Завръщането на голямото правителство

Национализациите и контролът на цените се връщат на мода с опитите на политиците да укрепят икономиката

09:00 | 2 ноември 2022
Обновен: 09:57 | 2 ноември 2022
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Правителството на Германия направи екстравагантно обещание, след като обяви втората си национализация за седмицата на енергийна компания за милиарди долари. Когато говори в Берлин на 21 септември, министърът на икономиката Робърт Хабек обеща, че „държавата ще направи всичко“, за да сведе до минимум прекъсванията в доставките на природен газ.

Съобщението целеше да внуши спокойствие в момент на висока тревожност, докато Европа се бори да замени вноса на петрол, въглища и най-вече газ от Русия. Но подборът на думи на Хабек също така подчерта, че живеем в нова ера на голямо правителство. Независимо дали става дума за заместване на загубени доходи за работниците и бизнеса по време на блокиране поради пандемия или за гаранция, че има достатъчно гориво за отопление на домове и енергийни индустрии, държавната намеса отново е на мода по начин, невиждан от началото на 80-те години на миналия век, когато токсичната комбинация от висока инфлация и балон фискалните дефицити доведоха до принудително отстъпление.

„Има промяна, предизвикана от тези големи сътресения, които преживяхме през последните години, които изискват правителствена намеса в икономиката по начин, който не сме виждали от, бих казал, Студената война“, казва Джейкъб Киркегор, старши сътрудник във Вашингтонския институт за международна икономика Питърсън.

Досега инвеститорите се оказаха изненадващо толерантни към придобивания като това на Uniper SE в Германия. Но, по ирония на съдбата, те се разбунтуваха срещу икономическия пакет на новия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс, който включва големи намаления на данъците - политика, която обикновено се свързва с привържениците на малкото правителство - поради зависимостта от дълга за плащането им.

Сумите, за които става въпрос, са огромни. Сметката към данъкоплатците за енергийната криза в 27-те страни, които съставляват Европейския съюз плюс Обединеното кралство, възлиза на около 500 милиарда евро (487 милиарда долара), според анализ на мозъчния тръст Bruegel в Брюксел - и числото е ограничено увеличавам. За да го поставим в перспектива, комбинираните разходи на държавите от ЕС са в района на 2,5% от брутния вътрешен продукт, или повече от половината от сумата, разпределена за плана на блока за възстановяване на Ковид-19.

Завръщането на голямо правителство не е само европейски феномен. От Вашингтон до Токио политиците  надхвърлят омекотяването на удара от вдигащите се цени за потребителите и бизнеса. Някои са тактически – субсидиите за гориво и програми за помощ за храна могат да спечелят изборите - но разходите са мотивирани и от стратегически съображения за икономическа конкурентоспособност.

Като част от резултата от противопоставянето между САЩ и Китай правителствата завъртат пари в неща като фабрики за полупроводници и литиеви рафинерии с цел осигуряване на независимост от материали, жизненоважни за индустриите от следващо поколение. Пост-Ковид пакетът на Европейския съюз предвижда 807 милиарда евро инвестиции във всичко - от цифрова инфраструктура до смекчаване на изменението на климата и е описан от Брюксел като „шанс веднъж в живота да излезем по-силни от пандемията (и) да трансформираме нашите икономики и общества”.

Във Великобритания Тръс проведе кампания за лидерство на партията на консерваторите чрез комбинация от краткосрочни поправки за потребителите, измъчвани от недостиг на енергия и инфлация при храните докато рекламират предписание от страна на предлагането за справяне с хронични икономически условия като ниска производителност.

Излизайки пред Камарата на общините на 23 септември, министърът на финансите на Тръсс, Квази Квартенг, обяви мерките като „една от най-значимите интервенции, правени някога от британската държава“. Ще има 60 милиарда британски лири (65,3 милиарда долара) субсидии за сметки за газ и електроенергия само през първите шест месеца, каза той. Но Квартенг също така обяви най-големите данъчни облекчения от половин век, изплаши пазарите и предизвика срив, който доведе някога могъщия паунд до почти паритет с еврото и долара. Дори Международният валутен фонд каза на Обединеното кралство да помисли отново.

В континентална Европа политиците са под напрежение заради това, че не са стигнали достатъчно далеч като протестиращи на места като Прага и Братислава, които призовават лидерите да правят повече, за да помогнат на потребителите и се съмняват в цената на помощта към Украйна във войната ѝ с Русия. С тенденцията цената на енергията да остане висока през идващата зима и след нея, дебатът за това какво представлява подходящо ниво на държавна намеса със сигурност ще продължи, потенциално в ущърб на европейското единство, според Симон Талиапиетра, научен сътрудник в Bruegel. „Ще видите правителства, способни да поддържат разходите, и други, които не могат“ казва той.

Това е същият депресиращ модел, който стана видим с началото на пандемията. САЩ отделиха около 25% от годишния си БВП за облекчаване на Ковид; през границата в Мексико, разходите възлизат на едва 0,7%, установи МВФ. Президентът Джо Байдън продължи да влива 1,9 трилиона долара държавни стимули в икономиката на САЩ миналата година.

Япония одобри парични субсидии за домакинства и внедри подкрепа на бизнеса, за да им помогне да се справят с нарастващите разходи за енергия и храна като част от пакет за стимулиране, обявен през април. Премиерът Фумио Кишида обмисля нова подкрепа през октомври. Индия редовно раздава безплатен ориз или пшеница на 800 милиона граждани от началото на пандемията в програма, която струва на правителството около 44 милиарда долара, еквивалентна на 9% от годишния му бюджет.

В Китай, където инфлацията е сравнително ниска, Пекин помага на бизнеса да се справи с икономическия спад, причинен от неговата политика Covid Zero и репресиите срещу секторите на имотите и технологиите. Централното правителство и провинциалните администрации са предоставили 3,3 трилиона юана (458,3 милиарда долара) данъчни облекчения досега тази година и са наредили на банките да увеличат кредитирането на малки и средни предприятия.

Мащабът на действията на правителството и неговият глобален характер напомнят за финансовата криза от 2007-2008г., когато „твърде голям, за да фалира“ се превърна в крилата фраза за финансирани от данъкоплатците спасявания на частни финансови институции. Но имаше политическа цена, която трябваше да се плати: в САЩ недоволството, породено от политиките, които приоритизираха Уолстрийт за сметка на Мейн Стрийт, помогна да се проправи пътя за президентството на Доналд Тръмп. По същия начин сред цитираните причини британците да гласуват за излизане от ЕС през 2016г. беше идеята, че правителството на Обединеното кралство изпраща пари отвъд Ламанша, докато услугите в страната са пред разпад.

Докъде ще стигне сегашната мода на държавна щедрост и как ще приключи, не е ясно. Национализациите на теория биха могли да бъдат отменени, когато енергийната криза отшуми. И все пак е трудно да се види компания, отговорна за вноса на повече от една трета от природния газ в страната, някога да бъде позволено да напусне ръцете на Германия. Междувременно правителствата да станат заинтересовани страни по този начин може да ускорят енергийния преход.

Това определено би бил бонус. Но точно сега най-неотложната грижа е да се поддържат светлините и топлината включени в домовете на хората и работниците на работа. Както каза Кристоф Шмиц от германския профсъюз Ver.di, поглъщането на Uniper от правителството беше необходимо, тъй като неговата неплатежоспособност би била „непредвидим риск“.