Завръщащи се българи от чужбина все по-често намират мечтаната реализация у нас

Юлия Димитрова, оперативен мениджър и член на УС на организацията "Тук-Там", Смарт час, 15.06.2020

20:30 | 15 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Много хора, които са се завърнали в България, са намерили мечтаната кариерна реализация у нас. Често причините за завръщането са лични, но обикновено те са просто комбинация към останалите възможности, които ги очакват тук. Това мнение изрази Юлия Димитрова, оперативен мениджър и член на УС на организацията "Тук-Там", в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Тук-Там" помага по различни начини на тези, които искат да се върнат, както и на всички по света, които искат да останат свързани със страната ни".

"Тук-Там" организира събития, на които кандидати могат да се срещнат с работодатели. Освен това организацията публикува обяви и дава възможности за стипендии на хора, които искат да учат в чужбина, става ясно още от разговора.

"На 17 септември ще се проведе първото голямо събитие „Кариерен Кошер“, което ще срещне над 1500 кандидати с над 50 работодатели в България".

Юлия Димитрова обясни, че бизнес развитието и маркетингът най-много интересуват кандидатите, а от страна на компании най-голямо е търсенето в  сектора на инфромационните и комуникационни технологии. "Търсят се още и финансисти и юристи", допълни тя.

Гостът подчерта, че сдружението ежегодно организира фонд за стипендии, чрез който помага на млади българи с амбицията да учат магистратура в чужбина и с мотивация да се върнат след това в България. Устойчиво развитие и информационни технологии са сферите, за които те отпускат две от специализираните си стипендии.

"Тази година има повече кандидати за стипендия, отколкото други години", отбеляза Димитрова. Тя си обяснява този факт с финансовата нужда на хората да заминат в чужбина.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Смарт час" вижте  тук.