Войната спря сделки за 25 милиарда долара

Графика на деня, 21.03.2022 г.

08:32 | 21 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Фирмите по целия свят се отказват от сделки за набиране на средства с нарастващи темпове, тъй като нестабилността дестабилизира кредитните пазари след инвазията на Русия в Украйна.

Електрическият автомобилен гигант Tesla Inc. стана поредната голяма фирма, която отхвърли плановете си за финансиране, след като миналата седмица отложи предлагането на облигации за 1 милиард долара, подкрепени с лизинг на своите превозни средства. Почти 80 компании, почти половината от САЩ, са спрели сделки за поне 25 милиарда долара от началото на войната преди месец.

„Имаше сериозен сътресение в доверието на инвеститорите след инвазията в Украйна, тъй като бяха наложени санкциите на Русия и цените на суровините се повишиха“, каза Сузана Стрийтър, старши анализатор по инвестиции и пазари в Hargreaves Lansdown Plc.

Предпазливостта достигна до всички краища на земното кълбо. Индийското международно летище Мумбай наскоро отложи сделката за доларови облигации, SS&C Technologies Holdings Inc. спря заем за изкупуване на стойност 1,7 милиарда долара в сряда, а бразилската Trocafone SA отмени първоначалното публично предлагане.

Повече от 18 милиарда долара от забавените сделки са за дългово финансиране, включително облигации, заеми и обезпечени с активи ценни книжа, докато останалите са за сливания, придобивания и първични публични предлагания.

Войната също така остави търговците в Европа несигурни дали и кога ще започнат сливания, придобивания и листвания за приблизително 300 милиарда долара.

Вече има спад от 74% в глобалните листинги на акции и 28% спад в глобалното емитиране на корпоративни облигации досега тази година, според данни, събрани от Bloomberg.