Загубената искра на електрическите автомобили

09:00 | 22 март 2024
Обновен: 10:48 | 29 март 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

 

от Ивайло Чаушев

Началото на годината дойде с вълна от оптимизъм на финансовите пазари, като основните индекси в Европа и Съединените щати скочиха до безпрецедентни висоти. На фона на тази финансова еуфория обаче, един сектор не успя да улови възходящата инерция: индустрията за електрически превозни средства (EV). S&P Индексът на производители на електрическите превозни средства в САЩ и Китай отбеляза спад от 5% от началото на годината, като последните няколко месеца бяха пълни със събития в сектора, включително ценова война, която набира сила и забавя растежа.

Въпреки рекордните продажби на EV в Европа миналата година, се очертава тенденция на забавяне на растежа. То се дължи на отслабването на търсенето и натиска върху производителите да увеличат своята гама от електрически автомобили. Европейската асоциация на производителите на автомобили отбеляза спад от 16,9% в продажбите на EV този декември в сравнение с предходния месец и значителен срив в Германия (-47,6%), отбелязвайки първия спад от април 2020 г. Годишните продажби през 2023 г. все пак се покачиха с 37% до 1,5 милиона превозни средства или 14,6% пазарен дял, но имайки предвид последните данни, изглежда търсенето се забавя. В допълнение към опасенията, Hertz Global Holdings, американската компания за коли под наем, обяви, че ще продаде около 20 000 електрически превозни средства от своя автопарк в САЩ, включително модели на Tesla, в полза на превозни средства с двигатели с вътрешно горене..

Исторически погледнато, продажбите на EV са движени от заможни ранни потребители и корпоративни покупки със стимули като данъчни облекчения и субсидии. Следващата вълна от купувачи, която е от решаващо значение за устойчивия растеж на пазара, ще се нуждае от допълнителни уверения относно пробега, обезценяването и цената. Индустрията в момента се бори и с предизвикателства като непродадени наличности и оперативна неефективност, които започват да променят възприятията на някои потребители за електромобилите.

В опит да се справят с тези предизвикателства и да стимулират търсенето, големите производители като Tesla, Ford, VW, Renault и други започнаха агресивно да свалят цените, водейки до ценова война. Тази стратегия накара инвестиционните банки и анализаторите да преразгледат своите прогнози за продажби на електрически коли до 2030 г., като фактори като спирането на стимулите и необходимостта от по-достъпни опции за EV също повлияха негативно. Говорейки за достъпни цени, водещият китайски производител на електромобили - BYD и агресивната му експанзия чрез изместването на пазара към по-малки, по-евтини SUV модели също не помага на западните производители да се справят с нарастващите предизвикателства. Докато те се борят, BYD бавно настъпва.

BYD изпревари и Tesla в продажбите на автомобили, задвижвани с батерии, за първи път през последното тримесечие на миналата година. Китайският производител продаде 526 000 бройки, надминавайки 484 000 на Tesla в предупреждение към западните ѝ конкуренти. Компанията успя да направи това най-вече защото нейните автомобили, които обикновено се предлагат на по-ниска цена, са по-достъпни и качеството им не е за подценяване. В опит да разшири глобалното си присъствие, тя планира да засили присъствието си в Европа чрез пускането на нови модели като суперавтомобила U9, който трябва да е пряк конкурент на Ferrari, както и чрез планове за изграждане на фабрика в Унгария.

Междувременно Tesla, доминиращата сила на пазара на EV, се бори с проблеми във веригата за доставки, включително недостиг на литий, абсолютно ключов компонент за EV батерии. За разлика от това, BYD проактивно осигурява своите доставки на литий чрез инвестиции в мини и проучвателни дейности в Африка и Южна Америка, като ефективно елиминира подобни проблеми.

Нарастващата слава на Китай като водещ производител на електромобили съвпада с критичните избори в САЩ. С настъпването на годината на президентските избори, с вероятен сблъсък между Джо Байдън и Доналд Тръмп, конкуренцията в рамките на пазара на EV и състоянието на отношенията Китай-САЩ ще са основна точка в кампаниите им. Това е особено важно, като се имат предвид протекционистичните мерки на администрацията на президента Байдън, насочени към ограничаване на субсидии за електромобили, съдържащи китайски компоненти. Тези мерки обаче изглежда не са толкова успешни в момента, и не е изключено и да видим по-сериозни такива с навлизането в по-агресивния период на изборната кампания.

Спадът на цените на употребяваните електромобили в резултат на широкомащабната ценова война също вреди на пазара. Докладът на Recurrent показва значителен спад в общите пазарни цени на употребявани електромобили в САЩ, като средната цена сега е с 32% по-ниска от предходната година. Това обезценяване дори принуди производителите на автомобили да компенсират лизинговите компании за намалената стойност на употребяваните електрически автомобили. С искането на лизингови компании за отстъпки от производителите на EV, за да се предпазят от по-нататъшно обезценяване на пазара и нежеланието на хората да купуват нова кола, която се обезценява много по-бързо от базираните на гориво или хибридни коли, търсенето продължава да намалява. Разходите за подмяна на батерия със сигурност не са в полза на електромобилите, тъй като например резервната батерия с четири модула за Tesla варира между $20 000 и $28 000.

Rivian Automotive Inc., американският производител на електромобили, е пример за трудностите, пред които е изправен секторът. Акциите на бившата любима на Wallstreet компания, вече се сринаха с над 90% от първоначалното публично предлагане, а високите цени на колите, започващи от близо $70 000, съсипаха привлекателността им за средностатистическия купувач. С отчетена нетна загуба от $1,52 милиарда за последното тримесечие на годината, Rivian залага на своя по-достъпен модел R2, за да излезе от трудната ситуация. Въпреки това опасенията относно успеха остават.

В допълнение към мрачното настроение в сектора, Apple взе стратегическо решение да отмени своя проект за електрически автомобили, известен вътрешно като Project Titan. Този проект, който започна преди десетилетие, беше посрещнат с големи очаквания и спекулации по отношение на потенциално пускане на превозни средства още през 2024 или 2025 г. Някои служители, свързани с Project Titan, ще бъдат преназначени към отдела за изкуствен интелект (AI) на Apple, което показва посока към укрепване на възможностите на компанията в област, в която конкуренти като Alphabet и Microsoft са постигнали значителен напредък. Решението на Apple да отмени своя проект за EV и да се съсредоточи повече върху AI отразява по-широката преоценка на инвестициите в изцяло задвижвани от батерии автомобили.

С настоящата ценова война, интензивна конкуренция, икономическа ситуация, потребителски настроения и политически натиск се очаква индустрията да претърпи консолидация в близко бъдеще. Вероятно е някои от конкурентите да напуснат пазара, а трайният успех на компаниите в този сектор ще зависи от постоянната подкрепа на правителствата, иновациите и стратегическите адаптации. Само компаниите, които ефективно се адаптират, ще продължат да революционизират начина, по който шофираме.