ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Луксозните имоти остават актив убежище по време на пандемията

Гийом де Виллие, партньор, BARNES International; Никола Стоянов, управляващ партньор, BARNES Bulgaria, ИмоТиТе, 5.07.2020

09:00 | 6 юли 2020
Обновен: 14:34 | 6 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

В света на луксозните имоти все още не сме много разтревожени от влиянието на COVID-19, защото тези недвижимости остават един вид актив убежище. Има леко притеснение и то е свързано с евентуална финансова криза, което всъщност би било истинската втора вълна, за която всички говорят. Това заяви граф Гийом де Виллие, партньор в компанията за луксозни имоти BARNES International, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

В България кризата през 2008 г. настъпи при пик на пазара, при високи цени, които въобще не бяха достигнати при сегашния възходящ цикъл. Още 10-15% ръст беше нужен, за да се достигнат цените от 2008 г. Дванайсет години по-късно доходите на хората са два пъти по-високи, а икономиката е много по-добре работеща. Това заяви Никола Стоянов, управляващ партньор на BARNES Bulgaria.

Гийом де Виллие, Никола Стоянов и Невена Стоянова са партньори в първия офис на BARNES International в България, който беше открит преди дни.

В студиото на Bloomberg TV Bulgaria двамата гости отчетоха, че пандемията е довела до засилено търсене на луксозни извънградски имоти – както в България, така и в западни страни като Франция, Италия и Испания. В големите европейски столици обаче ефектът е негативен.

„Преди коронавируса в Париж имахме 126 предварителни договора за продажба на имоти. От тях финализирахме 109 сделки. Така че загубихме около 15% от оборота си по време на този период“, обясни Гийом де Виллие.

В САЩ влиянието на пандемията върху имотите е много силно. Пазарът е тежко засегнат, донякъде блокиран. Емоционалният начин, по който американското общество реагира на случващото се, има определени последици за бизнеса, обясни френският бизнесмен.

Никола Стоянов обяви, че българският офис на BARNES International ще посредничи при продажбата и наемането на яхти, както и за придобиване на произведения на изкуството.

Как се извършва оценката на луксозен имот в България? За колко време се продава апартамент в Париж? Кой е най-скъпият имот, продаден през офисите на BARNES? И защо Стинг, Дейвид и Виктория Бекъм, Анджелина Джоли и Брад Пит са се насочили към инвестиции във винарски имения?

Вижте отговорите във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “ИмоТиТе” гледайте тук.