Петр Фиала беше назначен за премиер на Чехия от болния от COVID президент

Фиала очаква правителството да бъде готово в средата на декември

19:27 | 28 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Чешкият президент Милош Земан назначи лидера на дясноцентристкия алианс Петр Фиала за министър-председател в неделя на церемония, която проведе от плексигласова кабина, след като бе дал положителна проба за COVID-19, предаде Bloomberg.

Фиала ръководи блок от пет центристки и дясноцентристки опозиционни партии, които спечелиха изборите през октомври, измествайки от власт досегашния премиер Андрей Бабиш и неговите съюзници.

Партията ANO на Бабиш спечели най-много места в долната камара на парламента миналия месец, но не успя да намери партньори за управление, след като полицията препоръча да повдигне обвинение срещу магната за финансова измама. Напускащият премиер също се сблъска с публичен гняв заради едно от най-високите в света ниво на смъртни случаи от COVID-19 и високите публични разходи, които раздуха инфлацията и предизвикаха критики от централната банка.

Новото правителство ще трябва да се справи с нова вълна от коронавирусни инфекции, която заплашва да претовари болниците, и енергийна криза след срива на голям доставчик на електроенергия. Коалицията също така заяви, че планира да преработи държавния бюджет за 2022 г., за да намали големия дефицит.

„Новото правителство има много сложни проблеми пред себи си и много предизвикателства... Искам то да бъде правителство на промяната за бъдещето“, каза Фиала на телевизионна пресконференция, добавяйки, че очаква кабинетът му да бъде назначен в средата на декември.

Новият премиер също призова хората да се ваксинират срещу COVID-19 и изрази благодарност на медицинския персонал в страната.

Само 58,5% от чехите са ваксинирани срещу коронавирус. Това се сравнява със средна стойност за Европейския съюз от 65,8%, според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Президентът Земан извърши церемонията по встъпването в длъжност от плексигласова кабина след положителен тест за коронавирус. Земан, който дойде в инвалидна количка, придружен от медик в пълна защитна екипировка, се зарази с вируса след шест седмици престой в болница заради несвързано заболяване.

Напускащото правителство затегна мерките в четвъртък, включително забрана на коледните базари.