Онлайн кредитирането vs. консерватизма на българите

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „Финанси на фокус“

16:40 | 4 юни 2020
Обновен: 08:05 | 3 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Още преди новата реалност да ни застигне неочаквано, имаше ясна тенденция за ръст на онлайн запитванията за кредитиране. В последните три години обемът на заявените по интернет и отпуснати кредити от Пощенска банка се утрои, а делът им превиши 30% от общия брой. Извънредното положение засили тази тенденция, въпреки че българските потребители са по-консервативни към ползването на онлайн услуги, особено банкови.

Това заяви Виктория Драгнева, ръководител отдел „Телемаркетинг и дигитални канали за продажби“ в Пощенска банка, в третия епизод на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria. Темата е „Дигиталните решения за финансиране – възможности за онлайн консултации за кредитни продукти и онлайн апликации”, а водещ е Христо Николов от сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria.

Хората все по-често търсят неформално общуване със своята кредитна институция – докато са вкъщи, в офиса, пътуват или просто искат банката да бъде в мобилния им телефон, обясни Драгнева.

„Нашият отговор на тази потребност е създаването на чат-бота с изкуствен интелект EVA – иновативно решение, от което потребителите може да получат необходимата информация и консултация в комуникация чрез Facebook Messenger“.

Най-честите въпроси към EVA са: „Какви са условията за кандидатстване?“, „Кое е най-подходящото решение за мен?“, „За какъв кредит мога да кандидатствам?“. Чат-ботът дава основни насоки, а когато клиентът поиска задълбочена информация, представител на банката се свързва с него, допълни Виктория Драгнева.

Неотдавна Пощенска банка надгради EVA, създавайки мобилно приложение с интегрирания чат-бот. Апликацията дава информация за важни промени, с които клиентите на кредитната институция трябва да бъдат запознати.

Как се промени през годините процесът на онлайн запитване за кредит?

Какви са изискванията към клиентите, които кандидатстват за заем по електронен път?

И възможно ли е кредитът да бъде договорен и подписан без посещение в банков клон?

Чуйте отговорите в третия епизод на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria.