Форумът в Давос се завръща с по-малко милиардери и без сняг

Нещо липсва на Давос и едва ли са само снегът и руските магнати

19:00 | 23 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Попитайте някои от световните влиятелни личности, които пристигат в Давос тази седмица, и те ще ви кажат, че след двегодишното прекъсване, наложено от пандемията, в швейцарския ски курорт, годишната среща на Световния икономически форум просто няма да бъде същата, пише Bloomberg.

Списъкът на гостите е със стотици имена по-кратък, а много титани на финансите видимо отсъстват. Шефовете на Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. няма да присъстват. Не са там и Лари Финк от BlackRock Inc. или Стив Шварцман, милиардерът, занимаващ се с частни капиталови инвестиции. 

Липсва и обичайният контингент от свръхбогати руски магнати - няколко от тях, които присъстваха през 2020 г., сега са под възбраната на санкциите, както и много от китайските им колеги.

Davos Less Billionaire 01

Дори времето и климатичните условия са други - вместо обичайния сняг и свеж януарски въздух, прогнозата за майския Давос е за дъжд. (WEF включи в пакета за посрещане на делегатите чадъри, а не котки за катерене.)

Продължаващата пандемия, ширещата се инфлация, падащите фондови пазари и войната в Украйна са мрачен фон за петдневното събитие. Над всичко това е надвиснала тазгодишната тема, която има зловещо звучене: "Историята в повратен момент".

"Просто не мисля, че вълнението е налице", казва Уенди Крафт, ръководител на персонала на Fulcrum Equities, базиран в Ню Йорк семеен офис. "Пазарите, войната и вирусът със сигурност не помагат".

Събитието все още очаква да привлече около 2000 участници, без да се броят десетките други хора, които идват, но не посещават официалните събития. Там ще присъстват Джейн Фрейзър от Citigroup Inc. и Брайън Мойнихан от Bank of America Corp. 

Ще присъстват и около 90 милиардери, включени в Индекса на милиардерите на Bloomberg. Сред тях са филантропите Бил Гейтс и Джордж Сорос, магнатът на хедж фондовете Рей Далио и индиецът Гаутам Адани, чието лично състояние нарасна неимоверно тази година и го направи шестия най-богат човек в света.

Davos Less Billionaire 02

За сравнение, през януари 2020 г., точно когато започна епидемията от коронавирус, в града се събраха най-малко 119 милиардери. Сред тях беше и Джейми Даймън, който този път остава в Ню Йорк за големия ден на инвеститорите на JPMorgan. Goldman изпраща шепа висши шефове, но не и Дейвид Соломон, главния изпълнителен директор на компанията.

Въпреки че около 50 държавни и правителствени ръководители са планирани да дойдат, германският канцлер Олаф Шолц е единственият лидер на Г-7. 

И докато през 2020 г. президентът Доналд Тръмп грабна светлината на прожекторите, тази година делегацията на САЩ ще бъде водена от министъра на търговията Джина Раймондо. Най-високопоставеният китайски служител е Сие Джънхуа, специален пратеник по въпросите на изменението на климата.

Човекът на деня, президентът на Украйна Володимир Зеленски, ще направи обръщение към събранието от разкъсвания от войната Киев в понеделник.

След като присъстват на поредица от дискусии, гостите могат, както обикновено, да се изкачат по 33-те каменни стъпала до грандхотел Steigenberger Belvedere за разговори при закрити врата. Вечерта ще имат на разположение по-малко партита. JPMorgan, например, няма да организира традиционното си събитие в местна художествена галерия.

Въпреки това много от участниците тази година са развълнувани от завръщането към нормалния живот: срещите, ръкостисканията, отпиването на Monsteiner, местната бира, произведена в най-високо разположената пивоварна в Европа, в пиано бара.

Davos Less Billionaire 03

"Очаквам с нетърпение да се видя с хората лично", каза Тим Гоки, главен изпълнителен директор на Broadridge Financial Solutions Inc. със седалище в Лейк Успех, Ню Йорк.

Дейвид Спренг, основател на кредитора за рисков дълг Runway Growth Capital, заяви, че тази година е решил да се откаже от входния си пропуск за самата среща и планира да посещава само събития извън нея, включително такива, за чието организиране е помогнал.

"Открих, че мога да постигна новите си цели без бяла значка", каза Спренг.

Най-голямата разлика от всичко може би е просто времето. 

Както един от ръководителите на Уолстрийт наскоро се пошегува със свой сътрудник: Давос просто не е Давос без сняг.