Акциите обичат евтиния долар. Защо все още не е време за празнуване?

Доларът прави пауза след поскъпването си тази година, но не е навлязъл в истински низходящ тренд

17:30 | 20 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg
Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Спадът в цената на долара подкрепи ръстовете на фондовата борса, а последните движения на валутата предлагат причини да се смята, че той може допълнително да се обезцени.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, се понижава с близо 7% до малко над 106 пункта спрямо своя дългогодишен връх от над 114 пункта, достигнат в края на септември, пише Market Watch.

Борбата на Федералния резерв на САЩ срещу инфлацията и ефектът от това върху лихвените проценти и пазара на американски държавни облигации стоят както зад подема, така и зад последния спад в цената на долара. 

По-високите лихви дават повече причини на чуждестранните инвеститори да купуват американски дълг, което от своя страна ги принуждава да купуват долари, но последните данни за инфлацията подкрепиха надеждите, че Фед може да облекчи темпа на повишаване на лихвите. Резултатът от това е по-слаб долар.

Това е важно за инвеститорите в акции, тъй като силният долар и по-високите лихви удариха пазара, изпращайки S&P 500 надолу с над 20% за годината. В същото време продажбите на компаниите отвъд граница генерират по-ниски нива на приходи.

Компании като Estée Lauder, Nvidia, Apple, Nike и Match Group, които осъществяват голяма част от продажбите си в чужбина, са уязвими. Estée Lauder предупреди по време на обявяването на последния си финансов отчет, че по-силният долар вероятно ще навреди на продажбите и печалбата ѝ през 2023 г.

Достигайки годишно дъно, акциите на тези компании записаха ценови спадове от между 29% и 69%, като сега се възстановяват частично в отговор на понижената стойност на долара. Акциите на Estée Lauder, която генерира около 80% от продажбите си в чужбина, поскъпват с около 19% от най-ниското си ниво, показват данни на FactSet.

И все пак хората, които са купили тези акции, когато техните цени бяха достигнали най-ниските си нива или са ги държали докато стойността име е спадала с надежда за възстановяване, все още не бива да се радват.

В момента доларът прави пауза след поскъпването си тази година, без да е навлязъл в истински низходящ тренд. Купувачите започнаха да се тълпят, когато доларовият индекс достигна около 105 пункта при кратък спад през лятото, преди да се покачи допълнително през есента. 

Текущото ниво на долара е такова, че купувачите все още са склонни да се намесят, като се има предвид тяхната визия за макроикономическите и пазарните условия. Ако това не се случи, вероятно нещо в условията ще се е променило – например очакванията за лихвените проценти или продължаващ спад на долара.

Доларовият индекс трябва да падне под дъното през август от 105,09 пункта, за да се приеме, че е приключило ралито, изтъква Том Есайе от Sevens Report.
Ако индексът падне под 105 пункта, предстоят значителни спадове. Той може да падне до 100 пункта, следващото ниво на подкрепа, пише Джон Коловос, главен технически стратег в Macro Risk Advisors. Друга точка, която трябва да се наблюдава, е в края на 90-те пункта, където купувачите последователно се намесват в продължение на няколко години.

Преминаването към това ниво през първите няколко месеца на 2023 г. би представлявало спад на годишна база, което би подкрепило растежа на печалбите на компаниите, пострадали от силния долар. И техните акции вече започват да отразяват тази възможност.