който е вторият по големина в Европа. Но един служител призна, че министрите се подготвят за въздействието на по-нататъшния скок на цените на едро.

Страните в континентална Европа вече призоваха домакинствата и промишлеността да намалят потреблението си, в случай че Русия прекъсне износа на газ за континента, но правителството на Обединеното кралство засега омаловажава опасенията.