Vitol: САЩ може да си затворят очите за повече петрол от Иран дори без сделка

САЩ ще позволят на Eni, Repsol да доставят венецуелски петрол за Европа

08:01 | 6 юни 2022
Обновен: 11:03 | 6 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според най-големия независим търговец на суров петрол САЩ може да допуснат повече санкциониран ирански петрол на световните пазари дори без възраждане на ядреното споразумение от 2015 г., съобщи Bloomberg. През уикенда се появи информация, че Вашингтон може да разреши допълнителни доставки и от Венецуела за Европа.

Преговорите между Техеран и световните сили за ново ядрено споразумение са в застой от март. Петролните търговци са все по-песимистични, че преговарящите ще сключат сделка.

Все пак президентът на САЩ Джо Байдън може да реши, че необходимостта от сваляне на рекордно високите цени на бензина преди междинните избори през ноември надвишава ползата от стриктното прилагане на санкциите, включително чрез задържане на повече ирански петролни танкери.

„Вашингтон може просто да позволи малко повече от този петрол да тече“, каза Майк Мюлер, ръководител за Азия във Vitol Group, в неделя в подкаст на базираната в Дубай Gulf Intelligence. „Ако изборите са доминирани от необходимостта от понижаване на цените по бензиностанциите в САЩ, затварянето на очите за санкционираните барели вероятно е нещо, което може да очаквате да видите. Намесата на САЩ в тези потоци винаги е била доста рядка."

САЩ конфискуваха петрол от кораб под ирански флаг край Гърция миналия месец, което беше последвано дни по-късно от отговора на Техеран, който задържа два гръцки танкера в Персийския залив. Но ходът на Вашингтон е малко вероятно да сигнализира за началото на повече конфискации на танкери от САЩ, според Мюлер.

Иран увеличи износа на петрол тази година, като повечето от него завършва в Китай. Нова ядрена сделка ще доведе до навлизането на допълнителни 500 000 до 1 милион барела на ден на международните пазари, достатъчно, за да натежи на цените, според енергийни анализатори. Ислямската република също има около 100 милиона барела петрол в складове, които могат да бъдат продадени бързо.

Цените на суровия петрол се покачиха с повече от 50% тази година до почти 120 долара за барел, най-вече заради последствията от руската инвазия в Украйна. Докато много републиканци и някои демократи се противопоставят на всякакво премахване на санкциите срещу Иран, Байдън е подложен на силен натиск да намали цените на бензина, които се покачиха до средно над 4,80 долара за галон в САЩ.

Накъде може да отидат цените

Има малък консенсус относно посоката на цените на петрола, според Vitol, която търгува по 7,6 милиона барела суров и рафинирани продукти на ден през 2021 г. Въпреки че доставките са ограничени, освобождаването на стратегически резерви от Вашингтон помага за балансиране на пазара.

Решението в четвъртък на ОПЕК+ за ускоряване на увеличаването на производството едва ли ще има голямо влияние, каза Мюлер. Това е така, защото много членове ще имат проблеми да добиват повече и износът на Москва може да спадне поради санкциите заради войната в Украйна.

„Обхватът на експертни мнения там никога не е бил по-широк“, каза Мюлер, който е базиран в Сингапур. „Има хора, които смятат, че пазарът ще достигне $135-$140 за барел. И има хора, които смятат, че отново отиваме под $100."

Два свята

Освен това се очертава дихотомия между по-богати и по-бедни страни, каза той. Някои в Азия, като Малайзия и Сингапур, изпитват възстановяване на търсенето, тъй като блокирането заради коронавируса се облекчава. Други, включително Пакистан и Шри Ланка, които не са изплатили международни облигации и се борят да плащат за внос на горива, изпитват унищожаване на търсенето.

„Това е приказка за два свята“, каза Мюлер. „Заможният свят ще има своите празници и ще гори гориво за самолети. Но въздействието другаде е много по-дълбоко. Разделението между проспериращите и страните, които имат по-ниска способност да плащат за стоки, става изключително рязко."

Венецуелски петрол за Европа

Италианската петролна компания Eni SpA и испанската Repsol SA могат да започнат да доставят венецуелски петрол за Европа още следващия месец, за да компенсират руския суров петрол, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса. Това ще възобнови размяната на петрол срещу дълг, спряна преди две години, когато Вашингтон засили санкциите срещу Венецуела.

