Планира ли Facebook платена версия

Според изчисления на Washington Post приходите на компанията от потребител са около $20 на година

17:35 | 14 април 2018
Снимка: Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

По време на изслушването в началото на седмицата изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг увери сенаторите и конгресмените, че "винаги ще има версия на социалната мрежа, която ще остане безплатна", пише Washington Post, цитиран от Investor.bg.

Вероятно това означава, че ще има и версия, която няма да бъде безплатна, коментира изданието. От компанията вече намекнаха чрез своя оперативен директор Шерил Сандбърг, че версия на социалната мрежа без реклами би била "платен продукт".

От Facebook не правят официално изявление за своите планове и не може да се прецени как ще изглежда регистрацията на платена версия на социалната мрежа, например без реклами.

Washington Post обаче извършва някои проучвания. Във финансовия отчет на компанията за 2017 е записано, че приходите от реклама достигат $39,94 млрд. Общите приходи на Facebook достигат $40,65 млрд. С други думи от реклама идват 98% от приходите на социалната мрежа.

Всеки месец Facebook отчита 2,13 млрд. активни потребители - поне към края на 2017. Простата математическа сметка показва, че средно от потребител компанията получава $18,75.

Готови ли сте да платите тази сума, за да получите версия на Facebook без реклами? Вероятно някои от потребителите ще се съгласят, особено на фона на скандала със събирането на лични данни и изтичането им към маркетинговата компания Cambridge Analytica, пише американското издание.

Възможно е компанията да подготвя и най-различни хибридни варианти - олекотена версия, с по-малко реклами, за месечен абонамент от $0,99, или $10 на година, и т.н, коментира още изданието, позовавайки се на думи на ръководители на Facebook. Компанията има нужда от $20 приходи годишно от потребител, за да може да запази приходите на сегашното ниво.

От друга страна възможностите за таргетиране означава, че потребителите може би струват много повече от $18,75на година за рекламодателите. Защото събраните данни за хората могат да дадат основателно предположение дали потребителят ще купи предложените продукти или не, дали ще е съгласен да плати по-висока цена или ще търси намаление.