КРИПТОЗОМБИТА

За биткойн максималистите, „фермерите“, Етериумите, Дож войници и скептици, цифровите активи не са просто инвестиция, а начин на живот

16:26 | 17 септември 2021
КРИПТОЗОМБИТА

От Кристофър Бийм

В един клип от телевизионното шоу Today, излъчен през 1994, но добре известен днес, Брайънт Гумбел пита своите колеги водещи: „Какво е все пак интернет? Те неуверено се опитват да налучкат отговор, докато не се намесва техник зад камерата с обяснение. Домакините продължават да изглеждат объркани.
Сегашният крипто дискурс навява същото усещане заради начина, по който всички се напъват да просвещават всички, дори когато самите те не могат да го схванат напълно. Очите на повечето от нас започват да блестят при първото споменаване на думата „блок - верига“. Крипто валутатата вече е създала цели индустрии - и изцяло нови начини за забогатяване – като в същото време  повечето хора все още не могат да различат жетон от покемон. Има Bitcoin и Ethereum и Dogecoin и SafeMoon и Chainlink и Solana и Polkadot и Polygon и Cardano и и и ...

За криптографско правоверните - особено максималистите или "Maxis", които залагат всичко на карта за своята истинска монета,  разликите между монетите са от решаващо значение. Коя от тях притежавате говори много за вашата личност: вашата философия, вашия приятелски кръг, дори вашето чувство за стил. Всяка криптовалута е цяла една култура, със собствени мемета, естетика, език, доверени гласове и структура на властта. Купуването на такава монета не е само инвестиция; това е декларация за самоличност. Както казва Александър Светски, посветен в биткойна „супремасист“ по време на панел на конференция по Биткойн в Маями през юни 2021, „Не ме интересува какво казвате. Покажете ми банковата си сметка и ще ви кажа в какво вярвате. "Може би обратното също е вярно: Ако искате да разгадаете някой от тези мистериозни нови активи, насочете вниманието си към вярващите в тях.

Това не са сигурни времена за крипто валутата. Тази година закупилите монети са повече от всякога. В същото време, регулаторни органи от целия свят все по-изпитателно наблюдават сектора. През юни Китай забрани копаенето на биткойни. Председателят на Комисията по търговия със стокови фючърси на САЩ Гари Генслер посочи необходимостта от по-строги правила. Почти всяка седмица някоя крипто компания фалира заради измама или някой изнудвач-хакер, който настоява да му бъде платено в биткойни. Въпреки че през май повечето монети достигнаха най-високите нива за всички времена, пазарът загуби една пета от стойността си.

В тези трудни времена, феновете се обединяват в армии: Bitcoin Maxis, Етереумите, Doge army, Link Marines touting chainlink, и други алтернативно валути. Мотивирани отчасти от възможността да похвалят стоката си, надявайки се, че колкото повече хора чуят за дадена монета, е толкова по-вероятно да я купят - цел, известна иронично като „увеличаване на броя“. Но събирането по родове допринася също така за очертаване на територията, принципите и приоритетите на техните интереси. 

Всеки ден се раждат нови монети и много малко от тях оцеляват. В някои случаи победители са продуктите, които предлагат най-добрите технологии или решават най-тежките  въпроси. Но е вярно също така, че често най-популярните жетони просто имат най-силните поддръжници. (Виж: Илон Мъск.) На външни лица монетните войни може да изглеждат като междуособни войни между Юдейския народен фронт от Животът на Брайън на Монти Пайтън и Народния фронт на Юдея. Но за инвестиралите в крипто валута - финансово и емоционално - различията не биха могли да бъдат по-значими и последиците за цифровото бъдеще по-големи.

БИТКОЙНЪРИТЕ

Когато Сал Стром научава за първи път за биткойна, реакцията й е чисто физическа. През  2017 година художничката е на вечеря с приятел от Орегон, чийто син „инвестира в нещо наречено интернет валута", припомня си тя. Самата тя рядко използв пари в брой и усещането при тази новина е като за следваща стъпка в еволюцията: „Всички малки косъмчета по ръката ми настръхнаха. Тялото ми казваше: „Това е реалноссто, то се случва.”
Стром се прибира вкъщи и прави онлайн проучване на криптовалутите. Идеята за децентрализирани пари, които живеят в интернет, „за мен просто имаше смисъл“, споделя Стром. Има кредит, от десетина години, който прехвърля от една кредитна карта към друга. Биткойнът, стойността на който очаква да нарасне, когато повече хора го приемат, обещава изход. Тя прехвърля спестяванията си от акции в биткойни.

