Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

София Тех Парк може да разкрие още 2500 работни места до началото на 2021 г.

Тодор Младенов, изпълнителен директор, София Тех Парк, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 29.07.2020

20:00 | 29 юли 2020
Обновен: 10:00 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

София Тех Парк работи по три потенциални инвестиционни проекта за привличане на сериозни технологични компании. Това би довело до разкриването на 2500 работни места във високотехнологични индустрии до началото на 2021 г., обяви Тодор Младенов, изпълнителен директор, София Тех Парк, в интервю с Живка Попатанасова за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю".

Гостът разкри, че на територията на  София Тех Парк няма доказан случай на коронавирус. В рамките на април-май е направено допитване до всички техни партньори, в резултат на което се установява, че почти 80% от компаниите значително са усетили влиянието на кризата под формата на намаляващи икономически обеми и продажби и привличане на свежи инвестиции.

Профилът на компаниите

Младенов обясни, че компаниите на територията на София Тех Парк, които се ползват с предимство, са свързани с науки за живота, чисти енергии и информационни технологии. "Има около 25 компании от най-различно естество", подчерта той.

"Насърчаването на компаниите е чрез достъп до подходяща инфраструктура, включително за изследователска и развойна дейност".

Тодор Младенов сподели, че е разработен цялостен пакет от стимулиращи мерки, предоставен на всички компании, проявили желание, за облекчаване на условията на труд, което до момента има благоприятно влияние за тях. Освен това и българският супер компютър е в процес на изпълнение и ще бъде готов в началото на 2021 г. Гостът е сигурен, че той ще ни даде капацитет да сме равностойни на държавите с повече опит от нас.

В рамките на разговора стана ясно, че разработването на робота за дезинфекция съвместно между лабораторията за изкуствен интелект към София Тех Парк и две компании напредва с добри темпове и се ускорява дейността по дизайна.

Младенов каза още, че част от събитията в рамките на иновационния форум "Джон Атанасов" се преместват за 2021 г.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички участници на рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.