Русия отваря затворени кладенци, а износът на петрол расте въпреки санкциите

Докато ЕС обмисляше ембаргото си, износът на руски суров петрол по море се увеличаваше, особено към Азия

08:00 | 1 юни 2022
Обновен: 10:54 | 1 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските петролни компании, водени от "Роснефт", планират да отворят отново кладенци през юни, които бяха затворени поради западните санкции, тъй като фирмите очакват увеличаване на сезонното търсене и продължително купуване от Азия, пише "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Не е известно колко голямо може да бъде увеличението, нито как може да бъде повлияно от плановете на ЕС, обявени в понеделник, за намаляване на вноса на руски суров петрол с до 90% до края на годината.

Между 1 и 30 май производството на руски петрол се е увеличило до 10,19 милиона барела на ден (bpd) от 10,05 милиона барела на ден през април, съобщи агенция "Интерфакс".

Това обаче беше с близо 1 милион барела на ден под нивата, преди Западът да наложи санкции на Москва.

Източници казаха, че руските компании планират да увеличат производството с надеждата за летен ръст на вътрешното търсене и тъй като Русия увеличава доставките по море за купувачи като Индия и Китай.

„Първоначално имаше много опасения относно това как ще продължат продажбите, но сега ситуацията се успокои малко и търсенето на руски барели се подобри“, каза за "Ройтерс" източник, който продава руски петрол в чужбина.

Компаниите намалиха производството в централна Русия, като същевременно запазиха добивите си малко променени в северните и сибирските находища по-на изток, където студеното време затруднява рестартирането на кладенци, твърдят източници.

Тези, които трябва да стартират отново от 1 юни, включват единици на "Роснефт" в района на река Волга в Самара и в Оренбург на границата с Казахстан, както и находища, управлявани от "Башнефт", които се намират между двете, каза източник от индустрията, запознат с плановете.

Втори източник потвърди, че "Роснефт" и редица други по-малки компании увеличават производството.

"Роснефт" и енергийното министерство не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар.

Вицепремиерът Александър Новак каза този месец, че производството на петрол трябва да нарасне през юни, но не предостави подробни данни.

Краткосрочно увеличение

Трети високопоставен източник от петролната индустрия, каза, че търсенето през лятото ще нарасне, тъй като руснаците се стичат в техните летни къщи или дачи и тъй като другите възможности за почивка са ограничени поради санкциите.

Но той предупреди, че растежът ще бъде ограничен.

„Скромното увеличение на производството е временно... Това отразява надеждата за сезонен скок в търсенето и за късмет с продажбата на още обеми (преди плана на ЕС да спре повечето внос)“, каза петролният изпълнителен директор.

Като цяло компаниите се насочват към средно производство на петрол тази година от 480 милиона тона, или 9,64 милиона барела на ден, според по-ранната прогноза на Новак, каза изпълнителният директор.

Четвърти източник в голям руски производител на петрол каза, че пренасочването на петрол от други производители към Европа ще създаде пазарни възможности за руските продавачи.

„Те (европейците) ще плащат 5-7 евро за бензин... И тъй като ще трябва да го вземат отнякъде, ние ще изпратим (нашия петрол) до мястото, откъдето ще го вземат“, каза източникът.

Ръст на доставките в очакване на ембарго

Износът на руски суров суров по море продължаваше без прекъсване, докато Европейският съюз търсеше споразумение за санкциите. Но избягването на доставките от Русия от страна на Европа означава, че барелите пътуват по по-дълги маршрути към желаещи купувачи в Азия, като Индия е най-големият пазар за суров петрол от западна Русия, показват данни на Bloomberg.

Общите доставки на суров петрол се повишиха през седемте дни до 27 май, до голяма степен отхвърляйки ограниченията на ЕС в средата на месеца, които търговските къщи виждат като забраняващи им да работят с руски държавни енергийни компании. Общо 34 танкера са натоварили 25 милиона барела от експортните терминали на страната, показват данните за проследяване на кораби и докладите на пристанищните агенти. Това постави средните потоци на 3,58 милиона барела на ден, което е с 4% повече от 3,44 милиона през седмицата, приключила на 20 май.

Докато самосанкционирането на руския петрол от европейски компании отклони потоците към Азия, засега това оказва слабо влияние върху общото ниво на доставките на суров петрол, които се стабилизираха на около 3,5 милиона барела на ден.

Русия изнася суров петрол от четири основни области: Балтийско море в Северозападна Европа, Черно море, Арктика и терминали на нейното тихоокеанско крайбрежие.

Седмичните данни за пратките могат да се променят в зависимост от времето на тръгване на танкерите, което също е силно повлияно от времето на пристанищата - какъвто беше случаят през последните няколко седмици.

