ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Умен град 2021 – подходи и технологии

Андраш Фазакаш, вицепрезидент в „Дойче Телеком“, 21.03.2021 г.

21:15 | 21 март 2021
Обновен: 13:25 | 24 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

5G все още е в ранен етап на развитие. Ние изграждаме мрежи от ново поколение във все повече градове и държави, но решенията, базирани на тази технология, предстоят. Например - големите компании могат да имат свои частни мрежи, използвайки 5G инфраструктурата. Това сподели Андраш Фазакаш, вицепрезидент в „Дойче Телеком“, отговарящ за Smart City и IoT, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

5G ще насърчи телемедицината и ще позволи да се правят хирургически операции от разстояние. Технологията ще направи автомобилите свързани и те ще обменят информация помежду си в реално време, докато са в движение.

„Ако на два километра пред вас се случи катастрофа, автомобилите ще могат в реално време да си предават тази информация и така дори тези по-назад по магистралата да разберат за нея“.

Свързаните автомобили ще спомогнат и за намаляване на задръстванията. Всяка сутрин шофьорите в средноголям град създават огромен трафик, докато търсят място за паркиране. Това е проблем от гледна точка на замърсяването, шума и загубата на време, обясни Фазакаш.

Вицепрезидентът на „Дойче Телеком“ очаква в следващите 2-3 години дроновете да навлязат в градовете, а след това и летящите таксита. Дроновете биха могли да се използват за повишаване на сигурността в ключови обекти, например около атомни централи.

„Дроновете също биха спомогнали за облекчаване на трафика в градовете. Но първо трябва да се намерят по-добри решения за зареждането им, които да позволят по-дълъг полет.“

Андраш Фазакаш отличи Барселона в подхода към умния град. В испанския град са започнали от самото начало с умните решения. Създадени били регулации, при които не се стига до възникването на проблеми и после до търсенето на решения.

„Първо се създаде платформа за смарт сити. След това в нея вертикално бяха интегрирани решения. Това позволи да се събират и съхраняват данни от внедрените решения, да има готови отговори на проблемите.“

Цялата дискусия от първата част на Knowledge City 2021 може да гледате на запис на новата онлайн стрийминг платформа Investor Media PRO. Втората част на Knowledge City 2021 ще бъде посветена на иновациите и градската среда и ще се състои на 22 март от 14:15 ч. Може да я гледате на живо на Investor Media PRO, както и на сайта и в социалните мрежи нa Investor.bg/live.

Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, A1, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, Градът Медиа Груп, Kmeta.bg.

Вижте целия разговор с Андраш Фазакаш във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.