Няма сценарий за мек Брекзит

Неил Дуейн, глобален стратег в Allianz Global Investors, за несигурността около Брекзит

18:52 | 14 юни 2018
Обновен: 18:52 | 14 юни 2018
Гаргойл, поставен върху водосточна тръба на покрива на Уестминстърското абатство в Лондон, Великобритания. Фотограф: Suzanne Plunkett/Bloomberg
Гаргойл, поставен върху водосточна тръба на покрива на Уестминстърското абатство в Лондон, Великобритания. Фотограф: Suzanne Plunkett/Bloomberg

В интервю за Bloomberg Неил Дуейн каза, че въпреки вътрешнополитическите борби и напрежението в различните части на Великобритания пазарите са спокойни.

Оказа се, че несигурността не е фактор за инвеститорско безпокойство, тъй като е по-вероятно британската страна да излезе от Европейския съюз през 2021, което означава, че предстои период на няколкогодишен преход. 

Дуейн обаче споделя мнението, че сценарият за мек Брекзит е малко вероятен. 

"Точно като Вас заключвам, че мек Брекзит, добре договорен Брекзит с ЕС, няма да се случи. Така, че ще имаме труден Брекзит с две разновидности, по мое мнение."

Той прогнозира, че при всички положения сделката с Европа ще бъде трудна, тъй като главният преговарящ по въпросите на Брекзит за ЕС Мишел Барние ще убеди останалите страни да не напускат съюза.

Освен това Неил Дуейн мисли, че кабинета на министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е неубедителен и е много вероятно да се стигне до политическа смяна в управлението. 

"За мен не изглежда, че има силен екип около себе си, който да разбира играта, която трябва да играем." 

Неил Дуейн дори предвижда по-голямо поевтиняване на британската лира в дългосрочен план от очакваното. 

Повече от коментара му вижте във видео материала.