ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Хари Мюлер: Трябва да строим качествени домове, а не да разхищаваме енергията

Хари Мюлер, изп. директор на компанията Q-Blue, в "ИмоТиТе" 11.02.2024 г.

15:38 | 12 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Хари Мюлер е изпълнителен директор на компанията Q-Blue от Нидерландия, която произвежда иновативни системи за обмен на топлина, използващи енергията от отпадъчната топла вода от душовете. Мюлер беше в България за откриването на първия шоурум за енергийно ефективни материали в страната. Ето какво сподели той пред Христо Николов, водещ на предаването „ИмоТиТе“.

Христо Николов, Bloomberg TV Bulgaria:

Компанията ви разработва и произвежда системи за обмен на топлина. Каква е вашата иновация?

Хари Мюлер, Q-Blue:

Нашата иновация е, че използваме енергията от отпадъчните води, които изтичат от домовете ни. Семпла, но иновативна система.

Христо Николов:

Как точно се случва това - разкрийте ни тайната?

Хари Мюлер:

Когато си вземате душ, обикновено използвате топла вода с температура 38-40 градуса, за да ви бъде комфортно. За затоплянето на водата обаче трябва много енергия. За да загреете един литър вода с един градус, се нуждаете от над четири килоджаула енергия – помним това от уроците по математика преди години. Така за един душ се изразходват близо 12 500 килоджаула енергия. Може да се преизчисли и на 3.48 киловатчаса. За всеки един душ.

Говорим за топлата вода, която се използва при душ. Щом се изкъпете, водата се стича на пода и после по канализацията изтича от жилището.

Ние направихме топлообменник, който представлява една тръба с дължина 2 метра. Когато водата от душа изтече през тръбата, поставяме около нея друга по-голяма тръба, направена от мед. Има едно малко пространство между двете тръби, което свързваме.

След това има отстояние. А после „обгръщаме“ потока неизползвана вода, който отива към вашите нагревателни уреди, които загряват водата за душа до 40 градуса. Всъщност, загряват я до 60 градуса, а после тя се смесва и става 40 градуса, така работи системата по принцип.

В този случай нашето оборудване подава на нагревателните уреди предварително подгрята вода. Това е причината да се използва само 40% от нужната енергия за достигане на съответната температура. Така спестявате 60% от енергията, която нормално се изразходва при душ. 60 процента от три и половина киловатчаса за всеки душ.

Христо Николов:

Какви материали използвате за производство на тези топлообменници?

Хари Мюлер:

Мед. Това е много добър метал за пренос на топлина, за топлопроводимост. Медта е чудесен материал, който може да се използва повторно. Ако една сграда бъде демонтирана, може да вземете системата и да я използвате в друга сграда. Ако се наруши целостта на системата поради една или друга причина, отново ще остане чист мед.

Металът е ценен - всеки би могъл да го занесе до пунктовете за изкупуване и да получи пари за него. Системата я има. Освен това медта може лесно да бъде рециклирана. Така че ние използваме мед, защото наистина харесваме този материал.

Христо Николов:

Имате ли проблеми, свързани с цената на медта, с веригите на доставки?

Хари Мюлер:

Медта е ценен метал. И ако нещо се случи в световната икономика, цените нарастват или намаляват. В повечето случаи цените се вдигат, разбира се. В нашия продукт има 7.60 килограма мед. Ако цената на метала нарасне от 800 на 900 евро за сто килограма, това ще се отрази в по-малка степен на тези 7.6 кг. Защото разходите за труд остават същите. Ако цената на медта се увеличава, това се отразява в цената на нашия продукт, но не осезаемо. Бихме предпочели цената на метала да остане ниска, но няма да е катастрофа, ако се вдигне.

Христо Николов:

Къде е приложението на тези топлообменници, които произвеждате? Само в пасивни къщи ли?

Хари Мюлер:

Не, те намират приложение във всяка къща. Пасивната къща е много добър начин за строителство. Много регулации се отнасят за пасивната къща, но те не могат да обхванат всичко. Регулациите се напасват към съответната държава.

