Адвокат Вадим Прохоров: Абсолютно съм сигурен, че ситуацията в Русия ще се промени

09:00 | 22 март 2024
Обновен: 14:12 | 29 март 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Интервю на Милена Милотинова с руския правозащитник, адвокат на критиците на президента Путин – Борис Немцов, който беше убит през 2015 пред стените на Кремъл, Владимир Кара-Мурза, осъден наскоро и излежаващ 25-годишна присъда и Иля Яшин, който също е в затвора – за преследването на опозиционни лидери и техните адвокати в Русия, както и за потенциала на руската опозиция да промени Русия политически.

Г-н Прохоров, Вие казахте в едно от интервютата си, че напускате Русия, защото има потенциален риск от наказателно преследване срещу Вас, така ли е и защо и за Вас като адвокат да има риск?

Точно така, абсолютно сте права. Трябваше да напусна Русия миналия април 2023. Няколко дни преди присъдата на моя близък приятел и клиент Владимир Кара-Мурза, бях заплашен от държавния прокурор по време на тези съдебни заседания, а и от съдията… и най-накрая един от видните политически опозиционни лидери на Русия ме покани и ми каза, че високопоставена фигура в руската прокуратура се интересува от мен и моята ситуация и може би е опасно за мен да остана в Русия. Така, че не бях много изненадан, но винаги в подобна ситуация е доста трудно за всеки адвокат по правата на човека. Аз дълги години бях адвокат по правата на човека. На Борис Немцов му бях адвокат 14 години. Да, бях адвокат и все още съм на Владимир Кара-Мурза, на Иля Яшин и други видни политически лидери на руската опозиция и политически затворници в Русия. И след като получих тази информация стигнах до извода, че за съжаление е необходимо да напусна Русия. И половин година след това - на 13 октомври, повечето от екипа адвокати на Алексей Навални бяха арестувани в Москва - Алексей Липцер, Игор Сергунин и Вадим Кобзев. Те не са политици, не са политически активисти, те просто си вършеха работата, упражняваха законната си професия и понастоящем са в ареста в затвора „Матроска тишина“.

Все още?

Да, да. В Матроска тишина са. Страхувам се, че ситуацията е наистина много трудна. Защото това означава, че атаката на режима на Путин срещу адвокатите по правата на човека е започнала. Това означава, че през април миналата година, аз съм стигнал до правилното заключение, че точно сега за много, много адвокати по правата на човека да останат в Русия е абсолютно рисковано. Но в момента все още има много мои колеги-герои, които продължават да защитават своите клиенти - активисти за правата на човека, политически активисти, видни противници на режима на Путин. И мога само да кажа, че ги уважавам много, защото те си вършат работата - юридическата си дейност, правната си помощ за руската опозиция.

Защо сте тук в Европейския парламент? Какво очаквате от евродепутатите?

От парламента ли? Мисля, че Европейският парламент е много влиятелен международен орган. Всъщност, защото това е една платформа от депутати от различни страни и те стигат до такива заключения, които играят важна роля в международен план, в международното право и отношения. И тъкмо сега, след началото на пълномащабната агресия, нахлуването на режима на Путин в Украйна, е много важно да се опитаме да запазим европейското единство в тези рамки. Това е много, много важно, защото за диктаторските режими като този на Путин, на Лукашенко и т.н., е много по-лесно да атакуват демокрациите, ако те са разделени. Ако те действат поотделно. И точно сега, ако Европейският парламент стигне до реални заключения, той би могъл да изиграе важна роля в борбата срещу агресията на Путин, срещу нарушаването на човешките права и срещу някои нарушения на диктатурите. И е много жалко, че точно сега на европейска територия все още има диктатури, които нарушават правата на човека. За мен като адвокат по правата на човека ситуацията е много, много трудна.

Европейският съюз наложи санкции на Русия. Има и списъци с лица от Руската федерация, които са обект на санкции. Смятате ли, че санкциите могат да променят руската политика и дали те са достатъчно ефективни?

Само да напомня за моя приятел и клиент Владимир Кара-Мурза. Той беше един от тези политически активисти, които бяха сред инициаторите на Закона Магнитски. Това беше в самото начало на този процес, за да се приеме Списък по Магнитски в Америка, в Австралия, Великобритания и Канада и Европа. Защото е много важно да се знае, че нарушаването на човешките права не е само вътрешно-политически въпрос, суверенен въпрос на която и да е държава. Не! Нарушаването на правата на човека е предмет на международното право и ако има нарушение на правата на човека в която и да е страна - в Европа, или другаде - в Азия, Америка, в Южна Америка, без значение къде, то е обект на международните отношения.

