ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

София има чар: прилича на бразилска фавела

Ланд. арх. Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“, ИмоТиТе, 04.10.2020

21:27 | 4 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Много участъци от софийските реки и канали могат да бъдат приобщени сравнително бързо към града. Коритото на р. Владайска от Зона Б-5 до Лъвов мост е в отлично състояние – може да тичаш, да караш колело, да разхождаш домашния си любимец. Проблемът е, че тези места са трудно достъпни. Това заяви ландшафтен архитект Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Преди дни фондацията започна дългосрочна инициатива „Реките на София“, чиято цел е превръщането на градските реки в места за отдих, спорт и култура. Друга спънка за благоустрояване на коритата са силните дъждове, при които столичните реки повишават значително нивата си.

„Има решения. Благоустроената част може да се направи адаптивна към промените в речното ниво. Мебелировката да бъде от тежки материали – бетон или камък, и така да не бъде отнесена при евентуално прииждане на реката“.

Ланд. арх. Мартин Янков е работил по редица проекти в Англия, вкл. по ландшафта на мащабен жилищен комплекс в гр. Пърфлийт на р. Темза.

"Ландшафтният архитект трябва да бъде в началото на всеки проект, а много често се случва обратното. Ако се започне първо със сградите и те не се съобразят с пейзажа, се получават квартали, които не винаги са адекватно свързани с околната им среда. Затова градовете ни като цяло придобиват сив и скучен вид", обясни Янков.

Основателят на фондация „Колективът“ коментира и състоянието на градската среда в столицата. Според него от птичи поглед София прилича на квартал, направен от бараки.

„Всеки си закача на фасадата, каквото е намерил за добре – на едно място изолацията е розова, под нея е жълта, а друг използва ламарина. София прилича на една голяма фавела, направена от масивни сгради /бел. ред. - фавелите са гъсто населени квартали в Бразилия, обитавани от по-бедни жители/.“

"Не казвам, че София е грозен град, напротив – има си чар. И този чар трябва да се използва при бъдещото развитие на града", допълни арх. Мартин Янков.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" вижте тук.