Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Петролът ще става все по-скъп, а от есента ни чакат съкращения и фалит на фирми

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг", в „Бизнес старт”, 01.06.2022

11:40 | 1 юни 2022
Обновен: 14:41 | 1 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Петролното ембаргото беше очаквано, знаеше се, че ще се стигне до такъв изход и затова не видяхме рязък скок на петрола. Но настроенията на пазара в момента сочат, че цената на петрола ще върви нагоре през лятото, защото търсенето на горива расте. На пазара по принцип има дефицит на петрол, този дефицит ще се запази и няма нещо, което да спре покачването на петрола. Но всъщност реалният проблем е не толкова дефицитът на петрол, а невъзможността да бъде преработвано достатъчно количество, което да отговори на търсенето. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг", в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Страните, които не се включат в това ембарго и успяват да купуват по-евтино руски петрол, са тези страни, които ще успеят да гарантират на вътрешния си пазар по-малко инфлация и по-малко шок. През есента ще се усетят още повече проблемите с поскъпването на храните и с изхранването, прогнозира гостът.

„Надявам се дадената отсрочка на България да ни позволи да потребяваме по-евтин петрол, за да задържим по-ниски цените на горивата, но и да успеем да спечелим от това, че имаме огромна рафинерия, която може да преработва такъв петрол. Унгарците ще го направят. Унгарците сега ще спечелят много от това, че ще преработват по-евтин петрол и ще извадят готови горива на пазара. В ЕС в момента има високо търсене на горива и дефицит. Дори и Полша спря да подарява гориво на Украйна въпреки геополитическата връзка между двете страни”, подчерта Цачев.

Що се отнася до преразпределението на глобалните петролни пазари събеседникът посочи, че Азия ще разчита все повече на руски петрол, Европа ще разчита на саудитски петрол и петрол от Африка. Това ще усложни страшно много веригата на доставки на петрола.  

„Русия ще изнася за Азия, основно за Индия, после танкерите от Индия ще отидат в Персийския залив, там ще се натоварят и ще се върнат отново в Европейския съюз”.

Рафинериите вероятно ще имат затруднения с доставките и това ще започне да бута цената на суровия петрол нагоре.

„Това означава, че още по-бързо ще растат не само борсовите цени на бензина и на дизела, но и на бензиноколонките”.

„Не може Русия  - един от най-големите производители, просто да бъде извадена от уравнението без това да доведе до много сериозен шок и разместване в световен мащаб на петролния пазар, просто не е възможно”.

„Моментът за рецесия наближава със страшна сила. Говоря за есента, зимните месеци и началото на следващата година, когато ще усетим неминуемите ефекти. Ще започнем да виждаме съкращения на работни места в много индустрии. Ще видим хора, които не могат да плащат дълговете си и компании, които фалират”, прогнозира Цачев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.