Обемът на петрола, който се очаква да получат Eni и Repsol, не е голям, каза един от хората, и всяко въздействие върху световните цени на петрола ще бъде скромно. Но зелената светлина на Вашингтон за възобновяване на отдавна замразените петролни потоци от Венецуела към Европа може да осигури символичен тласък за президента на Венецуела Николас Мадуро.

Държавният департамент на САЩ даде знак на двете компании да възобновят доставките с писмо, казаха източниците. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се надява, че венецуелският петрол може да помогне на Европа да намали зависимостта си от Русия и да пренасочи част от товарите на Венецуела от Китай. Убеждаването на Мадуро да поднови политическите преговори с опозицията във Венецуела е друга цел, казаха двама от хората пред "Ройтерс".

Двете европейски енергийни компании, които имат съвместни предприятия с венецуелската държавна петролна компания PDVSA, могат да отчитат суровия товар към неплатени дългове и закъснели дивиденти, казаха хората.

Ключово условие, каза един от хората, е полученият петрол "да отиде в Европа. Не може да бъде препродаван другаде".

Вашингтон смята, че PDVSA няма да се възползва финансово от тези транзакции без пари в брой, за разлика от настоящите продажби на петрол на Венецуела за Китай, каза същият източник. Китай не е подписал западните санкции срещу Русия и продължава да купува руски петрол и газ въпреки призивите на САЩ.

Разрешенията са дошли миналия месец, но подробности и ограничения за препродажба не са били съобщавани по-рано.

Eni отхвърли коментар, позовавайки се на политиката си да не коментира „въпроси с потенциална търговска чувствителност“. Repsol не е отговорила на искания за коментар.

Без други изключения

Вашингтон не е направил подобни изключения за американската петролна компания Chevron, индийската Oil and Natural Gas и френската Maurel & Prom SA, които също лобираха пред Държавният департамен и Министерството на финансите на САЩ да получават петрол в замяна на милиарди долари натрупани дългове от Венецуела.

И петте петролни компании спряха да заменят петрол срещу дълг в средата на 2020 г. в разгара на кампанията за "максимален натиск" на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, която намали износа на петрол от Венецуела, но не успя да свали Мадуро.

PDVSA не е планирала Eni и Repsol да приемат никакви товари този месец, според предварителна програма за товарене на PDVSA от 3 юни, видяна от "Ройтерс".

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес написав в Twitter миналия месец, че се надява, че действията на САЩ „ще проправят пътя за пълното премахване на незаконните санкции, които засягат целия ни народ“.

Разговори с Каракас

Администрацията на Байдън проведе разговори на най-високо ниво с Каракас през март, а Венецуела освободи двама от най-малко 10 американски граждани в затвора и обеща да възобнови изборните преговори с опозицията. Мадуро все още не е договорил дата за завръщане на масата за преговори. 

Републиканските законодатели и някои от колегите демократи на Байдън, които се противопоставят на каквото и да е смекчаване на политиката на САЩ спрямо Мадуро, разкритикуваха подхода на САЩ към Венецуела като твърде едностранен.

Вашингтон твърди, че по-нататъшното облекчаване на санкциите срещу Венецуела ще зависи от напредъка към демократичните промени, докато Мадуро преговаря с опозицията.

Миналия месец администрацията на Байдън упълномощи Chevron, най-голямата американска петролна компания, която все още оперира във Венецуела, да разговаря с правителството на Мадуро и PDVSA за бъдещи операции във Венецуела. 

По това време Държавният департамент на САЩ тайно е изпратил писма до Eni и Repsol, в които се казва, че Вашингтон „няма да възрази“, ако те възобновят сделките за петрол срещу дълг и транспортират петрола в Европа, каза един от източниците пред "Ройтерс".

Писмата уверяват компаниите, че няма да бъдат наказани за вземане на венецуелски петролни товари за събиране на висящ дълг, казаха двама души във Вашингтон.

Не се знае дали искането на Chevron до Министерството на финансите на САЩ за разширяване на операциите си във Венецуела остава в процес на разглеждане.

Не беше веднага ясно дали Вашингтон е одобрил предишните размяна на суров петрол срещу гориво, извършени от европейски компании с PDVSA до 2020 г.

Китай се превърна в най-големия клиент на венецуелския петрол, като цели 70% от месечните пратки са предназначени за неговите рафинерии.