ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Президентът на JYSK: Нарастването на заплатите ще увеличи автоматизацията

Ян Бьо, президент на JYSK, ИмоТиТе, 22.09.2019

19:30 | 22 септември 2019
Ян Бьо, президент на JYSK. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ян Бьо, президент на JYSK. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Датската компания JYSK откри преди дни голям дистрибуционен център в индустриална зона София Божурище.

Ако говорим за визията за логисничните комплекси в близкото бъдеще, може да дадем пример с комплекса, който отворихме до София. В Западна Европа ситуацията е по-различна. Властите там са много по-строги по отношение на ограниченията за ръчна работа. Затова складовете ни там са още по-автоматизирани. Това ще бъде тренд в следващите години. В Централна и Източна Европа заплатите постоянно нарастват, което ще бъде фактор за увеличаване на автоматизацията, заяви президентът на JYSK Ян Бьо в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Двете високи сгради в комплекса ни край София са с височина от 42.5 метра и са напълно автоматизирани, спомена Бьо.

"Логистичните комплекси ще стават все по-високи. Това е осмият ни дистрибуционен център в Европа, в който има високи сгради. Складовите кранове издържат на все по-голямо натоварване, а скоростта на придвижване на товарите се увеличава".

В индустриална зона София Божурище ние интегрираме доставки за нашите магазини и онлайн поръчките, разкри гостът, пояснявайки, че целта е да бъдат по-гъвкави при доставките. Системата за управление на процесите в дистрибуционния център ще благоприятства процесите, както и системата за управление и планиране на ресурсите на компанията, стана ясно още от думите му.

Климатични системи от най-ново поколение

Ян Бьо обясни концепцията на новата цялостна система за климатизация.

"Планирахме използването на соларни панели, все още не сме готови, но работим в посока намаляване на емисиите от въглероден диоксид", каза той. Едно палетно място може да поеме до 600 кг. товар, добави Бьо.

"Инвестициите в комплекса засега са на стойност над 100 млн. евро, като крайната сума се очаква да достигне 107 млн. евро".

Много важно за дистрибуционния център е да е разположен близо до клиентите, изтъкна като предимство гостът.

Предимствата на България

Ян Бьо обясни, че изборът инвестицията да се случи в България е въпрос на калкулация.

"За километрите, които ще изминат палетите, с избора на София ще спестим 10 млн. километра годишно за доставки в региона. Отделно, инвестиционната среда в България също е добра".