Facebook може да отмени сделки за милиони долари с традиционните медии

Компанията за социални медии плаща повече от 10 милиона долара годишно на шепа новинарски организации, за да представят тяхното съдържание в своя раздел с новини

18:00 | 10 юни 2022
Обновен: 18:59 | 10 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Facebook на Meta Platforms Inc. преразглежда ангажимента си да плаща за новини, което накара някои новинарски организации да се подготвят за потенциален недостиг на приходи от десетки милиони долари, пише The Wall Street Journal.

Компанията плаща средни годишни такси от над 15 милиона долара на Washington Post, малко над 20 милиона долара на New York Times и повече от 10 милиона долара на The Wall Street Journal, според хора, запознати с въпроса. Таксата, плащана на The Wall Street Journal е част от по-голяма сделка с Facebook News, до голяма степен договорена от компанията-майка Dow Jones & Co., включително годишна компенсация на стойност над 20 милиона долара, казаха запознати с партньорството.

В основата на тези сделки е специалната секция за новини на Facebook, която подбира селекция от безплатни статии за читателите. Facebook, който плаща на издателите на новини, за да предоставят своето съдържание безплатно, през 2019 г. се съгласи на тригодишни споразумения с различни медийни организации, които изтичат тази година.

Facebook не е предоставил на издателите никакви индикации, че планира да възстанови партньорствата в сегашната им форма или изобщо. Според някои от източниците компанията се стреми да прехвърли инвестициите си от новини към продукти, които привличат създатели на къси видео клипове, за да се конкурира с TikTok на ByteDance Ltd. Компанията също инвестира сериозно в метавселената, което е подчертано от скорошната й промяна на името на Meta.

Освен това изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг е разочарован от усилията на регулаторите по целия свят, които искат да принудят платформи като Facebook и Google на Alphabet Inc. да плащат на медиите за всяко новинарско съдържание, достъпно на техните платформи, казаха запознати. Подобни ходове попарват ентусиазма на Зукърбърг да направи новините по-голяма част от съдържанието на Facebook, казаха те.

Миналия месец Кембъл Браун, бивш журналист на NBC и CNN и създателка на Facebook News, обяви, че е поела нова, по-широка роля в компанията, която ще включва надзора на глобалните медийни партньорства. Това включва всякакъв вид медии като спортни лиги или филмови студия.

The Information по-рано съобщи, че Facebook преразглежда плащанията си към медийните компании и измества акцента си.

Ако Facebook оттегли плащанията си към новинарските сайтове и компании, това би представлявало ново влошаване на отношенията между създателите на онлайн съдържание и гигантската социална медия.

Традиционните медии, които се конкурират за приходи от дигитална реклама с Google и Facebook, критикуваха технологичните гиганти, че не плащат за новинарското съдържание, което се представя и споделя на техните платформи. News Corp, който притежава The Wall Street Journal, беше сред най-големите критици.

The Wall Street Journal получава по-голямата част от плащанията, предвидени за Dow Jones, които се състоят предимно от парични средства, но включват и други форми на компенсация, като кредити за маркетинг във Facebook. Сделката обхваща и други публикации на Dow Jones, както и New York Post, която е собственост на News Corp.

Много други медийни компании в САЩ също получават плащания от Facebook, за да публикуват съдържанието си в раздела за новини. Техните такси обаче получават съвсем скромни в сравнение със сумите, платени на Washington Post, New York Times и Dow Jones. Facebook плаща повече за достъп до платено съдържание, докато издателите, чиито истории са достъпни безплатно, получават по-малко пари, каза човек, запознат със сделките. Сделките с по-малки издатели и медии обикновено са за по-малко от 3 милиона долара годишно.

Dow Jones, New York Times и Washington Post отказаха коментар. New York Times миналата година отчете приходи от 2,1 милиарда долара, докато Dow Jones отчете 1,7 милиарда долара приходи за последната си фискална година, която приключи на 30 юни 2021 г.

Facebook обяви старта на Facebook News – който потребителите могат да намерят като раздел в мобилното приложение или уебсайта им, подобно на раздела Facebook Watch за видео – през есента на 2019 г., след широко разпространените критики относно въздействието, което нарастващият дял на Facebook и Google на пазара на дигитална реклама има върху новинарските организации – особено местните. До 2018 г. Facebook и Google получават 77% от приходите от дигитална реклама на местните пазари, а 1800 вестници в САЩ са били затворени от 2004 г. насам.

Стартирането на раздела за новини беше коронно постижение за Браун, която беше наета от Facebook, за да подобри отношенията му с традиционните медии, според източници, запознати с въпроса.

Facebook за първи път пусна продукта в САЩ, предлагайки авансови плащания на новинарските организации. След това той беше разширен до Обединеното кралство, Германия и Австралия през 2021 г., както и Франция тази година.

През цялото това време Facebook беше изправен пред непрекъснати атаки от регулаторите по целия свят. Регулаторите в Европейския съюз, Франция, Обединеното кралство, Австралия и САЩ предприеха стъпки, насочени към принуждаване на платформите като Google и Facebook да плащат на медиите за новинарското съдържание, достъпно в техните платформи. Facebook се противопостави на закон, който беше приет в Австралия толкова яростно, че реши да блокира публикуването на всякакви новини на платформата си в страната.

Тази пролет обновена версия на американското законодателство, насочено към регулиране на платформите, започна да се върти в Конгреса, този път с разпоредба, която ще изисква от платформите да участват в арбитраж подобен на закона, която накара Facebook да изтегли всички новини от Австралия. Междувременно Канада наскоро също предложи закон по модела на този в Австралия.