Започва да прави изкуство на тема Биткойн. Създава колаж с картата на света, на която са залепени различни чуждестранни валути и прикрепени различни лога на биткойни. Друга творба изобразява гробище и актуален списък с "Bitcoin некролози" – списък с всички дати, на които валутата е обявена за мъртва, която творба е вдъхновена от мем, който Стром е забелязала в Туитър. Тя споделя, че подходът й към изкуството прилича на подхода й към финансите: „Когато ми кажат, че нещо няма да се получи, започвам да го правя с удоволствие.“

Сторм, която е на 64, не се вписва в архетипа на либертарианските биткойнстващи мисионери. Но начинът, по който говори за биткойна, звучи със страстта и отдадеността на легионите, прегърнали тази идея. Сторм не просто се запознава с биткойна; на нея й се „отворят  очите“, „пропада в информационната дупка“ и го „изучава“ както се изучава Талмуда. Нарича  крипто-валутите, различни от Bitcoin, "глупости", и описва натрупването на малки количества Bitcoin като "събиране на sats", или сатоши, по името на псевдо-основателя на Биткойна Сатоши Накамото (100 милиона сатоши = 1 Bitcoin).

За повечето любители на крипто валута, биткойнът е сигурният изход от ситуацията. Непринудена, елегантна идея: цифрова валута, която всеки може да изпраща и получава без посредници (или, казано на жаргона на биткойна, „цензори“) като банки или правителства. Сделките се извършват и записват на блок - верига (съжалявам, това няма да отнеме много време), децентрализирана книга, съхранявана на компютри по цел свят. За осигуряване неприкосновеността на счетоводната книга, „миньорите“ се възнаграждават с нови монети и такси за транзакции. Застъпниците/ходатаите представят Биткойн като складиране на стойност („дигитално злато“), средство за размяна (в днешно време не толкова, поради несигурността) и хеджиране срещу инфлацията. Не е нужно да разбирате тънкостите на блок - верига технологията, за да проумеете, че биткойните сега и завинаги ще бъдат само 21 милиона. Тъй като търсенето се увеличава и предлагането остава фиксирано, логично е да си помислите, че цените ще растат. 

Но може би най-привлекателната черта на биткойна е неговият романтизъм: Когато деецентрализирате парите, казват биткойнърите, вие радикално измествате изземате властта от банките и държавата. За запалените революционери закупуването на биткойн е като щурм на Бастилията, без дори да си обличат панталоните.Покръстването започва с мемове и популярни фрази. Биткойнърите, с които разговарях на конференцията в Маями, обещаха да „задържат“ - от Hodl – (нито купувате повече, нито продавате) бележка на преводача - техните монети, вместо да ги продадат, отхвърлят критики като „FUD“ (страх, несигурност и съмнение) и слагат лазерни очи  на своите аватари в Twitter, за да декларират публично своята вярност. „Забавлявайте се в бедността си“ е техният рефрен към хората, които не са биткойнъри.

Често става така, че тези, които не вярват в биткойна, само засилват вярата на вярващите. „Всички, които познавам, са против“, казва Стром. Синът й, финансов съветник, я призовава да не инвестира в биткойни, а партньорът й, който работи в областта на технологиите, твърди, че това е измама. (Той предпочита Ethereum.) След като прочита книга, наречена Bitcoin & Black America, Тофър Бейтс се опитва да убеди приятели и семейство да инвестират. „Истината е, че повечето хора не искат да чуят“, казва Бейтс. „Не съм загубил приятели“, отбелязва Джон Лестър, който присъства на конференцията по Биткойн, облечен в тениска с образа на Рей Лиота с лазерни очи. "Но определено съм имал приятели, с които съм бил по-малко свързан."

В същото време биткойнът сближава последователи. Стром и художничката Карол Ан Данър, и двете с авторски творби на конференцията по биткойн, изграждат силна връзка на базата на общата си страст. „Тя е по-обсебена от мен“, казва Стром. Пол и Нара Ким, двойка от Ню Йорк, си говорят за биткойни по време на първата си среща през 2018 година; днес те са семейство.

Въпреки революционната дързост, общността се сблъсква с проблемите на равнопоставеността. поне в САЩ.  „Тук няма много чернокожи жени“, казва Андил Ндлову, оглеждайки се на конференцията в Маями Биткойн. "Това не е добре." Ндлову, която е родена в Зимбабве и работи в музикалната индустрия в Лос Анджелис, си го обяснява с разпространеното между чернокожите схващане, че крипто е "елитарна" валута, или че човек трябва да бъде богат, за да си позволи да участва в това. „Тук съм, за да науча повече, за да кажа на моите хора какво се случва“, казва тя.

