Спадът на офис имотите в Германия се ускорява с рекордни темпове

Според данни на германската банкова асоциация VDP, спадът се е ускорил през четвъртото тримесечие, като е намалял с 13% спрямо предходната година

14:28 | 12 февруари 2024
Автор: Лаура Малш,Стефан Кал
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на офис сгради в Германия претърпя най-резкия си спад от две десетилетия насам, тъй като по-високите разходи за финансиране и бавните тенденции за връщане към офисите влошиха апетита на инвеститорите.

Според данни, публикувани в понеделник от германската банкова асоциация VDP, спадът се е ускорил през четвъртото тримесечие, като е намалял с 13% спрямо предходната година. За цялата година цените са се понижили с над 10%, което е най-големият спад от началото на записите през 2003 г., а прогнозите са за по-нататъшен спад в началото на 2024 г.

Цените на офисите в Германия спадат най-рязко през 2023 г. 

Кризата в сектора на недвижимите имоти засяга офисите по-силно от жилищата, казва Йенс Толкмит, управляващ директор на VDP. Тъй като германската икономика се спъва и несигурността относно пълното завръщане на работниците в офиса се увеличава, „търсенето на офиси остава слабо“, допълва той.

Проблемите на пазара на търговски недвижими имоти заплашват да доведат до криза в някои банки. Опасенията за експозиция към сектора нарастват, а германските кредитори в частност са подложени на все по-засилен инвеститорски контрол.

В петък акциите на Deutsche Pfandbriefbank AG паднаха до рекордно ниско ниво. По-рано миналата седмица Deutsche PBB заяви, че е увеличила провизиите за покриване на потенциални загуби поради слабостта на пазарите на търговски недвижими имоти. В стремежа си да успокои пазарите тя подчерта, че нуждите ѝ от финансиране за годината вече са до голяма степен покрити.

Тъй като потенциалните купувачи на офиси все още изискват по-големи отстъпки, отколкото повечето продавачи са готови да предложат, според Толкмит от VDP търговските имоти в Германия вероятно ще останат слаби.

В началото на 2024 г. пазарът все още е в спад, като цените продължават да падат“, коемнтира той.