Wise и други финансовите технологии намалиха таксите за парични преводи. Сега HSBC отвръщат на удара.

HSBC се надява, залагайки на по-голяма стабилност, да спечели обратно мобилните в международен план клиенти

11:00 | 22 март 2024
Обновен: 11:00 | 29 март 2024
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В първите години след 2010 г. една групичка от финансово-технологични стартъпи атакуваха пазара с оферта, на която много потребители трудно биха отказали – международни парични преводи с многократно по-ниски такси в сравнение с банките. В продължение на десетилетия хватката на банките около международните преводи им позволяваше да налагат такси от 3-4% за изпращане на пари в брой в чужбина. Новодошлите като Wise, Revolut, WorldRemit, извършват същата услуга почти без пари, а вместо това печелеха от големия обем преводи.

Сега банките отвръщат на удара. През януари HSBC Holdings Plc. въведе във Великобритания услуга, наречена Zing, която обещава да дава условия, идентични на тези на финансовите технологии, но с подкрепата на една от най-големите финансови институции в света. HSBC се надява, залагайки на по-голяма стабилност, да спечели обратно мобилните в международен план клиенти.

Атаката на HSBC срещу финансовите технологии за международен валутен обмен започнала преди около година и половина. Джеймс Алън, Директор на отдела за международен валутен обмен и платежни системи в крилото на банката, посветено на богатството и индивидуалното банкиране, бил поканен да оглави проектът Zing с кодово название Marco Polo. Малкият екип на Алън построил новата услуга изцяло вътре в рамките на компанията и в пълна конфиденциалност, купувайки стандартни технологии от други финансово-технологични компании, когато това било необходимо. Това разказаха ръководители на HSBC, които поискаха анонимност при обсъждането на вътрешни въпроси. HSBC не разкрива колко е струвало разработването на Zing, но корпоративните архиви във Великобритания сочат, че банката е изсипала 74 млн. долара. на MP Payments Group Ltd., дъщерното си дружество, създадено специално за разработване на услугата. Някои мениджъри говорели за проекта като за „убиеца на Wise”, според запознат с инициативата, който обаче пожела да запази анонимност.

Планът на HSBC е да започне да внедрява Zing на пазара до няколко месеца, като го представи и на други големи европейски пазари, а пускането му в Азия и Близкия Изток също е в процес на подготовка. Сайтът на Zing се хвали с произхода си от голяма банка и казва: „Получете гъвкавостта на финансова технология, която е част от HSBC Group”. При положение, че таксите са сравними с тези на конкурентите и обичайно не надвишават 1%, въпросът е дали предложението на HSBC ще се отличи достатъчно, така че да привлече потребители от другите платформи.

Кунал Джанджи, водещ консултант по темите за плащанията и финансовите технологии в Boston Consulting Group (BCG) в Обединеното кралство твърди, че големите банки, които искат да пуснат финансови технологии, трябва да намерят нещо повече от името си, на което да разчитат. Според него, обичайните болезнени теми за клиентите на банките включват липсата на прозрачност относно статуса на банката, непредсказуемата скорост на операциите и високите такси. Той допълва: „Новите играчи трябва да могат да гарантират, че подобренията в предложенията за цената за потребителя ще представляват истинска промяна“.

Самата Wise показва ясно, че предлагането на добре подсигурена със средства и успешна финансова технология представлява предизвикателство и за най-големите банки. По думите на технологичния директор на Wise Харш Синха, компанията прекарала последните 13 години в подобрение на продукта си, за което са наети 800 инженера, които всеки месец добавят 5 хиляди надграждащи се подобрения към приложението.

Друга финансова технология, която предлага преводи, е Revolut Ltd. и тя също се е развила много от създаването си през 2015 г. Към момента обслужването на 40 млн. клиента и предоставянето на услуги като криптовалути и споделено търгуване се осъществяват от около 8 000 служителя и компанията се разпростира много отвъд ниските такси за международни преводи, с които компанията си спечели славата първоначално.

Котираните в Лондон акции на Wise PLC намалили стойността си с 7,5% на 2 януари, тъй като инвеститорите реагирали на обявлението на HSBC. Но Wise отвръща на удара. Публикува реклами на цяла страница в британските вестници като иронично посрещане на новия съперник. Те гласят следното: „Приложението ви е страхотна стъпка в посока на по-голяма прозрачност на международните трансфери и валутните преводи. Така че благодарим ви, HSBC, че пускате Zing, потвърждавайки, че и вие вярвате в нашата мисия“.

По данни на BCG в глобален план размерът на трансграничните плащания достига 180 трилиона долара за 2022 г., приходите възлизат на 165 милиарда долара и се очаква да се повишават с 6-7% годишно през следващите пет години. В маркетингова кампания Wise обвинява банките, че мамят клиентите си с високи и скрити такси. Наскоро компанията публикува доклад, в който HSBC е отличена като един от най-сериозните нарушители. Говорителка на HSBC каза, че изследването на Wise не включва банковата услуга Глобални пари, която позволява на клиентите да изпращат преводи в чуждестранни валути на по-ниска цена в сравнение със стандартната сметка. Тя добави още, че таксите на HSBC включват управлението на риска, свързан с международните парични преводи, с което банката се ангажира.

Консултантката на финансови технологии Мегън Джонсън твърди, че Zing трябва да се подобри много бързо, за да позволи на HSBC да навакса, защото „Банките, които вече са стартирали самостоятелни платформи за международни плащания, не пожънаха голям успех“. Тя визира PagoFX, отговорът, който Santander Bank даде на Wise, който обаче просъществува само година и три месеца, след като беше пуснах през 2020 г. Американският банков гигант JPMorgan Chase & Co. направи своя успешна офанзива във финансовите технологии с пускането на Chase UK преди 3 години. Също като Zing Chase UK предлага международни валутни преводи на цената на финансовите технологии, но във формата на обща дигитална банкова услуга, която предлага чекови и спестовни услуги.

Стратегическият директор на финансовата технология Algbra, която се съсредоточава върху потребителите, изключени от банковата система, Низам Удин смята, че HSBC все още може да нагласи така опциите на системата, че да я направи конкурентна.

Тим Льовийн, основател на специализирания инвеститор във финансови технологии в Обединеното кралство Augmentum Fintech PLC, смята, че е вероятно постъпката на HSBC да повдигне въпроса за нуждата от повече иновативност пред бордовете на други големи финансови институции. Той допълва: „Това изглежда малко като предупреждение към другите банки“ --- Хари Уилсън и Аиша С. Гани

В ОБОБЩЕНИЕ Новото приложение за международни валутни преводи на HSBC има за цел да си върне клиентите от новака с големи претенции Wise. Тази борба обаче може да се окаже нелека за банката.