NYT: Китай е поискал Русия да отложи инвазията в Украйна до след олимпийските игри

Путин и китайският лидер Си Дзинпин се срещнаха на началото на олимпиадата на 4 февруари и обявиха подобрено партньорство "без ограничения"

10:31 | 3 март 2022
Обновен: 12:44 | 3 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Висши китайски служители са казали на висши руски служители в началото на февруари да не нахлуват в Украйна преди края на Зимните олимпийски игри в Пекин, пише The New York Times, цитирайки служители на администрацията на САЩ и европейски служител, който се позова на доклад на западно разузнаване.

NYT посочва, че разузнавателният доклад показва, че висши китайски служители са имали известно ниво на информация за плановете или намеренията на Русия да нахлуе в Украйна, преди руският президент Владимир Путин да започне операцията миналата седмица.

Източник, запознат с въпроса, потвърди пред "Ройтерс", че Китай е отправил искането, но отказа да предостави подробности. Източникът отказа да бъде идентифициран поради чувствителността на въпроса.

„Твърденията, споменати в съответните доклади, са спекулации без никакво основание и имат за цел да прехвърлят вината и да очернят Китай“, каза Лиу Пенгю, говорител на китайското посолство във Вашингтон.

Държавният департамент на САЩ, ЦРУ и Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговориха веднага на исканията за коментар.

След седмици на предупреждения от западните лидери, Русия започна тристранна инвазия в Украйна от север, изток и юг на 24 февруари, само дни след края на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Путин и китайският лидер Си Дзинпин се срещнаха на началото на олимпиадата на 4 февруари и обявиха подобрено партньорство "без ограничения", в което се ангажираха да си сътрудничат повече срещу Запада. 

The New York Times съобщава, че разузнавателните данни за обмена между китайски и руски официални лица са били събрани от западна разузнавателна служба и са били счетени за достоверни от официалните лица, които ги преглеждат.

Служители на САЩ потвърдиха предишни съобщения на вестника, че Вашингтон е предал на висши китайски служители разузнавателни данни за натрупването на руски войски около Украйна преди инвазията с надеждата, че Пекин ще убеди Москва да оттегли войските си.

Вестникът съобщава, че висши служители в Съединените щати и в съюзническите правителства са споделяли разузнавателните данни, докато са обсъждали кога Путин може да атакува Украйна, но разузнавателните служби са имали различни интерпретации, добавяйки, че не е ясно колко широко се е споделяла информацията.

Един служител, който според NYT е запознат с данните, каза, че материалът не показва непременно разговори за инвазия, водени на ниво Си и Путин.

Бони Лин, експерт по Китай в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че не е ясно колко е знаел Си за намеренията на Путин.

Тя отбеляза, че Китай не е действал бързо, за да евакуаира свои граждани от Украйна, което предполага, че Пекин не е бил напълно подготвен.

„Предвид доказателствата, които имаме досега, мисля, че не можем да изключим категорично нито една от двете възможности – че Си не е знаел, което е лошо, и че Си може и да е знаел, което също е лошо“, каза тя.