Потоците от суров петрол Urals от терминалите в Балтийско море, основният изход на Русия, намаляха допълнително през седмицата до 27 май, намалявайки с още 104 000 барела на ден, или 7%, удължавайки спада от предходната седмица. Намалението беше повече от компенсирано от по-високите обеми от черноморското пристанище Новоросийск, където потоците нараснаха със 167 000 барела на ден, или 24%.

Износът от Мурманск, който обработва суров петрол, произведен по арктическото крайбрежие на Русия, също се увеличи, като се повиши до най-високото си ниво от три седмици. Потоците са се увеличили с 86 000 барела на ден, или 37%.

Междувременно пратките от трите източни терминала на страната на брега на Тихия океан останаха непроменени спрямо предходната седмица. Вече трета седмица нямаше доставки на суров петрол Sokol от проекта Сахалин-1.

Приходите на Москва от експортни мита нараснаха в съответствие с по-високите потоци. При сегашните ставки на митото за износ на суров петрол, доставките за седмицата ще донесат на Кремъл около 171 милиона долара; това е със 7 милиона долара повече от предходната седмица и най-високата седмична цифра от три седмици.

През четирите седмици до 27 май средните седмични приходи от износни мита са 170 милиона долара, което е с 48 милиона долара по-малко от средното за четирите седмици до 29 април. Спадът отразява и двата по-ниски потока — спад с 220 000 барела на ден, или 6% — както и по-ниска ставка на експортното мито, което е с 9% по-ниско през май, отколкото през април. Митото за износ на суров петрол е определено на 49,60 долара за тон, което се равнява на около 6,81 долара за барел, през май. Това е по-малко от 61,20 долара за тон или 8,30 долара за барел през април. Ставките на митата ще паднат с още 10% през юни, което отразява по-ниските цени на суровия Urals през месеца до 15 май.

Броят на товарите, изпратени от руските пристанища, се е увеличил с два до 34 през седмицата до 27 май в сравнение с предходните седем дни. По-малко кораби отпътуваха от пристанища в Балтийско море, докато пратките от Черно море нараснаха. На изток броят на танкерите, напускащи трите експортни терминала, остава непроменен.

Доставките на суров петрол Sokol от тихоокеанското пристанище Де Кастри спряха. Последните два товара по априлската програма бяха пропуснати и имаше само едно натоварване през първите 20 дни на май. Три руски совалкови танкера, които редовно превозват този клас, са закотвени празни извън терминала за товарене.

Кой купува руски суров петрол и кой е спрял

Австралия, Великобритания, Канада и Съединените щати наложиха категорични забрани за покупки на руски петрол, докато страните от Групата на седемте (G7), включително Япония, се ангажираха да забранят или постепенно да прекратят вноса на руски петрол на 8 май.

Дори преди приемането на забраната, най-малко 26 големи европейски рафинерии и търговски компании доброволно спряха спот покупките или обявиха планове за постепенно премахване на комбиниран внос от 2,1 милиона барела на ден (bpd) от руския внос, според JP Morgan. 

Междувременно Китай и Индия, които отказаха да осъдят действията на Русия, се възползват от отстъпките за руския петрол.

Индия е получила 34 милиона барела руски петрол с намаление, откакто Москва нахлу в Украйна, според данните на Refinitiv Eikon, и се очаква да получи около 28 милиона барела през юни, според петролните потоци на Refinitiv Eikon. 

Текущу купувачи

BHARAT PETROLEUM 

Индийската държавна рафинерия Bharat Petroleum Corp Ltd закупи 2 милиона барела руски Urals за майско натоварване от търговеца Trafigura, казаха двама души, запознати с покупката.

Компанията редовно купува руски Urals за своята рафинерия Кочи в Южна Индия, която може да обработва 310 000 барела на ден.

HINDUSTAN PETROLEUM

Индийската държавна рафинерия закупи 2 милиона барела руски Urals за товарене през май, според източници от търговията. 

INDIAN OIL CORP 

Най-голямата индийска рафинираща компания е закупила повече от 6 милиона барела Urals от 24 февруари и има договор за доставка с "Роснефт" за до 15 милиона барела руски суров петрол през 2022 г.

ISAB

Най-голямата рафинерия в Италия, собственост на контролираната от "Лукойл" швейцарска Litasco SA, продължава да купува руски петрол, докато италианското правителство проучва възможността за временно национализиране на ISAB. 

LEUNA

Рафинерия Leuna без излаз на море в Източна Германия, мажоритарна собственост на френската TotalEnergies, продължава да купува петрол от Русия, който идва по нефтопровода "Дружба".

MANGALORE REFINERY AND PETROCHEMICALS

Държавната индийска рафинерия закупи 1 милион барела руски петрол Urals за товарене през май чрез търг от европейски търговец, рядка покупка, дължаща се на предлаганата отстъпка. 

