Toyota спря заводите в Япония след подозрение за кибератака

Атаката идва точно след като Япония се присъедини към западните съюзници в натиска над Русия

16:37 | 28 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Toyota Motor Corp заяви, че ще преустанови дейността на заводите си в Япония във вторник, губейки около 13 000 автомобила, след като доставчик на пластмасови части и електронни компоненти беше засегнат от предполагаема кибератака.

За момента няма точна информация за това кой стои зад евентуалната атака или мотива. Атаката идва точно след като Япония се присъедини към западните съюзници в натиска над Русия, след като тя нахлу в Украйна, въпреки че не е ясно дали атаката изобщо е свързана.

Японският премиер Фумио Кишида каза, че правителството му ще разследва инцидента и дали Русия е замесена.

„Трудно е да се каже дали това има нещо общо с Русия, преди да се направи щателна проверка“, каза той пред репортери, цитиран от "Ройтерс".

Кишида обяви в неделя, че Япония ще се присъедини към Съединените щати и други страни в блокирането на достъпа на някои руски банки до международната платежна система SWIFT. Той също така каза, че Япония ще даде на Украйна 100 милиона долара спешна помощ.

Говорител на доставчика, Kojima Industries Corp, каза, че изглежда е станал жертва на някакъв вид кибератака.

Говорител на Toyota го описа като "провал в системата на доставчика".

Компанията все още не знае дали спирането на нейните 14 завода в Япония, които представляват около една трета от световното й производство, ще продължи повече от един ден, добави говорителят.

Някои заводи, управлявани от филиалите на Toyota Hino Motors и Daihatsu също са спрени

Toyota, която е претърпявала кибератаки в миналото, е пионер в производството с части, които пристигат от доставчици и отиват направо към производствената линия, вместо да бъдат складирани.

Държави са провеждали кибератаки срещу японски корпорации в миналото, включително атака срещу Sony Corp. през 2014 г., която разкри вътрешни данни и изключи компютърните системи.

Съединените щати обвиниха Северна Корея за тази атака, която дойде, след като Sony пусна "Интервюто", комедия за заговор за убийството на лидера на режима Ким Чен Ун.

Спирането на производството на Toyota идва, докато най-големият автомобилен производител в света се бори с прекъсванията на веригата за доставки по света, причинени от пандемията от COVID, което принуди него и други производители на автомобили да ограничат производството.

Част от производството на компанията в Северна Америка също бе спряно този месец поради недостиг на части, причинен от протестите на канадските шофьори на камиони.