Но какво стана с Владимир Кара-Мурза след като е един от инициаторите за закона „Магнитски“ и е осъден в Русия, нали?

На първо място, той е бил тровен два пъти, почти фатално. Първо през май 2015. И за втори път през февруари 2017. Бил е отровен от агенти на КГБ, агенти на ФСБ (Федералната служба за безопасност), и дори знаем някои от имената им. Същите хора преследваха Алексей Навални през 2020. И той също беше отровен. Те работят в една от лабораториите на ФСБ в Москва. Тези хора, които са преследвали Кара-Мурза, са го тровили два пъти. За щастие, Владимир Кара-Мурза оживя. Но след това – Вие сте напълно права - получи максимална присъда от 25 години затвор.

За какво?

Всъщност за него, предвид лошото му здраве, това е доживотна присъда или с други думи - за него това е смъртно наказание. Всъщност, за съжаление, осъден е заради петте му публични изяви. Една от тези изяви беше в Осло пред Норвежкия Хелзинкски комитет, където той разказа за политическите убийства в Русия, например, че нашият приятел Борис Немцов е бил убит близо до стената на Кремъл. Втората му изява беше в Лисабон, Португалия, когато разкритикува ситуацията с непрекъснатото преизбиране на г-н Путин. Владимир Кара-Мурза заяви, че това ново законодателство на Путин е абсолютно незаконно, нелегитимно. Според руската конституция е невъзможно президент да се преизбира повече от два пъти. Сега ще му бъде пети мандат на г-н Путин, Владимир Кара-Мурза го критикува за това. И това е част от присъдата му, че той е заявил тази идея. Това било нарушение на руската национална сигурност, както е написано в присъдата на Московския градски съд. Аз съм абсолютно сигурен, че това няма нищо общо със закона, но това е факт, така е написано в присъдата му. Третата му реч се състоя в Московския център „Сахаров“ през май 2021, когато той разказа за ситуацията с политическите затворници в Русия. Всеки знае, че в Русия има много политически затворници, но от гледна точка на руските правоохранителни органи, никой няма право да критикува тази ситуация, в противен случай той ще бъде обвинен в държавна измяна като Владимир Кара-Мурза. Четвъртата и петата му изява бяха в Аризона и в Хелзинкската комисия на Конгреса на САЩ, и те се отнасяха до ситуацията с масовите нарушения на правата на човека при руската агресия срещу Украйна, за бомбардировката на болницата в Мариупол, за масираните атаки на руските въоръжени сили срещу цивилното население в Украйна и т.н. Всеки знае тези новини от средствата за масово осведомяване, с изключение на руските средства за масова информация, където тази информация е забранена.

Така тези пет абсолютно публични изказвания, публикувани в YouTube, доведоха до обвинението му в държавна измяна в Русия, в участие в дейността на нежелана организация и по т.нар. Закон срещу фалшивите новини, който беше приет малко след началото на пълномащабната агресия на режима на Путин срещу Украйна. И най-накрая той бе осъден през април 2023 с максималната присъда от 25 години затвор при строг режим в наказателна колония. Сега Владимир беше прехвърлен в Западен Сибир и се намира в затвор за строг режим, наречен „Номер 7“. При изключително тежки условия. Затворът е част от затворническа колония, Кара-Мурза се намира в изолатор. Той се намира там и всъщност тези условия са мъчение за него, след като се знае неговото много лошо здравословно състояние.

Като Ви слушам, чудя се дали руската опозицията има потенциала да промени Русия политически. Питам в контекста на предстоящите президентски избори. Понеже някои от политическите лидери на опозицията са в затвора, други са в чужбина – в изгнание…

Да, права сте. Някои от нашите опозиционни лидери са в затвора в Русия - Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин и така нататък и така нататък. Някои други са в чужбина, но за съжаление това е обикновена ситуация за диктатурите. Когато погледнете историята на нацистка Германия, някои от лидерите на опозицията са убити. Някои от тях са хвърлени в затворите и някои от тях е трябвало да емигрират от нацистка Германия. Много жалко е, но това е нещо обичайно. Мисля, че всяка война рано или късно ще приключи. Надявам се на победа за Украйна, но когато и да е, тази война също ще свърши. Абсолютно съм сигурен, че ситуацията в Русия ще се промени. Не знам кога - тази година, или може би след 10 години, не знам, но няма друг избор. Положението ще бъде променено. Това по първата част на въпроса.