Спорът с биткойнър е като изтръгване на мозъка. Те имат възражение към всяко възражение: Енергията, необходима за обезопасяване на мрежата, унищожава околната среда - но това стимулира зелената енергия! Това е бавно и тромаво, но по-новата Lightning network го прави бързо! Няма да оцелее в регулацията - но той не може да бъде контролиран! Това е Понци схема – но такава е и всеки нов актив, който преминава през price discovery!
За много фенове биткойнът е въпрос на вяра: те вярват, че ще успее, защото вярват, че и другите вярват, че ще успее. Ако тези разсъждения ви звучат като порочен кръг, казват те, добре дошли в клуба на парите. Единственият проблем сега е да убедим останалите.

Това е моментът, в който се намесват максималистите. Стром не си пада по изнасянето на проповеди за Биткойн, но Светски, австрийски предприемач с обръсната глава и „биткойн супремацист“, смята това за свой дълг. "Ние сме белите кръвни клетки на мрежата", казва той по време на панел на конференцията в Маями. "Ако центърът не може да удържи, ние се превръщаме в поредния шиткойн проект." Така че, биткойн супремацистите трябва да популяризират и да отстрелват всички опозиционните наративи. Това може да ви звучи като опит за убеждаване, че нещо е страхотно, а не е. Но Светски ми казва, че иска Биткойнът да остане верен на първоначалните идеали за свобода и съпротива срещу цензурата. "Това са идеалните пари, чиито корени са в математиката" и законите на термо-динамика. Бъдещето ще помни три велики изобретения на човечеството и това са „огън, биткойн и телепортация“.
Максистите са точно толкова непримирим един към друг, колкото са и към критиците, казва Светски. Когато влиятелният биткойнър Робърт Брийдлов публикува в Туийт информация за нов крипто продукт, наречен BitClout, биткойн максис се нахвърлят върху него. „Желязото изостря желязото“, казва Светски. „Може да ви изглежда като тормоз, но ние се предизвикваме по съвсем честен начин.“

Етериуми

Майкъл Бабяк се нуждаеше от ново предизвикателство. След толкова години, отдадени на политиката във Вашингтон, първоначално в Конгреса на САЩ на Капитолия хълм и последно като директор на маркетинговите технологии на Републиканския национален комитет, той напуска работата през 2017 година, „в противоречие с лидера на партията“, както дипломатично се изразява. ”Залових се с политика за да участвам в нещо, което е по-голямо от мен“, но днес вече нямам този този екзистенциален баласт.


За първи път купува биткойн през 2015 година, за да плати за стрийминг спортове. Когато пазарът се срива през 2017 година, той решава да купи повече, а след това, в крайна сметка, купувa Ether, криптовалутата, която слага началото на друг блок-верига, наречена Ethereum, и гледа как цифрите ескалират. „Казах си: „Трябва да науча какво по дяволите всъщност представлява това нещо“, казва той.

Отблъснат от поведението на биткойнърите, което определя като „предвестници на деня на страшния съд“, той започва да проучва форумите на Ethereum, където открива „най-приветливата общност в света“, споделя той. Когато задава въпроси, програмистите отговарят веднага. Научава, че Ethereum използва блок - верига технологията, която стои в основата на Bitcoin и изгражда върху нея цяла екосистема от компютърни програми, наречени "умни договори". Вместо просто да изпращате и получавате пари, можете да използвате лидера като платформа за всякакви видове транзакции, независимо дали става въпрос за сделки с недвижими имоти, инвестиции в изкуството, или сложни финансови инструменти. Специалната валута на блок - веригаа на Ethereum, Ether, взаимодейства с тези програми. Основният фактор, казват от Етереумите, е "недоверието": когато подписвате договор, вместо да плащате на одитор за проучване на контрагента и на банка за прехвърляне на средства и на адвокат, за да осъди насрещната страна, когато не изпълнят задълженията си, можете просто да се доверите на кода да изпълни договора съгласно първоначалния замисъл.

