В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ще загърби ли САЩ враждата с Мадуро, заради венецуелския петрол

Д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, във "В развитие", 16.03.2022

15:51 | 16 март 2022
Обновен: 17:58 | 16 март 2022
Автор: Галина Маринова

Има надежди за една промяна във Венецуела, която ще бъде резултат от новата политическа, икономическа и енергийна обстановка в целия свят. Не може за един ден да се реши какво ще се случи. Това каза д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Икономова коментира информацията, че високопоставени служители на Белия дом са се срещали с представители на властта в Каракас и дали има надежда Венецуела отново да прибегне до увеличаване на добива на петрол на фона на войната в Украйна, въпреки че САЩ официално са отказали всякакви преговори с режима на Мадуро. 

"Венецуела е толкова зле, че няма значение кой се приближава до нея. Готова е да се съгласи, само и само да се върне на пазара и отново да произвежда може би не същите количества петрол, но достатъчно, за да може да излезе от кризата". 

Разговорите с представители на САЩ във Венецуела са били предварителни и са проведени на 7 март, след като дълги години САЩ и Венецуела нямаха контакти, каза събеседничката. Тя припомни, че официално Съединените щати са признали Хуан Гуайдо като представител на Венецуела и не признават Мадуро. "За това ледът не може да се разруши в един ден", но има и други особености. Тя подчерта, че до нас не може да достигне толкова бързо информация, за да разберем "накъде вървят преговорите, но имаме хипотези". 

Относно значението на посещението на американските представители събеседничката каза, че посещението е било "изненада, въпреки че беше логично да се предположи, че когато се мисли в блокова система и когато САЩ имат нужда от петрол, разбира се, че" ще се сложи отново на масата казуса Венецуела. 

"В Латинска Америка Венецуела винаги е била държавата, която е големият производител и износител на петрол. Преди години беше спрян този внос, който от дълги години зарежда северния континет с петрол. Хем беше предвидимо, хем не се очакваше. Но критиката е голяма, защото това означава, че се слага точка на цялата политика, която се водеше през последните години - да се направи така, че управлението на Мадуро да позволи провеждане на избори, за да се върне страната към демокрацията".

Отричаше се режимът на Мадуро, отричаше се диалогът. Оказа, че диалог може да се проведе, защото двете страни бяха предразположени за разговори, обясни д-р Икономова. "САЩ има нуждата в този момент от този петрол, а държавата Венецуела, в лицето на президента Мадуро, знае много добре, че не може да оживее и да продължи в една постоянна инфлация и икономическа криза". 

Това бяха двете точки на сближаване, добави събеседничката. "Ние не знаем какво точно се е казало и се е решило, макар че изтече информация, че няма отричане, че ще продължат разговорите. Обратното - стана ясно, че това е начален разговор и ще се отиде по-далеч".

Една от причините да не се стигне до някакво официално решение бяха изборите в Колумбия, тъй като Колумбия е държавата, която най-много подпомага на Съединените щати в целия Латиноамерикански континент (без да мисля в момента за Мексико и близостта до САЩ). Преди изборите, които се водят в Колумбия да се произнесе, че САЩ водят преговори с Венецуела, означава да се окаже влияние върху изборите в Колумбия, заяви гостенката. 

"Въпреки че Русия е съюзник на Венецуела, Русия се намира толкова далеч от Американския континент, че е все да имаш съюзник на друга планета". "Ако се мисли за Америка като за един континент, това означава - там, където си, как можеш да оправиш нещата, за да имаш по-сигурна позиция и да продължиш". 

Вместо Венецуела да се погрижи за собственото си население, повече от 5 млн. души от 2003 година напускат страната и продължават да напускат. Инфлацията е стигнала до чудовищни размери и хуманитарната криза е тотална, но Венецуела не позволява помощи, което означава, че режимът се изолира и изолирайки се и произвеждайки все по-малко петрол, отношенията със САЩ стигнаха до тотално обтягане, така коментира Икономова последиците от наложения от Мадуро във Венецуела режим. "След смъртта на президента Уго Чавес, с идването на власт на Мадуро, демокрацията във Венецуела започна да изчезва. Създаде се един кръг около Мадуро от военни и приближени, които не само оказват политически натиск върху страната - всъщност военните държат всичко, което е свързано с петролната индустрия. Това е корумпирана власт, която използва петрола, за манипулации на световно ниво, но и за други тъмни операции - наркотрафик, оръжие и подкрепа на други режими в Латинска Америка, свързани с възможно най-левите режими на Никарагуа и Куба. Последва миграция, която предизвика невиждана криза в Латинска Америка".

Управление на Мадуро съчетава държавни, частни и лични интереси. Включва банкови сметки извън държавата, има страхотна корупция. В този момент всички петролни компании, които са имали влияние, не само във Венецуела, а на целия Латиноамерикански континент, само изчакваха да се върнат. Защото знаем, че PDVSA, държавната венецуелска петролна компания, не можа да поднови цялата си структура и трябваше да затвори част от рафинериите. Дори самата Венецуела страда от липса на електрическа енергия - нещо, което човек не може да си представи. Но когато мислим за този вид диктатури, режими, които насилват населението, но не създават условия за живот, можем да го разберем.

"Сега Chevron иска да влезе във Венецуела и да поднови системите. Знаем, че Chevron имаше много проблеми и в Еквадор, където предизвика замърсяване в Амазонската джунгла, където се изваждаше петрол и се пускаше да тече по реките. От много години насам има преследване заради това замърсяване".

Какво да очакваме от предстоящите избори в Колумбия? Поема ли страната по нов път на управление?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.