Нашият продукт е високо оценен в списъка с материали и решения за пасивни къщи. Той е използван при строителството на пасивни къщи, но не само. Използва се във всички типове къщи. Във всяка държава има различни регулации. В държавите, в които оперираме, има строителни регулации. Вашата къща трябва да покрива определени изисквания, включително за енергията, за възобновяемата енергия.

Нашият продукт често е предварително одобрен. Щом е одобрен, на практика той идва със сградата. Но може да се влага и в други къщи, които не са пасивни. В действителност само 10% от това, което произвеждаме, се използва за пасивни къщи. Всичко друго се влага в нормални сгради – също качествени, но не покриващи определението за пасивна къща.

Христо Николов:

Какво ще кажете за цената на тези системи? Колко ще струва да си обзаведа една баня?

Хари Мюлер:

Заедно с инсталацията всичко ще излезе около 600-650 евро. Но инвестицията е еднократна, системата ще бъде в къщата, няма да я виждате, дори няма да знаете, че е там, ако не ви кажат. Няма части, които подлежат на смяна. Не ползва електричество, за да работи. Това e само една тръба в дома ви. Инвестирате веднъж и това е. 20, 30, 40, 50 години – колкото да я има вашата къща, тази система ще бъде част от нея.

Христо Николов:

Какво трябва да знаят ползвателите на тези системи по отношение на инсталацията и поддръжката?

Хари Мюлер:

Крайните ползватели, хората, които обитават къщата, не трябва да знаят нищо. Не трябва да правят нищо. Това е просто една тръба. Не знам вие какво правите с канализационните тръби във вашата къща, но предполагам, че не правите нищо.

Христо Николов:

Живея в стара кооперация и имаме проблеми с канализационните тръби.

Хари Мюлер:

Съжалявам за това! Ще кажа отново – крайните ползватели, хората, които обитават къщата, не трябва да правят нищо. Проектантът трябва да предвиди, че топлообменникът ще бъде поставен на съответното място и строителят трябва да го изпълни според избрания вариант. Това означава, че инсталацията трябва да бъде изпълнена по проект и да бъде избран един от трите варианта. Понякога е по-подходящо да бъде избран един или друг. Така че строителят трябва да постави системата според заданието на архитекта или на проектанта.

Христо Николов:

Къде се намира производствената ви база?

Хари Мюлер:

В град Емен в Нидерландия. Това е в източната част на страната.

Христо Николов:

Използвали ли сте европейско финансиране на определен етап в проекта?

Хари Мюлер:

Не, не сме използвали европейско финансиране все още. Възможно е да го направим в бъдеще. За определени етапи сме използвали финансиране от нидерландската държава, което в някаква степен може да се смята за европейско финансиране. Но основната част от средствата сме осигурили сами.

Христо Николов:

Какво е годишното ви производство? Дайте яснота за мащаба на вашия бизнес?

Хари Мюлер:

Миналата година произведохме около 12 000 изделия. Започнахме от 3000 на година и постоянно растем. Тази година се готвим да произведем 30 хиляди изделия, а за следващата година плановете ни са за 55 000.

Христо Николов:

Как очаквате зелените цели и амбиции на Европейския съюз да се отразят на вашите продажби?

Хари Мюлер:

Очаквам ефектът да бъде много положителен. Ние си партнираме с работните групи, които захранват с информация строителния комитет на Европейския съюз. Там темата е доникъде. Те може да познават дейността ви, но ако сте само една компания, която произвежда даден продукт, няма да ви подкрепят.

Към това производство вече има интерес от различни държави, защото няма никакъв смисъл да губим енергията от отпадъчната вода. И други компании се насочват към това производство.

Сега ние сме част от тази група и там работим заедно, за да покажем на света, че е лудост тази енергия да отива „на вятъра“. Толкова е лесно да бъде използвана, а и не е скъпо. Смятам, че това трябва да бъде задължително. Нямам предвид, че всеки трябва да купува моята тръба, което би било чудесно. Но използването на тази енергия трябва да е задължително – не е добре в днешно време да се прахосва каквото и да е. Както вентилацията на въздуха става задължителна, това трябва да се случи и с топлообменниците. Нека да го направим и за отпадъчната топла вода. Защо не? Толкова е просто.