И всичко това с отворен код. Всеки може да вземе кода за един проект в Ethereum и да го използва за изграждане на друг, или да рекомбинира съществуващи такива - качество, известно като „композиране“, което вдъхновява създаването на метафората за Ethereum като „Lego пари“. Например, преди няколко години търговците на криптовалути искаха да могат да продават своите монети и да заключват печалбите си, но не искаха да осребряват долари, което може да бъде тромаво. Така че програмистите създадоха стабилен жетон, фиксиран към щатския долар. Сега стабилните монети са крайъгълен камък на финансовата система, базирана на блок - верига, защото улесняват движението на пари и позволяват на програмистите  да изграждат безброй нови „легота“ върху нея. (Те са също противоречиви, тъй като хората се чудят дали някои монети са напълно подкрепени от долар.) Бабяк никога не е бил човек тип Wall Street, като много от неговия курс в Принстън, но сега се вижда развълнуван от "промяна на парадигмата във финансите."

Видя също, че Ethereum променя начина на работа на компаниите. След години работа в правителството, Бабяк развълнуван от възможностите на базирани на блокчейн децентрализирани автономни организации (DAO). Вместо шеф да дава заповеди и служители да ги следват, членовете на DAO могат да гласуват решенията на компанията въз основа на това колко от символите на организацията притежават. „Това е почти като най -добрата демокрация“, казва Бабяк. Разбира се, малка кохорта може да завземе властта, като изкупи всички жетони, но той твърди, че поне процесът е прозрачен. По същия начин създателите и марките могат да издават „социални символи“, за да дадат на феновете дял в продукцията си, изграждане на общност и привеждане в съответствие на финансовите стимули.

Прагматизмът на тълпата на Ethereum се хареса на Бабяк. Ако Bitcoiners са воините на крипто вселената, Етереумите са строителите. Bitcoiners подчертават индивидуалната свобода от финансова тирания, докато Етереумите приемат етоса на колективно действие и сътрудничество.

Цялата естетика на общността на Ethereum е в контраст с алфа-мъжката енергия на Bitcoin. Вместо лазерни очи и вдъхновени от 300 спартански референти, Етереумите предпочитат еднорозите и пастелните цветове. Уебсайтът на скорошен онлайн хакатон, спонсориран от ETHGlobal, представя ретро 90-те години: интерфейс в стил Microsoft Windows в приятелски розови и блус, заедно с бутон „LoFi Beats“ в ъгъла. „Това не е състезание“, каза организаторът, докато обясняваше правилата на състезанието. "Искаме да се научите и това е нашата основна цел." Ethereum chic е може би най-добре заснет във видеоклип през 2019 г., в който неговият шантажист-съосновател, Vitalik Buterin, рапира болезнено за блокчейна пред цикличните анимации, включително DJ на кенгуру и мечка коала, яхнал ракета, дъгови сърца. Етереумите сигнализират за своята лоялност в социалните медии, като заменят Es със символи E в имената си, така че това е BloombErg BusinEsswEEk. (E също е символ на валута за Ether.) В друг често срещан ход, Бабяк наскоро промени дръжката си в Twitter на Бабяк.eth.

Привържениците на биткойни се присмиват на много от твърденията на Етереумите. Баяк казва, че вярва в „преобръщането“, момент в бъдещето, когато Ether ще надмине биткойн по обща пазарна стойност. Светски отхвърля идеята, че Ether може да измести Bitcoin.
„Открихме злато, докато всички останали все още се мотаят с миди.“ Svetski не е впечатлен от проекти, подкрепяни от Ethereum, като например несмесими жетони или NFT, онлайн произведения на изкуството, които наскоро избухнаха в стойност. „Нямаме нужда от друг начин да си продаваме JPEG файлове“, казва той. "Трябва да оправим парите."

В сравнение с мирогледа на Etherean, максимализмът на биткойн може да звучи като някакъв минимализъм: едно изобретение поправя всичко. Напротив, Етереумите си представят бъдеще на непрекъснати постепенни промени, надграждащи се във вечността. Това е голяма визия за технологичен прогрес, която дори има място за биткойн. „И двете неща могат да съществуват“.

Етереумите си имат свои проблеми. Те се намръщват на всеки блокчейн, който се таксува като „убиец на Ethereum“, независимо дали е Кардано („само реклами“, казва Бабяк), Solana („някак си не е добре“) или Binance Smart Chain (пълен с „измами и хакове“). Няма значение, че тези мрежи се опитват да решат реални проблеми с протокола Ethereum, включително неговата бавна скорост и често прекомерни такси за транзакции. Етереумите казват, че бъдещите подобрения, които ще променят процеса на копаене с цел да го направят по-малко натоварващ енергийно, наред с други ограничения, ще разрешат тези проблеми по-добре от новодошлите, започвайки отначало.

