Срещнете се с бичия пазар. Същото е както при мечия пазар

По пътя надолу и нагоре американските акции разказват история, която е свързана изцяло с няколко технологични компании

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 21:43 | 27 юни 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Редактирано от Пат Регниер

Наречете го балон или ажиотаж, управляван от изкуствен интелект. Но ето още един начин да погледнем на състезанието, което изпрати високотехнологичния Nasdaq-100 до най-добрите му резултати в първенството за първото полугодие: описание на цикъл за възвратно-постъпателно движение.

Само около половин дузина компании практически са отговорни за целия прогрес, което кара инвеститорите да са силно обезпокоени относно това колко несигурни са печалбите. Но е възможно да разгледаме същия набор от факти и да направим извод, че на пазара нищо не се е променило през последните 18 месеца. Съединяването на технологичните гиганти, които доминират на пазара, беше смазано, когато изглеждаше, че Федералният резерв на САЩ ще управлява икономиката в рецесия и през 2023 г. тази гледна точка беше преразгледана.

Симетрията е учудващо точна: Въпреки че Nasdaq-100 силно изостана от по-широкия пазар през 2022 г., като се срина с 33%, докато S&P 500 падна с 19%, двата показателя са почти напълно еднакви, когато се измерват от началото на 2022 г.: намаляват с около 7% . С други думи, ако сте се придържали към технологични акции през последните 18 месеца, вие сте имали нестабилен ръст, но е приключил горе, където бихте имали широк индексен фонд.

Прогнозите за печалбите обясняват до голяма степен обратът. След свиване през миналата година, печалбите на петте най-големи компании от списъка S&P 500 – Apple, Microsoft, майка на Google - Alphabet, Amazon.com и Nvidia – се очаква да нараснат с 16% през тримесечието, приключило през юни, и да се ускорят във всяко от следващите две тримесечия, според данни, събрани от Bloomberg Intelligence. Печалбите за една от компаниите в индекса, напротив, се очаква да спаднат средно с около 9%.

Нанси Тенглър, главен инвестиционен директор на Laffer Tengler Investments, казва, че през есента е била критикувана за натрупване на технологични акции. „Всички те осигуряваха силен ръст на печалбите, но миналата година не получиха възнаграждения, защото всички търгуваха на лихвени проценти“, казва тя. „Знаехме, че навлизаме в забавяща се икономика и това, което искаме да притежаваме в една бавно развиваща се икономика, са надеждни производители на печалби.“ В момент, когато инвеститорите все още тревожно сканират икономическите данни за признаци на рецесия, Big Tech започнаха да се разглеждат, колкото и да е странно, като вид убежище.

Всичко това връща инвеститорите на неудобно място. Не само Nasdaq-100 се движи само от няколко акции, но същите компании също поглъщат голяма част от S&P 500, по същия начин, както беше в началото на 2022 г. Ако притежавате индексен фонд S&500, може да изглежда, че действително притежавате технологичен фонд. Седемте най-големи акции - добавяйки Meta Platforms Inc. и Tesla Inc. към другите пет високотехнологични компании - сега съставляват 28% от общия индекс на S&P 500 в сравнение с 20% в началото на годината, с комбинирана пазарна стойност от около $10 трилиона.

Бяха изсипани локви от мастило относно опасностите да бъдем хванати в състезание, водено от толкова малко акции. Ако само един или двама от тях се поколебаят, аргумента е, че стремежът може бързо да изчезне. Но това също така е трудна за избягване ситуация; първите 5 или 10 имена в S&P почти винаги заемат голяма част от индекса, който се претегля според пазарната стойност. „Прекаленото реагиране на това никога не ви е направило услуга“, казва Арт Хоган, главен пазарен стратег в B. Riley Wealth. „Това е начинът, по който нещата работят от десетилетия.“

Историята показва, че не е необичайно шепа компании да отговарят за по-голямата част от създаването на богатство на пазара. По-малко от 5% от акциите представляват по-голямата част от възвръщаемостта на пазара през миналия век, според предишни изследвания от държавния университет на Аризона Хендрик Бесембиндерат. В новите проучвания се посочва, че групата на компаниите суперзвезди могат да се свиват с времето.

Стесняващото се състезание не е надежден сигнал, че се задава понижаващ се пазар, според данни от 1993 г., събрани от BMO Capital Markets. Според кривите, когато петте най-големи акции превъзхождат S&P 500, по-активният пазар има тенденция да се задържи.

Това не означава, че акциите, водещи пазара, изглеждат скъпи. Безумието около изкуствения интелект и убеждението, че технологичните гиганти с техния огромен мащаб и ресурси най-добре могат да извлекат полза от постиженията в областта, за да се възползват от напредъка в областта - се вливат в оценки за стойността на компаниите. Седемте най-големите компании имат средно съотношение цена/прогнозирани печалби от около 36. Това се сравнява с 19 за S&P 500. „Мисля, че това може да се превърне в насрещен вятър за някои от тези технически наименования и да дадат възможност за някои от останалите други 492 имена, да се почувстват по-уверени в действията си“, казва Виктория Фернандес, главен пазарен стратег в Crossmark Global Investments. „Ние искаме да продължим да рискуваме, но искаме да бъдем по-тактични."

Тенглър си спомня търговията в балона на интернет компаниите и казва, че този период не е бил такъв вид балон. „Тези компании не търгуват с печалба, която превишава 150 пъти пиковите печалби“, казва тя. „Управлявах парите по този начин и беше грозно, и се изпариха много бързо. Това не е това.“

За всички е ясно, че времето кога да влезете и излезете от определен запас е изключително трудно; това е аргумент за това да останеш диверсифициран и да преминеш през периоди на тесни или широко разпръснати пазари. В края на краищата малко професионалисти забелязаха предстоящото възстановяване на акциите на Big Tech. Повечето активно управлявани фондове бяха недооценени на прага на мегакапиталите, идващи през 2023 г., което е една от причините повечето от тях също да изостават от своите показатели тази година, казват стратезите на Jefferies Стивън ДеСанктис и Джейн Гибънс.

Същата предпазливост се отнася за всеки, който се опитва да определи като цяло времето на пазара. Инвеститорите, които се отказаха миналата година, мислейки, че 2023 г. ще донесе повече от същото – повече болка, тоест – изпуснаха това, което може би е най-добрият им шанс да компенсират много от загубите през 2022 г.

„Проблемът с пазарното време е, че не е в съответствие с основната философия за инвестиране в акции, а тя е, че акциите наистина са за дългосрочен план“, казва Ед Ярдени, основател на Yardeni Research Inc. „И ако излезеш, трябва да си достатъчно умен, за да се върнеш.“ – Вилдана Хайрич и Джеран Витенщайн, с Изабел Лий, Лу Уанг, Елена Попина и Джесика Ментън.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ Инвеститорите се притесняват от "тесен" пазар, където печалбите идват от няколко акции. Но явлението не е необичайно.