ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Какви са новите модели на взаимодействие между строителите и предприемачите?

Владимир Андреев, изпълнителен директор на "Кордеел България", ИмоТиТе, 15.12.2019

20:00 | 15 декември 2019
Владимир Андреев, изп.директор на "Кордеел България". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Андреев, изп.директор на "Кордеел България". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новите модели на взаимодействие между строителните компании и предприемачите са "добре забравените стари", които се развиват в Европа и Америка отдавна. Все повече се залага на подхода за вникване в същността и функцията на бизнеса, който трябва да се помести в една сграда, и подготвянето на такъв обект, който да отговаря на нуждите на конкретния клиент, коментира Владимир Андреев, изпълнителен директор на "Кордеел България", в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

"Проектира се и се изгражда обект, който дава възможност крайният клиент да се концентрира върху бизнеса си".

Гостът обясни спецификата на модела Build to suit (or design-build) and lease и го определи като модел за надграждане в отношенията между предприемача и инвеститора в един обект и крайния му ползвател. "При изграден обект спрямо нуждите на потребителя той може да бъде продаден, собствеността да бъде прехвърлена на ползвателя или да бъде отдадена под наем за дълъг период от време. Моделът е подходящ за сгради, които отговарят на конкретни нужди на бизнеса", допълни той.

Андреев посочи, че сред проектите, заложени в дейността на "Кордеел България", влиза изграждането на логистичен и административен комплекс в София към една от големите дистрибуторски и логистични компании в България - Orbico. "Локацията е атрактивна и има добра връзка с транспортната инфраструктура", подчерта той.

Според госта се очакват повече спекулативни обекти в сегмента на логистичните площи.

Новите технологии в строителството

"Строителството у нас следва новите технологии. Бизнес и офис сградите са на добро ниво. Наблюдаваме повишаване на качеството и изискванията от страна на ползвателите и крайните клиенти. Вече доста се обръща внимание на енергийната ефективност, алтернативните източници, хладилните агенти, възобновяемостта и добрата изолация".

Владимир Андреев отбеляза още, че няма как глобална рецесия да не повлияe на строителната активност у нас въпреки настоящата стабилност на българската икономика.

Очаквайте видео материал с целия разговор.