Точно както Бабяк беше прегърнат от общността на Ethereum, той също го разшири. Сега той се оказва третиран като авторитет по темата за крипто, с приятели и познати, които търсят неговия съвет. Съпругата му, Камерън Хардести, главен изпълнителен директор на бизнес за разпространение на цветя, го насърчи да представи мислите си в бюлетин, който планира да публикува скоро. Щастлива е да го види развълнуван от нещо ново. „Той се скиташе малко в пустинята, кариерно“. „И тогава дойде крипто,давайки му път към нова идентичност.

Hardesty призова и кривото съотношение на пола на крипто. Статия на уебсайта Bitch Media наскоро нарече биткойн „астрология за мъже“. Хардести вижда, че крипто играе социална роля. „Начинът, по който мъжете се отнасят помежду си, трябва да има някакво неемоционално лепило в разговора“, казва тя. „Обикновено това е спорт, а сега за Майкъл е и крипто.“

Любовта на Бабяк към блокчейна може да предизвика напрежение, казва Хардести. Между стартирането й и бебето по пътя може да бъде стресиращо да слушате за крипто по цял ден. „Често си казвам:„ Може ли да поговорим за нещо друго? “ - казва тя. Тя също така иска да се увери, че не са преекспонирани финансово. „Той е толкова вярващ, че не може да си представи свят, в който стойността на тези активи не продължава да расте“, казва тя.

Комарджии и фермери

За Джак Брю YOLOing (актът на правене на нещо вълнуващо или глупаво) е точката. 23-годишният младеж за пръв път започва да се занимава с криптовалути, когато е бил на 15, за да може да играе онлайн покер. Той спестил от парите си като детегледач, уговорил да се срещне с човек в Starbucks във Венеция, Калифорния, и му платил пари в брой в замяна на Биткойн. „Не беше нечестно или нещо подобно“, казва Брю.

В колежа той влиза в търговията с маржове на криптовалута и става Ether maxi точно преди жетонът да стане параболичен. Като първокурсник той печели почти 250 000 долара, само за да загуби всичко заради някои лоши залагания, че цената на Ether ще падне. „Беше отвратително“, казва Брю. "Това ме постави на тъмно място." Той излиза напълно от търговията и се съсредоточава върху завършването на университета.

Но след това идва DeFi лятото на 2020 г. „Тогава се върнах за малко във всичко“, каза той. Децентрализираното финансиране, или DeFi, обхваща множество инструменти, базирани на блок - верига, насочени към изграждане на изцяло нова финансова система, базирана на компютърни протоколи, вместо на традиционни компании. Хората, които се занимават с децентрализирано финансиране си представят, че един ден всичко-ипотеки, пазари на акции и облигации и други-ще работи с интелигентни договори. Засега, обаче, DeFi главно води до размяна на крипто жетони в децентрализирани обмени, като Uniswap или SushiSwap или други приложения за децентрализирано финансиране (dapps), които позволяват на потребителите да печелят повече жетони като заемат или дават под наем монети или предоставят ликвидност на търговията.

Може да е трудно да разберете абстрактния свят на DeFi, затова си представете за момент нещо по-конкретно: голям базар, с клиенти, които искат да търгуват с всякакъв вид артикули, от пилета през телбод до мопове и боб. Да кажем, че хората искат да заменят пилета за телбод. Физически лица могат да действат като маркетмейкъри, като поддържат инвентаризация както на пилета, така и на телбоди, осигуряващи ликвидност, и да вземат дял от всяка сделка. Тази част може да бъде под формата на пилета или телбоди или нещо напълно различно, като боб. маркетмейкъра също може да бъде възнаграден с мопове, предоставени от самия базар, за да го стимулира да работи на този базар, вместо на базара от другата страна на улицата. Ако търговията е особено рискова-цената на един артикул може да се срине внезапно-дела, взета от маркетмейкъра, може да бъде изключително висока: не само един боб, а хиляда или милион.

Това е DeFi, освен това, което се търгува, е само малко по-малко случайно събиране на цифрови жетони, за повечето от които никога не сте чували. Вместо да води опис на пилета и телбоди, маркетмейкърът получава заплащане, за да предостави монети на търговския басейн. Тъй като търсенето на тези жетони е изключително несигурно, доставчиците на ликвидност, известни в пространството на DeFi като „фермери с реколта“, могат бързо да спечелят големи печалби, за да компенсират големите рискове. Най-доходните възможности не траят дълго, така че те постоянно търсят следваща цел. Оттук и терминът „degen“, съкратено от „дегенериран комарджия“, който членовете на общността на DeFi са възприели с гордост.