MIRO

Най-голямата рафинерия в Германия, 24% собственост на руската "Роснефт", продължава да купува руски суров петрол, който представлява около 14% от общия прием. 

MOL 

Унгарската петролна компания заяви, че ще ѝ отнеме поне 2-4 години, за да прехвърли напълно двете си рафинерии в Словакия и Унгария към алтернативна преработка на руски суров, който в момента представлява около 35% от общия прием. 

NAYARA ENERGY

Индийската частна рафинерия, частична собственост на "Роснефт", закупи руски петрол след прекъсване от една година, купувайки около 1,8 милиона барела Urals от Trafigura. 

НЕФТОХИМ БУРГАС

Българска рафинерия, собственост на руската "Лукойл", продължава да преработва руския суров петрол, който представлява около 50% от приема му, според държавни служители.

PCK SCHWEDT

Германската рафинерия PCK Schwedt, 54% собственост на "Роснефт", продължава да купува руски суров петрол, захранван през нефтопровода "Дружба".

Германските правителствени служители заявиха, че се стремят да заменят руския суров петрол с алтернативен внос през германското пристанище Росток или през пристанища на съседна Полша, за да поддържат работата на рафинерията. 

PERTAMINA

Индонезийската държавна енергийна фирма PT Pertamina обмисля закупуването на суров петрол от Русия, тъй като търси петрол за наскоро обновена рафинерия. 

SINOPEC

Китайската държавна компания Sinopec, най-голямата рафинерия в Азия, продължава да купува руски петрол по предварително подписани дългосрочни договори. 

Бивши купувачи

BP 

Британската петролна компания напусна Русия и заяви, че повече няма да сключва нови сделки с руски предприятия за товарене в руските пристанища, освен ако не е от съществено значение за гарантиране на сигурността на доставките. 

ENEOS

Най-голямата рафинираща компания в Япония спря да купува суров петрол от Русия и планира да набавя алтернативни доставки от Близкия изток.

ENI 

Енергийната група, 30,3% собственост на италианското правителство, спря покупките на руски петрол, включително за германската рафинерия Bayernoil, където има миноритарен дял.

EQUINOR

Норвежката държавна енергийна фирма с мажоритарна собственост спря да търгува с руски петрол и напусна Русия, записвайки обезценка от 1,08 милиарда долара в отчета си за печалбите за първото тримесечие.

GALP

Португалската петролна и газова компания спря всички нови покупки на петролни продукти от Русия или от руски компании.

GLENCORE

Глобалната минна и търговска фирма заяви, че няма да започне нов търговски бизнес, свързан със стоки с руски произход, освен ако не бъде наредено от съответните държавни органи.

HELLENIC PETROLEUM

Най-голямата петролна рафинерия в Гърция спря да купува руски петрол, като го замени с допълнителни доставки от Саудитска Арабия и други страни. 

NESTE 

От началото на април финландската рафинерия замени около 85% от руския суров петрол с друг суров петрол и заяви, че няма да сключва нови сделки за закупуване на руски петрол. 

OMV PETROM 

Водещата румънска компания за петрол и газ, контролирана от австрийската OMV, заяви, че се готви да се откаже от руския внос на суров суров, който представлява около 30% от годишните нужди на нейната рафинерия Петробрази.

PKN Orlen 

Най-голямата полска рафинерия спря да купува руски суров петрол на спот пазара, като премина към петрол от Северно море, като по-рано подписаните дългосрочни договори за доставка изтичат до края на тази година. Руският суров петрол представлява около 30% от нейния прием. 

PREEM

Най-голямата рафинерия в Швеция, собственост на саудитския милиардер Мохамед Хюсеин ал Амуди, замени руските барели, които съставляват 7% от доставките, с барели от Северно море.

REPSOL 

Испанската компания спря да купува руски суров петрол на спот пазара.

SHELL 

Най-големият търговец на петрол в света спря да купува руски суров и рафинирани продукти, включително смесени горива. 

TRAFIGURA

Базираният в Женева глобален търговец на суровини планираше да спре всички покупки на суров петрол от Роснефт до 15 май, когато влязоха в сила по-строги правила на ЕС за продажбите на руски петрол, и "значително" да намали обема на рафинираните продукти, които купува от "Роснефт". 

TOTAL ENERGIES

Френската енергийна фирма, която управлява рафинерията Leuna в Източна Германия, спря да сключва нови сделки за закупуване на руски петрол и планира постепенно да прекрати покупките си до началото на 2023 г. 

VARO ENERGY

Швейцарската рафинерия, която притежава 51,4% в германската рафинерия Bayernoil, заяви, че повече няма да сключва нови сделки за закупуване на руски петрол.