Руският парламент одобри законопроект за изземване на чуждестранни активи

Според икономическото министерство на Русия законът, одобрен на първо четене, ще се прилага само в крайни случаи за спасяване на ключова продукция и работни места

15:07 | 25 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Руските депутати одобриха законопроект, който ще позволи на руски юридически лица да поемат чуждестранните компании, които напуснаха пазара в знак на протест срещу действията на Москва в Украйна, пише Reuters.

Десетки чуждестранни компании обявиха временно затваряне на магазини и фабрики в Русия или заявиха, че напускат завинаги, след като Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Законопроектът, приет на първо четене от долната камара на парламента, ще позволи на държавната банка за развитие VEB или на други субекти, одобрени от комисия, да действат като външна администрация в компании където страни, считани от Москва за "неприятелски", имат повече от 25% собственост.

Законопроектът трябва да бъде подложен на второ четене, където ще бъде подробно обсъден и ще се уточнят някои подробности. Ако бъде одобрен ще има и трето, обикновено официално четене. След това той трябва да бъде прегледан от горната камара и подписан от президента Владимир Путин, за да стане закон.

В законопроекта се споменават седем критерия, по които може да се въведе външна администрация, предаде Интерфакс. В тях се вкючват фирми, които произвеждат обществено значими стоки, но тази точка все още не е напълно актуализирана.

Правото на последващо наддаване за чуждестранните активи ще бъде притежавано от субекта, действащ като външна администрация, докато предишните собственици и всички лица, свързани с "неприятелските" страни ще бъдат изключени, каза Интерфакс.

„Идеята е фирмите да бъдат поставяни под временно управление само в случаите, когато наистина е необходимо да се спасят важни за икономиката производство и работни места“, казаха от икономическото министерство.

„Законът ще се прилага само в критични случаи, когато стотици или хиляди хора, работещи в компании, които са „напуснали“ Русия, могат да бъдат изложени на риск от уволнение“.