Ford и GM навлизат в бизнеса с чипове

Компаниите от Детройт се стремят да работят заедно с производителите на компютърни чипове, за да разработват и потенциално произвеждат чипове

10:05 | 19 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Ford и GM навлизат в бизнеса с чипове

Двата най-големи производители на автомобили в Детройт - Ford Motor Co. и General Motors Co. - ще се опитат да влязат в бизнеса с полупроводници, след година на недостиг на компютърни чипове, който спря глобалното им фабрично производство. В четвъртък сутринта Ford обяви стратегическо споразумение с базирания в САЩ производител на полупроводници GlobalFoundries Inc. за разработване на чипове - пакт, който в крайна сметка може да доведе до съвместно производство в САЩ.

По-късно GM заяви, че изгражда връзки с някои от най-големите имена в сектора – включително Qualcomm Inc. и NXP Semiconductors NV – и има споразумения за съвместно разработване и производство на компютърни чипове. Ходовете са най-новите примери за това как смущенията, свързани с пандемията, карат компаниите да упражняват по-голям контрол върху своите вериги за доставки, като преместват производството по-близо до дома или в някои случаи вътв в компаниите.

Бизнесът също така продължава да се сблъсква със закъснения на доставките, което ги кара да преосмислят географията на своите вериги и да дават приоритет на стратегии, които гарантират надеждност пред моделите за аутсорсинг от миналото. В автомобилната индустрия компании започват да отменят решенията, взимани в продължение на десетилетия, за възлагане на ключови компоненти на външни доставчици. Последните ходове на производителите на автомобили за вертикална интеграция чрез навлизане в производството на батерии и полупроводници са завръщане към времето, когато те притежаваха огромни подразделения за части и управляваха стоманодобивни заводи.

Недостигът на полупроводници спря производството на милиони планирани превозни средства в цялата индустрия тази година. Кризата също така води до по-задълбочено сътрудничество между индустриите, които работят заедно за справяне с предизвикателствата и въвеждане на нови продукти, особено след като все повече функции на автомобилите стават по-автоматизирани.

„Ние имаме нужда от вас и вие имате нужда от нас“, каза главният изпълнителен директор на Intel Corp. Пат Гелсинджър на автомобилно събитие през септември. „Това е симбиотично бъдеще, в което ние ще сме иновативни и ще осигуряваме доставките, докато автомобилът се превръща в компютър на гуми.

Ford ще направи крачка по-далеч, като в крайна сметка внесе някои разработки на чипове в компанията. Според компанията проектирането на собствени чипове може да подобри някои характеристики на превозните средства - като възможности за автоматизирано шофиране или акумулаторни системи за електрически превозни средства - и потенциално да помогне на Ford да заобиколи бъдещия недостиг.

Част от споразумението с GlobalFoundries е предназначено за подобряване на доставките на чипове в краткосрочен план за Ford, който беше особено силно засегнат от проблеми с доставките в сравнение с много други производители на автомобили. Работата по съвместната разработка е насочена към производството на чипове от по-висок клас, които ще влязат в превозните средства след няколко години.

Създаването на сериозна операция за проектиране на чипове далеч не е просто начинание за Ford. Проектирането на сложни полупроводници с техните малки транзистори е трудна дисциплина, която обикновено отнема години на компаниите, за да я овладеят. Дори преди пандемията да увеличи търсенето на чипове, полупроводниковите компании се оплакваха от остър недостиг на квалифицирани инженери. Ford ще се състезава за талант не само срещу компании за чипове като Intel и Nvidia Corp., но и с големи технологични компании като Amazon.com Inc. и Apple Inc., които все повече проектират чипове у дома.

Навлизането на GM и Ford в бизнеса с чипове показва как автомобилните компании избирателно въвеждат ключови технологии в домашните си производства, за да развият експертен опит в области, които смятат за критични за бъдещата им конкурентоспособност. По-добри, по-бързи чипове, например, ще са необходими за всичко - от мултимедийни сензорни екрани до отдалечени софтуерни актуализации за отстраняване на дефекти.

Преминаването на автомобилната индустрия към електрическите превозни средства също засилва вертикалната интеграция, тъй като много автомобилни компании се притесняват, че няма да могат да осигурят достатъчно доставки на батерии и суровини, за да постигнат целите си за растеж. Ford, Volkswagen AG, GM и други големи автомобилни производители се обединяват с компании за батерии, за да изградят нови фабрики, които според тях ще им дадат техническо предимство и по-стабилни бъдещи доставки.