Тази нощ Великобритания изпрати войници и оръжия в Украйна

Германия се противопоставя. Британските самолети заобикалят въздушното й пространство.

10:45 | 18 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания изпрати снощи свои военни в Украйна. Изпратени са високотехнологични оръжия и "обучаващ персонал" на фона на опасенията от руско нахлуване, но Берлин забранява достъпа на британските самолетите до германското въздушно пространство и повтаря обещанието си да "направи всичко, за да избегне ескалация на кризата, пише тази сутрин британският Daily Mail.

Великобритания снабдява Украйна с оръжия за "самозащита" и военно обучение, като така се очаква да се повиши отбранителната способност на страната преди евентуална руска инвазия. Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че оръжията "няма да представляват заплаха за Русия". Германия обаче настоява, че ще продължи да отказва да предоставя оръжия на Украйна. Данните за полетите показват, че британски самолети избягват германското въздушно пространство на път за Украйна.

Като ясен сигнал към Владимир Путин са изпратени два транспортни самолета от британските военновъздушни сили доставиха на силите на Киев "крайно необходими ракетни системи", пише Daily mail. Военнослужещите, на борда на самолетите, ще останат в Украйна, за да обучават колегите си как да се борят с руските танкове.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че разполагането на силите идва "в светлината на все по-заплашителното поведение от страна на Русия".

До 100 000 войници на Москва са разположени по границата, което поражда опасения, че до инвазията може да останат броени дни.

Кремъл настоява, че "не планира" да нападне, но струпването на войски, танкове и артилерийски оръдия показва друго. 

Предупреждавайки президента Путин, че "това може да бъде много, много кървава война", Уолъс заяви пред депутатите: "Обединеното кралство предоставя нов пакет за подпомагане на сигурността, за да увеличи отбранителните способности на Украйна. Взехме решение да предоставим на Украйна леки, противотанкови, отбранителни оръжейни системи".

Малък брой служители на Обединеното кралство ще провеждат обучение на ранен етап за кратък период от време, след което ще се завърнат в Обединеното кралство. 

Според германския министър на външните работи Аналена Баербок обаче Германия не е променила позицията си на отказ да предостави оръжия на Украйна. 

При посещението си в Киев тя предупреди, че "всяка по-нататъшна ескалация ще има висока цена за руския режим - икономическа, политическа и стратегическа" - и подчерта необходимостта от продължаване на преговорите.

"Готови сме да водим сериозен диалог с Русия, защото дипломацията е единственият начин да се разсее тази изключително опасна ситуация", добави тя.  

Баербок заяви, че Германия е предложила да изпрати в Украйна специалисти по киберсигурност, които да помогнат за разследването на кибератаките от миналата седмица, за които украинските власти обвиняват Русия.  

"Ясно заявихме, че ще направим всичко възможно, за да избегнем ескалация на кризата", каза тя.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви при посещението си в Испания, че "очакваме ясни стъпки от страна на Русия за деескалация на ситуацията", като добави, че "военна агресия срещу Украйна ще доведе до сериозни политически и икономически последици",

Докато Бундестагът продължава да се противопоставя на участието, данните от проследяването на полетите показват как британски самолети избягват германското въздушно пространство на път за транспортиране на противотанково оръжие за Украйна.