Измамите изобилстват. Понякога кражбата се записва в код на жетон; друг път създателите на жетони се укриват, оставяйки кредиторите да държат безполезни монети-ход, известен като „дърпане на килим“. Един схватлив „фермер на реколта“ може да оцени риска от инвестиция, но дори и високо профилни проекти могат да пропаднат, както научи Марк Кубан през юни, когато беше въвлечен в известния провал на Титан, след като стойността на жетона спадна рязко до нула.

Перспективата за астрономически доходи била твърде голяма, за да може Брю да устои, затова той грабнал ралото и открил ликвиден басейн, наречен Swerve, където е можел да заложи стабилния жетон Tether за годишна доходност от 300%. (Той пропуснал ранните му доходи от 1000%.) Осигуряването на ликвидност за монета, наречена Swampy, давала 5% на ден, освен това цената на самата Swampy в един момент се удвоявала на ден. Най-големите му печалби дошли от Cake, знак на децентрализирана борса, наречена PancakeSwap, която скочи през април. Той започнал годината с ниски средства; няколко месеца по-късно, казва той, струваше седем цифри. Наблюдението на фермите му била работа на пълен работен ден. „Не бихте могли да си позволите да не обръщате внимание“, казва той. „Ако бъде пуснат нов пул или сте пропуснали предварителна продажба“, може да загубите. Стопанисването от време на време се намесвало в ежедневния му живот, например когато му идвала подсказка, докато прекарва времето с приятелката си. „Казах:„ Скъпа, трябва да се справя с това много бързо. “

Един ден, докато Брю кара сърф в Малибу, получава съобщение от приятел, че Pancake Bunny, DeFi платформа, в която е заложил Cake жетони, е издърпана. „Мислех, че целият Cake е изчезнал“, казва той. За щастие, когато проверил сметката си, токените му все още били там; издърпването на килима ударил различен жетон, свързан с платформата.

След като се поучил от миналите си загуби, Брю заключил 75% от крипто портфолиото си по такъв начин, че да не може да го докосне една година. „Може да дойде момент, в който да нямам самоконтрол да взема рационално решение“, казва той. Той все още поема рискове с останалите жетони. „Мисля, че това е единственият начин, който познавам, за печелене на пари“, казва той.

Скептици

Когато говорих с Ейми Кастор, тя беше на тайно място.
Тя не е получавала изрични заплахи, но премият „no-coiner“ (скептик спрямо криптовалути)  си създаде врагове със своите статии и туитове, изразяващи съмнение относно стойността на криптовалутите и технологиите на блок - верига технология. Затова тя предпочете да запази местонахождението си в тайна. „Колкото по-голяма заплаха ставате за тази индустрия, толкова повече хора искат да ви погнат“, казва тя.

Кастор знае: Тя е работила в индустрията. Като писател на крипто-фокусирани публикации, тя лети по целия свят, посещавайки конференции с IOHK, компанията зад Cardano, блок - верига платформа, стартирана от съосновател на Ethereum, понякога внасящ в сметката. „Прекарвах много добре, пътувах, купонясвах и пих твърде много“, казва тя. „Хората казваха:„ Ти си семейство, ти си една от нас. “Връзката ѝ със семейството се влошила, след като Кастор започнала да проучва статия, която не се харесала на основателя на Cardano, Чарлз Хоскинсън. „Когато започнах да копая твърде дълбоко, бях изгоненa“, казва тя. (Говорител на IOHK казва, че компанията „е страстно отдадена на принципа за пълна редакционна независимост и никога не би се отнасяла по различен начин към журналист въз основа на това, което са писали за нас в миналото.“)

Приблизително по същото време тя започва да се възхищава на писането на Дейвид Герард, раздразнителен криптокритик в Лондон. 
Джерард не се опитва да скрие презрението си към блок - веригаа и неговите фенове. „Има много неща за възражение относно крипто - пълен с измами, разграбва хората - но моето възражение винаги е било за хората“, казва той. Джерард, системен администратор, който е работил и като музикален журналист, помогнал на Кастор да разбере „култа към биткойн“, казва тя. Тя започнала да му изпраща чернови за обратна връзка и обратно. „Започнах да пиша все повече и повече неща, които критикуваха крипто пространството“, казва тя.