А по втората – за ситуацията в Русия тази година. Дали тази държава ще бъде обединена или ще бъде децентрализирана? Така че е много трудно да се обсъжда точно сега, но съм абсолютно сигурен, че някои от нашите политически опозиционни лидери - някои от тях в затвора, други - в чужбина, ще дойдат на власт в бъдеще. Убеден съм. И това засяга не само руските опозиционни лидери, ние имаме приятели по целия свят. Хора, които подкрепят една нова Русия, бъдеща Русия, Русия на промени. Демократична проевропейска Русия. Може да стане догодина, може да стане след 10 години, не знам. Но ние имаме приятели в различни страни. Между другото, що се отнася до българските активисти, има един известен журналист, Христо Грозев, който живее в Европа и в Америка, който наистина подкрепя промяната в Русия, който критикува този фашистки режим и подкрепя руската опозиция. Има такива политически активисти като Петър Танев, който работи в Европа и също така се бори срещу режима на Путин и подкрепя руската опозиция в Европейския парламент и Съвета на Европа и в други европейски и международни органи. Има една много влиятелна фигура - комисар на ООН за положението с правата на човека в Русия - Мариана Кацарова. Тя е много влиятелна фигура от български произход. Тя е първият специален докладчик в историята на Организацията на обединените нации. Нейният смел, абсолютно брилянтен доклад бе представен в ООН през октомври миналата година. Много е важно да се обърне внимание на този доклад. Това е един вид подкрепа. Всъщност, на първо място, за правата на човека по целия свят, защото нарушаването на правата на човека в Русия означават нарушаване на правата на човека в света изобщо. В момента сме толкова благодарни на всички наши приятели, които се борят за правата на човека. Също и на тези, които са от български произход.

Предприехте ли някакви действия в Европейския парламент?

Да, има различни инициативи. Например, резолюции за нелегитимността на бъдещите т.нар. „президентски избори“ в Русия. Надявам се, че Европейският парламент ще обърне повече внимание и на общото положение с нарушаването на правата на човека в Русия вътре в страната, в окупираните територии на Украйна. Затова смятам, че ролята и влиянието на Европейския парламент и неговите инициативи могат да бъдат много, много важни за защитата на правата на човека в Русия и извън Русия, както и за международните отношения.

Има доста емигранти от Русия в България. Може ли България да направи нещо повече за тях?

На първо място, надявам се, България да може да помогне на Украйна.

Ние помагаме на Украйна.

Това е много важно за руските демократи, за защитата на правата на човека – да се помогне на украинците.

Ние помагаме на Украйна. Ние правим това през цялото време от началото на войната.

Да. Да, много е важно. И аз съм толкова благодарен на България за тези й действия. Второ, относно руските имигранти, мисля, че всички те са високообразовани, те са доста успели в професията си. Някои от тях са политици, някои от тях са във финансовата област или може би в други области на човешката дейност. И мисля, че има много интелектуалци в тези вълни на руските имигранти, подобно на първите емигрантски вълни точно след революцията там. Те са високообразовани и изключително успешни професионалисти в областта си и мисля, че могат да бъдат интегрирани в живота на новите страни. Те биха могли да бъдат много полезни за новите си страни, особено ако законодателството на европейските страни е бъде приятелски настроено към новите имигранти, които наистина искат да бъдат законни и напълно толерантни нови граждани на Европейския съюз.

Последен въпрос: Има ли риск за Вас сега да сте в Европа? Искам да кажа, че Русия и някои звена на руската администрация вероятно следят вашите действия, интервютата Ви.

Това е много добър въпрос за рисковете пред руските имигранти, за руските защитници на правата на човека и може би за адвокатите. От историята на руските и преди това съветските тайни служби знаем, че има много внимание на руските и в миналото - съветските тайни служби към емигрантите. Но се надявам, че не всички емигранти сме изложени на риск, но сте напълно права, може и да сме. Можем просто да си припомним ситуацията с отравянето на Александър Литвиненко в Лондон и след това на Скрипал, някои убийства във Виена, Австрия, убийството в Тиергартен в Берлин. И прочее, и прочее. Смятам, че е възможно да има някакъв риск. Но не можем да мислим непрекъснато за това. Трябва да си вършим работата, да се борим за правата на човека и в Русия, и извън нея, и да помогнем на онези, които се борят за защита на правата на човека, например за онези украински заложници, които понастоящем се намират в руски затвори, в руски арести. Мнозина от моите смели, блестящи колеги в Русия се опитват да им помогнат да окажат правна помощ на тези хора, и аз им помагам там. Това е обща борба за защита на правата на човека в света.

Вадим Прохоров, благодаря Ви за това интервю.