Китай влиза мудно в Годината на дракона

Пекин не уцелва правилната комбинация от политики, за да разбуди животинските

10:41 | 22 март 2024
Обновен: 10:41 | 29 март 2024
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Докато Китай се приближава към лунната Година на дракона, традиционно възприеман като едно от зодиакалните създания, които предвиждат най-положителни неща, лидерите на страната се мъчат да си възвърнат доверието, както у дома, така и в чужбина.

Икономиката се подчинява на дефлация, постоянен срив на пазара на недвижими имоти и разпродажба на акции. Постепенните мерки на Пекин за икономическа стимулация, като намаляването на условията за банкова наличност, за да се улеснят заемите, или издаването на повече държавни облигации за финансиране на строителството, не създават усещане за подобрение.

Ключов момент е правителственият фокус върху промотирането на онова, което президентът Си Дзинпин нарича „висококачествено развитие“. Става дума за широка гама от политически цели от подсилване на високотехнологичните способности на Китай до справяне със социалните неравенства. Тези амбиции са по-комплексни в сравнение с предишния модел, който беше съсредоточен единствено върху постигане на високи резултати в икономическата експанзия. Икономистът от Paulson Institute (икономически think tank с фокус върху взаимоотношенията между САЩ и Китай) Хоуз Сонг твърди: „Най-голямото предизвикателство пред Пекин е това, че не обръща внимание на намаляването на растежа, което изостря структурните и дългосрочни проблеми на Китай. Решението е да се даде повече тежест на растежа в държавната политика“.

Представяме ви 5 графики, които които насочват вниманието към проблематичните аспекти на Китай през 2024 г.

① ДЕФЛАЦИЯТА ОГЛАВЯВА СПИСЪКА С ПРИТЕСНЕНИЯТА

Терминът „дефлация“ описва една ситуация, в която цените на стоките и услугите намаляват в големи сектори от икономиката. Да не се бърка с дезинфлацията, при която цените продължават да се вдигат, но по-бавно. Това в момента се случва в САЩ.

Брутният вътрешен продукт на Китай, коригиран спрямо инфлацията, се покачи с 5,2% през 2023 г. Но като номинална стойност втората по големина икономика в света се разрасна с 4.6%, което представлява нейния най-бавен темп от четири десетилетия насам, ако не броим годините с ограничения, свързани с пандемията. Дефлаторът на цената на БВП, който е най-общата мярка за цените в икономиката, е низходящ през последните три тримесечия, което е най-дълго запазилата се такава тенденция от 1999 г. насам. Производството води до спад на цените, което представлява страничен ефект от стимулиращия икономиката подход на Пекин. Държавата насочва кредити към производителите, за да увеличи продукцията. Но слабият растеж на вътрешната покупателна способност и притеснителните нива на търсене на китайски стоки оттатък океана изправят бизнеса пред единственото решение да намалява цените на продуктите си.

② ДРУГИ ПРОБЛЕМИ ОТ МИНАЛОТО ОЩЕ СТОЯТ

Китай отчете по-висок икономически растеж от САЩ през миналата година, но в сравнение с прогнозите от началото на 2023 г., Китай не покри очакванията, докато САЩ последователно ги надмина.

Можем да обвиним за това кризата на пазара на недвижими имоти в Китай. Това вече е стара тема, тъй като сривът започна още през 2021 г. Завръщането в светлината на прожекторите се дължи на решението на съдия от Хонг Конг да ликвидира China Evergrande Group, един от много пострадали строителни бизнеси.

Въпреки усилията на Пекин да спре спекулациите с недвижими имоти, строителството все още представлява важен дял от икономиката, като генерира търсене за стоки и услуги на стойност около 20% от БВП, по данни на Bloomberg Economics. Свързаните сектори като обзавеждането за дома и производството на бетон също се свиват. Ефектът се разпространява и върху други области, тъй като понижаващите се цени на жилищата карат домакинствата да харчат по-неохотно за каквото и да било, от електроника до луксозни стоки.