Основният проблем с биткойн, твърди Джерард, е, че това е „игра с отрицателна сума“, предназначена да плаща на ранните инвеститори за сметка на по-късните инвеститори-споразумение, подобно на Понци, което ще се срине. Биткойнът като средство за обмен няма смисъл, казва той, защото е бавен, скъп и нестабилен. Като дългогодишен IT специалист, Джерард е скептичен към интелигентните договори на Ethereum: „Това не е ли глупост?“ той казва. „Това не е договор и не е умен. Това е буквално малка компютърна програма на блок - веригаа. В реалните изчисления ние ги наричаме задействания на базата данни или съхранени процедури и никога не ги използвайте, ако можете да ги избегнете  ... Това е просто инженерен кошмар. " Също така „неизменността“ на блок - веригаа го привлича: „Нормалните хора не се интересуват от необратимостта на транзакциите“, казва той. Ако не друго, то те искат да могат да оспорват таксите или да отменят правописни грешки. Но с неизменните транзакции, казва той, „всички грешки са окончателни“.

Има ли някаква стойност за крипто? Да, Джерард казва: „Купуването на неща, които правителството ви не иска. Това е неутрален начин да се каже, че това е за наркотици и мошеници. "

В изпълнената с реклами крипто медийна сфера, анти-крипто хората служат за проверка на ефективността на рекламите. Честа шега е, че биткойнърите могат да тълкуват всяка новина като „добра за биткойн“, независимо дали Китай се опитва да се справи с миньорите, или Мъск обявява, че Tesla Inc. вече няма да приема биткойн поради въздействието му върху околната среда. (Оттогава той е преосмислен.) Кастор, Джерард и екип от скептици се отблъскват срещу тези подмятания. Напоследък Кастор се фокусира върху приемането на Биткойн от заместник-президента на Ел Салвадор, за да подкопае демократичните институции в страната. „Започваш да питаш:„ Как стана това? Кой стои зад това? “, казва тя.

Кастор разбира заинтересоваността. „Мога да разбера защо хората се хващат на това“, казва тя. "Това е част от цяла система от вярвания." Но тя твърди, че основната причина хората да го купуват е „адреналинът- същата тази тръпка хората получават и от пристрастяването към хазарта“. Според Джерард философските оправдания са замиване на очите. „Ще казвате и правите всичко, ще подкрепите всяка тъпа идеология, ще преминете през движенията и ще повторите фрази, така че да забогатеете безплатно“, казва той.

Кастор за кратко притежаваше крипто, но това само я притесняваше. „Струваше ми се като горещ картоф“, казва тя. "Беше страшно. Това обърква ума ви. " Може да бъде опияняващо за инвеститора, но „също има потенциал да го унищожи“, казва тя. "Това е като Властелинът на пръстените." Джерард никога не е купувал монета. „Не чувствам, че трябва да потъвам в канализация, за да кажа на хората, че потъването в канализацията вероятно няма да работи добре.“ (Да съм напълно откровен: реших да купя няколко различни монети през април като инвестиция и да видя какво ще се случи. Те спаднаха.)
Джерард твърди, че DeFi може да е най -коварната заплаха от всички. „Това не произвежда нищо икономически“, казва той, а любителските инвеститори могат да пострадат от професионални търговци. „Моят морален интерес идва, когато търговията на дребно бива откъсната“, казва той. „Ако си богат, добре. Но мама и татко не разбират това. "

Скептиците относно криптовалутите са изправени пред фалшива тревога. Джерард предвижда смъртта на крипто вече десетилетие. „Грешах за много биткойни“, казва той. Това обаче не подкопава аргументите му: „Това показва колко глупав може да бъде пазарът.“
За разлика от много от тяхната „за“ крипто опозиция, скептиците не забогатяват. Джерард е превърнал репортажа си в умерен доход, сам си е публикувал книги, включително „Атака на 50-футовата блок - верига“, но Кастор понякога се мъчи да свърже двата края. „Намирам начин да живея много пестеливо“, казва тя. Попитах дали някога ще се организира конференция на скептиците. „Да, но никой няма да го финансира“, казва тя.

Doge войници

Тим Урсич -младши не разбрал туита: „Една дума: Doge“. „Мислех, че това е печатна грешка“, казва Урсич. Илон Мъск се държи странно. Той го е публикувал.
Но тогава Урсич видял препратки към Dogecoin навсякъде. Любопитен, той потърсил своите крипто гурута, група тенисисти, които той лекува като хиропрактик в спортната си клиника в окръг Лос Анджелис. „Отговорът им беше, че е забавно да притежаваш тези, които не разбират пазара, но искат да се чувстват като част от общност“, казва той.