Христо Николов:

Какъв е вашият коментар за новата европейска директива за енергийните характеристики на сградите, която е на финален етап от приемането й?

Хари Мюлер:

Мисля, че бе свършена добра работа. Въпреки че на този етап още не се оценява достатъчно потенциалът за използване на енергията от отпадъчна топла вода. Но това е процес, който започва да се случва. Те започват да виждат ползите, които ви споделих. Тези регулации обаче се развиват бавно. И с основание, защото принципът там трябва да бъде „три пъти мери, веднъж режи“. Но виждаме, че все повече хора, от които зависят регулациите, разбират, че това е добър начин за пестене на енергия и намаляване на въглеродните емисии.

Христо Николов:

Казахте, че има специална нормативна уредба в някои европейски страни, която ви позволява да правите добър бизнес. В кои европейски страни имате най-големи продажби?

Хари Мюлер:

В момента най-големият ни пазар е Обединеното кралство. Нидерландия винаги е голям играч, но Обединеното кралство има съответните регулации. Това означава, че възобновяемата енергия се цени. Това е най-лесният и бърз начин да намерите стойност срещу парите ви в момента.

Христо Николов:

Имате ли конкуренция в производството на тези топлообменници?

Хари Мюлер:

Да, разбира се!

Христо Николов:

От кои страни? Китай?

Хари Мюлер:

Все още не от Китай. Но имаме конкуренция от Португалия, както и от Испания. В Нидерландия също имаме конкурент в нашата област. Така че, да, имаме немалко конкуренция.

Христо Николов:

Какви ще бъдат жилищата на бъдещето според вас?

Хари Мюлер:

Ако на никой няма да се налага да плаща за дома си, тогава всички ще искат да живеят в много удобни жилища. Сега говорим за енергийна ефективност, за пари – това е важно, разбира се. Но бъдещето на домовете ще се определи от това, че всички искаме да живеем в комфортни жилища. Жилища с приятна температура. В които не е много скъпо да се поддържа тази температура. Жилища, в които ще можеш да си вземеш приятен душ на възможно най-ниска цена. Хората ще търсят комфортни домове.

Смятам, че енергийният преход, в който се намираме, е насочен основно към намаляване на въглеродните емисии. Ние правим всичко възможно да постигнем възвращаемост на инвестицията, каквато има при нормалните жилища. Когато постигнем това, всички жилища ще бъдат енергийно ефективни. Те ще са по-близо до стандартите за пасивна къща, но ще са комфортни. Не мисля, че трябва да използваме по-малко енергия, за да живеем на студено и да се къпем със студена вода. Трябва да правим жилища, в които ще имаме същия комфорт за по-малко пари или за същите пари като при нормално жилище. Не сме много далеч от това.

Христо Николов:

В последните 10-15 години терминът „пасивна къща“ стана много популярен в ЕС. Напоследък се говори и за енергийно позитивни сгради – които произвеждат повече енергия, отколкото абсорбират. Какво е мнението ви за тях?

Хари Мюлер:

Какво би се случило, ако всички сторим това? В Нидерландия, например, всички си сложиха соларни панели на покрива, стига да имат такава възможност. Започна да се произвежда толкова много енергия, че електропреносната мрежа не можеше да я поеме. Такава е ситуацията в момента. А фокусът трябва да бъде „Не губете енергията“.

Вашите родители са ви казвали да затваряте прозорците през зимата, за да стоите на топло. Защо не правим това и с топлата вода в домовете ни? Сега просто я оставаме да изтече. Приемаме, че трябва да изразходим голямо количество енергия, за да изкъпем с топла вода и после тя изтича в канала.

Мисля, че ако произвеждаме много повече енергия от соларните панели и другите източници, тогава няма да има значение, че водата просто изтича в канала. А това не е правилно. Според мен трябва да се придържаме повече до идеята за пасивна къща и да строим качествени домове. Това е: просто да строим качествени домове и да не разхищаваме енергията. Това е правилната посока по мое мнение. Не трябва да се опитваме да произвеждаме енергия от каквото можем и после да я прахосваме. Това не е добре.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости в предаването "ИмоТиТе" може да гледате тук.