Каузите, които променят средата: „Финанси на фокус“ сез.3, еп.7

Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум и Силвия Костова, Началник управление Корпоративни комуникации и маркетинг в Пощенска банка

16:31 | 30 август 2021
Обновен: 12:09 | 31 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Каузите, които променят средата: „Финанси на фокус“  сез.3, еп.7

 

През изминалата 2020 г. предизвика изключителна вълна на съпричастност. Дарителството се промени не само заради тази вълна, но и защото много компании и организации започнаха да подкрепят каузи много различни начини. Например много се увеличи кредитът на доверие между тези, които даряват и тези, които имат нужда от подкрепа, разказва Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум. Тя, заедно със Силвия Костова, началник управление Корпоративни комуникации и маркетинг в Пощенска банка, гостува на поредния епизод на подкаста „Финанси на фокус“ с водещ Христо Николов. Темата този път е „Каузите, които променят средата“ и се фокусира върху това как пандемията промени корпоративната социална отговорност.

Пандемията направи така, че времето за взимане на решения за подобни дарения спада от месеци на дни и дори часове. В Пощенска банка буквално пренареждат своите приоритети – комуникационни и за корпоративна социална отговорност – защото трябва да се взимат бързи решения, за да се спасят човешки животи. Променя се и отношението спрямо споменаването в масмедиите на търговските марки, които правят добро, посочва Силвия Костова: „Благодарността на хората беше видна и в телевизионен ефир.“

Когато проследяваме тези дарения една година по-късно, виждаме че този риск за по-бързо взимане на решение не е довел до повече неслучили се проекти, казва на свой ред Красимира Величкова.

Тя посочва, че са се променили и сферите, в които се е случвало подпомагането. Години наред преди това сфера номер 1 за подкрепа е било образованието, а сега по естествени причини се наблюдава възвръщане към здравеопазването. Това обаче далеч не означава префокусиране, а по-скоро разширяване на програмите за социална отговорност на бизнеса. „Компаниите пренаредиха, добавиха и доразвиха основните си приоритети в областта на КСО. Аз лично не видях компания, която да действа хаотично. Говоря за големите играчи на пазара“, казва Костова.

Новото нормално е дигитално. Затова и Пощенска банка реализира за първи път изцяло дигитален CSR. Проектът „Вселена от възможности“ награждава по един проект в сферите образование, иновации и зелени инициативи. Въпреки „отпускарския“ период са участвали 238 проекта. Те са доста разнообразни и иновативни. Освен социалният ефект от проектите обаче, „банката подпомага това хората да бъдат инициативни и да вярват, че тяхното усилие може да промени нещо“, казва Красимира Величкова.

Тя посочва и че корените на доброволчеството са в дома и в училище, но ролята на компаниите към техните служители и на медиите не бива да се подценява.

„Компанията е като едно семейство. Ние сме се събрали и подбрали с общи ценности. Ако ти нямаш тази ценността да даряваш, ако не уважаваш околната среда, колегите си, природата си, себе си , логично няма как да бъдеш част от една или друга компания, тъй като ценностите са най-важното, което те движи напред. Не са резултатите, не са и само и единствено постигнатите финансови цели“, посочва Силвия Костова.

Повече за тенденциите в доброволчеството и проекта „Вселена от възможности“ чуйте в подкаста.