Урсич, който има разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание, казва, че винаги търси начини да насочи енергията си. Той веднага се свързал с Dogecoin общността, която прекарвала цял ден в публикуване на мемове в Twitter и Reddit. „Те са супер забавни и спокойни“, казва той. "Те са като цветните бебета от 60 -те, където нищо не ги притеснява." Харесвало му, че е започнало като шега, за да се подиграва с биткойн- бил е кръстен на мема с участието на сладък и глупаво изглеждащ шиба ину – плюс, че той има афинитет към кучета, израснал в Калифорния с „четири кучета наведнъж, всички спасени. "
Dogecoin е повече като Bitcoin, отколкото Ethereum. Той няма присъща полезност и няма стойност, различна от това, което другите са готови да платят за нея. Но за разлика от Bitcoin, няма ограничение на предлагането на Doge. Визията на Урсич за крипто бъдещето е проста: „Ако Bitcoin е златото, Ethereum е среброто.“ Урсич казва, че си представя Dogecoin да се превърне в джобни пари на крипто.

Виждайки благотворителни организации, които се борят по време на пандемията, той започва да произвежда физически монети Doge, които струват няколко долара за производство-и ги продава, дарявайки процент от печалбата за спасяването на животни. Той също изпраща монети по пощата на хора, които споделят своите борби онлайн. „Казах:„ С вас съм “, казва той. „„ Това, че не получавате ангажименти в социалните медии, не означава, че хората не се молят за вас. “
С нарастването на валутата, цената ѝ нараснала. Баскетболният отбор на Dallas Mavericks и бейзболният Oakland Athletics започнали да приемат Dogecoin като плащане за билети. Мъск каза, че работи с разработчиците на Dogecoin, за да „подобри ефективността на системните транзакции“. „Вече не беше само шега memecoin“, казва Урсич.

Успехът породил конкуренция, тъй като меме монети като SafeMoon, Shiba Inu и Doge Killer обещали подобни астрономически възвръщаемости. За Урсич тези монети бяха просто „билетчета от лотарията“, създадени, за да спечелят бързо. Много привърженици на Dogecoin  се нахвърлили. Гневната реакция в собствената му общност смутила Урсич. Той бил домакин на аудио чат стая в Twitter и критикувал негативността в редиците на армията на Dogeите. „Не говорете лошо за други общности“, казал той. "Нашето послание е да правим само добро."

Въпреки известността си, малцина смятат Dogecoin за сериозен съперник на сините чипове на крипто. Някои критици твърдят, че Dogecoin олицетворява постмодерния обрат на ерата на GameStop, в който цените на активите могат да растат и да падат без видима връзка с основната стойност. „Doge е най-добър в това, че е само разказ“, казва Крис Блек, консултант, който ръководи сайта DeFi Watch, който настоява за по-голяма прозрачност в крипто. Финансовият анализатор Деметри Кофинас осъжда този феномен като „финансов нихилизъм“ и твърди, че той е свързан с по-голям проблем на социалната и екзистенциална дислокация. „Ето защо симулационните теории станаха толкова популярни“, каза той в неотдавнашен онлайн разговор, позовавайки се на идеята (също разпространена от Мъск), че може би живеем в компютърно генерирана „Матрица“. "Има чувството, че реалността е по-малко актуална."
За разлика от други мемекоини, Doge може би има стойност под формата на Мъск. Крипто често се описва като култ, но Dogecoin се вписва по-добре в дефиницията от други жетони, казва Сам Лесин, инвеститор и партньор в Slow Ventures. „Илон Мъск е един от най -големите съвременни култови лидери“, казва той. В настоящата финансова среда следването на лидера на култа може всъщност да бъде рационално решение, казва той. „Ако първо направиш това, което казва Илон, всъщност ще спечелиш пари.“

Урсич казва, че Dogecoin го привлича по-малко поради цената си, отколкото поради общността, особено по време на пандемията. Въпреки че не можеше да види сестра си и нейното семейство, които живеят в Монтана, той се свърза с 12-годишната си племенница заради мемовете на Doge. „Не можех да я попитам за училище или баскетбол, но винаги можехме да говорим за Doge“, казва той. В този смисъл Dogecoin-и наистина всички такива-е социален жетон.
Сега Урсич приема крипто, включително Dogecoin, като плащане в своята клиника. Той мечтае някой ден да създаде убежище за животни за ленивци. „Не мога да ви кажа защо“, казва той. "По някаква причина съм супер привлечен от ленивци."