Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Как се развива биоземеделието в условията на пандемия?

Любомир Ноков, управител и съдружник в „Био България“, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 24.11.2020

20:03 | 24 ноември 2020
Обновен: 20:41 | 24 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова

В България вече се произвеждат доста био продукти, но много малка част от българското земеделие всъщност е биологично в сравнение с други европейски държави. Това заяви Любомир Ноков, управител и съдружник в „Био България“, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

За да остават био продуктите в страна ни, според Ноков, въпросът не е само в тяхната цена.

„За да се реализира един продукт от фермата до вилицата, е нужно цялата тази верига да има хора и предприемачи, които да са свързани във всички звена“.

Той допълни, че е много важно хората да разбират ползите от биоземеделието – освен, че те са от една страна здравнословни, целта на биоземеделието всъщност е да има по-малък негативен ефект върху околната среда.

„Земеделието е причина за много от кризите, с които трябва да се справяме. Като започнем от загубите на биоразнобразие – вече знаем, че от 1970г. до сега са изчезнали над 60% от всички живи организми на планетата. Това до голяма степен се дължи на урбанизацията и на земеделието“.

Новаков коментира също, че здравната ситуация в света кара все повече хора да се обръщат към въпроси относно връзката между храната и имунитета, което засилва интереса към био храните и тяхното търсене.

„Кризата с коронавируса слага акцент върху здравето, екосистемите и връзката ни с природата. Ето защо предполагам, че все повече хора ще започнат да бъдат чувствителни на тази тема и да се интересуват от храната си“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости в рубриката „Bloomberg TV Bulgaria“ може да видите тук.