Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Трудностите по пътя на всеки предприемач са това, което го прави интересен

Руси Шишманов, технически експерт в Edubots; Аделина Стефанова, дизайнер и създател на Adiri; и Жасмина Гевезиева, основател на Cardinal bites, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 01.12.2020

21:02 | 1 декември 2020
Обновен: 11:28 | 2 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Труностите по пътя на всеки стартиращ предприемач са това, което го прави интересен - всяко предизвикателство е нов урок. Предприемачът трябва да вложи цялата си енергия и знания, за да придаде на продукта си душа, като без опитимизъм и ентусиазъм бизнес начинанието му е обречено. Това заявиха Руси Шишманов, технически експерт в Edubots; Аделина Стефанова, дизайнер и създател на Adiri; и Жасмина Гевезиева, основател на Kardinal bites, в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю", с водещ Велина Велинова

Руси Шишманов, технически експерт в Edubots, сподели, че тяхната компания изработва обучителни роботи за деца и на пазара вече присъства първият им робот Tripio. 

"С Tripio децата могат да научат основите на роботиката и микроелектрониката. Ние смятаме, че в бъдеще това ще бъдат едни изключително важни умения. Самият робот показва какво представлява хардуера, но и как да се програма на базово ниво, смесвайки хардуер със софтуер. Децата могат да вдъхнат живот на робота, управлявайки го чрез телефоните си."

По думите на Руси Шишманов най-големият успех за компанията е бил, когато за първи път са тествали робота им пред деца.

"Тогава видяхме с очите си как децата наистина се зарадваха, но и същевременно научиха полезни знания и умения. Когато роботът оживее, чувството е неповторимо", добави още техническият експерт в Edubots

Adiri, стартъпът на Аделина Стефанова, произвежда екосъобразни дамски чанти и аксесоари, произведени от корк.

"Професионалният ми път премина като дизайнер в една от най-големите фотографски фирми, където имах възможността да се занимавам с фотокниги. Тогава се зароди в мен желание да продължа да създавам радост у хората. Затова реших да напусна работата си и да се отдам изцяло на целта си да правя красиви и интересни женски аксесоари."

Аделина Стефанова коментира, че освен екосъобразността и красивият облик на продуктите, те също така са мултифункционални, адресирайки до колкото е възможно проблемът със свръхпроизводството

"Дамските чанти са направени от корк и ако клиентът пожелае, може да се махне капака и да сложи друг. Гривните също имат подобен един сменящ се елемент"

Cardinal bites е стартъпът на Жасмина Гевезиева, които произвежда първите протеинови бонбони на българския пазар без добавена захар.

"Мисията на нашата компания е да трансформираме или поне да предоставим алтернатива на сладките и солените изкушения. Протеинът е най-важният макронутриент, който запазва и изгражда мускулатурата. Предлагаме 50-грамова опаковка, както и изцяло веган версия. Бонбоните може да се бъдат закупени в празнични опаковки с 16 броя или в голяма кутия с 40. Продуктът ни се предоставя на базата на месечен абонамент"

Жасмина Гевезиева сподели интересен факт за тяхната продуктова линия - "вкусът, който предлагаме е българска роза и махлеб, като съставките са изцяло български, предоставени по един нестандартен начин"

Целия разговор с тримата участници в инициативата "Вдъхновяващите 5" може да видите във видеото

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" може да видите тук.