След няколко неуспешни опита за преобръщане на пазара на недвижими имоти, анализатори от Wall Street заключват, че условията няма да се стабилизират преди 2025 г.

③ НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ И ПО-ПОДХОДЯЩИ СТИМУЛИ

Препоръките на съветниците на китайското правителство за повече стимули стигнаха своя връх през миналото лято и Китай отговори с необичаен дефицитен харч в средата на годината. Моментът, в който бе предприета намесата, предложи гъвкавост за нови бизнеси, но размерът на усилието (1 трилион юана или 13,9 млрд. долара), разочарова в сравнение с предишни намеси. Държавните ръководители игнорираха съветите да подпомогнат директно домакинствата за постигане на по-добри резултати, и насочиха средствата към строителство, но този метод за стимулиране на икономиката, макар да е пробван, се оказа неефективен.

Двата слогана на Политбюро на Комунистическата партия от декември подтикват към повече подкрепа за пазара на жилища и повече внимание към икономическия растеж. Но нито един от двата не трябва да се разбира като връщане към миналото.

Може би е дошъл моментът инвеститорите да повярват на заканите на Пекин, че повече няма да има изобилни стимули (визирайки китайската реакция на световната финансова криза), нито пък значително увеличение на търсенето на жилища (както се случи след спада от 2015 г.). Политиците по-скоро ще дадат приоритет на производства като високотехнологичния сектор, който е централен за обновяването на китайския икономически модел, което Си търси.

④ ЧУВСТВО НА ОТПАДНАЛОСТ

Ниската увереност, която домакинствата и бизнесите упорито демонстрират, притъпява ефектите от стимулите. Това може да е нещо като махмурлук от предходните години, които ни направиха свидетели освен не само на жилищен спад, но и на неочаквани ограничения, свързани с пандемията, внезапни секторни сривове, включително в образованието и технологиите, както и на нарастващо напрежение между САЩ и Китай.

Ето един сигнал, че китайците се чувстват по-несигурни, вместо да инвестират в жилища или в акции, те прибират парите си в спестовни влогове в банките. Компаниите получават изобилни кредити, но извън секторите в растеж като електроавтомобилите и чистите технологии, бизнесмените не изглеждат ентусиазирани да търсят разширение в условията на ниско търсене и намаляващи цени.

От оптимистична гледна точка изглежда, че увереността ще се върне, когато отшумят скорошните травми, а отношенията между Китай и Щатите и другите стабилни пазари се подобрят. Песимистите пък предвиждат спадът в недвижимите имоти да продължи да смъква увереността. Опцията Доналд Тръмп да бъде преизбран също не успокоява ситуацията.

⑤ СТИГАНЕ НА ДЪНОТО

Притесненията за бъдещето на Китай се отразяват на цените на акциите, търгувани във вътрешността на страната и в Хонг Конг. След пика през 2021 г. настъпи едногодишен крах, който изтри около 6 трилиона долара пазарна стойност.

Въпреки че пазарът на акции не е надежден дългосрочен показател за китайската икономика, в средносрочен план той отразява тенденциите в номиналния ръст, защото те се отразяват на печалбите. Така че изглежда малко вероятно усилията на Пекин да надува оценките, като наглася пазарните правила, например чрез ограничаване на късите продажби и евентуалното използване на държавни средства за закупуване на акции в мащаб (идея, която витаеше във въздуха през миналия месец), да дадат търсения резултат под формата на дългосрочен възход. Сонг от Paulson Institute твърди: „Без повдигане на растежа ми се струва малко вероятно пазарът на акции трайно да се повиши“. --- Том Ханкок

В ОБОБЩЕНИЕ Икономиката на Китай се бори с разнообразни болести, някои от тях хронични, а други – новопоявили се. Спорадичните дози държавни стимули засега не се оказват ефективно лечение.