Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Лора Чекоратова: Роялите Steinway са микс от иновации и традиции

Лора Чекоратова, пианист и преподавател, "Бизнес старт", 09.05.2022 г.

12:00 | 9 май 2022
Обновен: 09:22 | 11 май 2022
Автор: Таня Жекова

Роялите Steinway & Sons са уникални ръчно изработени инструменти, които са най-добрите на пазара и се използват в големите концертни зали и консерватории. Те са избор на над 90% от музикантите. Има пианисти, които биха отказали да свирят, ако залата не разполага със Steinway. Това разказа пианистът и преподавател Лора Чекоратова, завършила докторантура в престижното висше училище за сценични изкуства Julliard в Ню Йорк, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Steinway & Sons имат изключително богата история и традиции. Сергей Рахманинов, Коул Портър и Джон Ленън са част от емблематичните имена, свирили на тези инструменти, каза Чекоратова. Повод за нейното включване от САЩ беше предстоящото първично публично предлагане (IPO) на Steinway Musical Instruments на Нюйоркската фондова борса (NYSE).

Компанията залага и на иновации - при новите плейбек системи Spirio пианото може да свири само.

„Идеята не е просто пианото да свири само, с помощта на компютър, но и да пресъздава едно към едно усещането от свиренето на голям музикант. Може да си пуснеш изпълнение на конкретен пианист – например Хоровиц, което е забележително.“

Артистите могат да записват на тази система и да редактират записите си. Това беше много полезно по време на пандемията, обясни Чекоратова.

Маркетингът на Steinway също е повлиян от новото време.

„Когато пристигнах в Ню Йорк през 1992 г., компанията имаше зала точно срещу „Карнеги хол“ - по проект на известен архитект, с голяма ротонда, портрети на Рахманинов, Лист и усещане за епохата на 19 век. Но в последните години се преместиха в съвременна зала с модерен дизайн и повече светлина“.

Лора Чекоратова посочи роялите Yamaha като основен конкурент на Steinway в САЩ. Японската корпорация придоби през 2008 г. австрийския производител Bösendorfer. В Европа са популярни и италианските рояли Fazioli.

Първият досег на Чекоратова с клавишите на Steinway е бил в музикалното училище в София. Сега тя притежава инструмент от тази марка (кабинетен роял, модел M) в дома си в Ню Йорк.

„Във висшето училище Julliard всички рояли са Steinway. Когато учех там, толкова много се свиреше на тях, че постоянно късахме струни и трябваше да се поправят.“

В българското консулство в Ню Йорк също има роял Steinway (model B), закупен по инициатива на пианистката Павлина Доковска и оперната прима Стефка Евстатиева и със средства на българската общност в града. Роялът често се използва за концерти и промотиране на български музиканти и композитори.

Лора Чекоратова съобщи, че тази година също ще има издание на фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ в родопското село Ковачевица. Концертите ще бъдат на 5, 6 и 7 август.

„Моята мечта е в недалечно бъдеще да закараме роял Steinway в Ковачевица. Това са плановете ни за развитие на сериозен фестивал, който събира музиканти от цял свят. Ковачевица заслужава такъв роял“, завърши тя.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.