Байдън обеща на Централна Европа повече „военни способности“

Президентът Румен Радев е участвал в конферентен разговор с президента Байдън и лидери на европейските държави от източния фланг на НАТО

10:30 | 10 декември 2021
Обновен: 11:51 | 10 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на централноевропейските членове на НАТО "допълнителни военни способности" в четвъртък и обеща да ги включи в решенията за региона, каза президентският съветник на Литва, цитиран от "Ройтерс".

Байдън увери съюзниците от региона, че нищо няма да бъде договорено с Русия за региона зад гърба им, каза пред репортери съветникът на президента на Литва Аста Скайсгирите.

Във Вашингтон високопоставен служител на администрацията на Байдън каза, че Байдън също е потвърдил ангажимента на САЩ към разпоредбата за колективна отбрана на член 5 от Хартата на НАТО, която казва, че въоръжена атака срещу един член се счита за атака срещу всички тях.

Байдън също разговаря с президента на Украйна Владимир Зеленски и „заяви ясно, че Съединените щати и техните съюзници и партньори са отдадени на принципа „няма решения или дискусии за Украйна без Украйна““, каза Белият дом.

Телефонният разговор на Байдън с източните лидери на НАТО последва обещанието му за срещи на високо ниво с Русия и основните съюзници на НАТО, за да обсъдят притесненията на Москва и възможността за „понижаване на температурата по източния фронт“.

Висшият служител на администрацията каза, че Съединените щати са готови да обсъдят въпросите за сигурността с Москва, но Байдън не е направил отстъпки по време на телефонната си среща във вторник с руския президент Владимир Путин.

Байдън разговаря с лидери на централноевропейските страни от НАТО по границата на алианса с Русия, Беларус и Украйна - Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България.

„Той каза, че в тези страни са възможни допълнителни успокоителни елементи и допълнителни военни способности“, без да назовава възможните места, каза Скайсгирите.

„Въпросите за европейската сигурност трябва да бъдат обсъдени с всички членове на НАТО и страните извън алианса нямат право на вето върху решението на НАТО“, написа в Twitter естонският президент Алар Карис след разговора.

Байдън каза, че Украйна е "суверенна държава, която трябва да решава собственото си бъдеще" и предупреди руския президент Владимир Путин за "много сериозни последици, координирани с европейските партньори", ако Русия нахлуе в Украйна, каза Скайсгирите.

Русия поддържаше враждебната си реторика към Украйна в четвъртък и сравни кризата там с най-опасните моменти от Студената война като Кубинската криза, докато чакаше Байдън да я покани на възможни преговори със страните от НАТО.

Президентът на Литва Гитанас Науседа каза на Байдън, че постоянното разполагане на американски войски в страната му ще бъде "най-ефективно" за възпиране и сигурност в региона.

Президентът Румен Радев е участвал в конферентен разговор с американския си колега Джо Байдън и държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от източния фланг на НАТО, съобщиха от прессекретариата на президента. 

Сред акцентите на разговора са били подходи за решаване на кризата в Украйна чрез намаляване на напрежението, както и укрепването на отбранителните способности на страните - членки на Алианса.

Потвърдена е била готовността на организацията да продължи да води диалог с Русия за постигането на мирно и устойчиво решение на кризата с украинската страна и за своевременно гарантиране на сигурността на отделните държави членки при ескалация на напрежението между Москва и Киев.

Радев е сред лидерите на над 100 държави, които участват в срещата на върха за демокрацията по инициатива на Джо Байдън.

Байдън открито изключи за момента вариант, при който САЩ изпращат войски едностранно, ако Русия нахлуе в Украйна - най-малкото защото Киев не е в НАТО (но говори за икономически санкции, "каквито Путин не е виждал").

Едновременно с това в Украйна ще бъдат изпратени оръжия и боеприпаси като част от пакет за помощ в сигурността за 60 млн. евро, както съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Си Ен Ен. Този пакет обаче бе одобрен от Байдън още на 1 септември, преди сегашната ескалация, за укрепване на украинските отбранителни способности. С последния транш помощта за Киев в сектора достига 450 млн. долара от началото на годината.

Междувременно Путин отново настоява НАТО да се ангажира, че няма да продължи с разширяването си на изток и че няма да изпраща военни и оборудване, които могат да се използват за атака срещу Русия от съседни държави. Едновременно с това, пише "Уолстрийт джърнъл", руският президент така и не затвори вратата пред риска от инвазия в Украйна, докато търси решение на, по думите му, "пълзящата заплаха" от НАТО.