ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Пътят към устойчивост на бизнес сградите минава през такса смет

Лилия Кръстева, управител за България в CERES Management Services, ИмоТиТе, 19.11.2023 г.

19:45 | 20 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Целите на Европейския съюз в областта на климата ще променят строителството на бизнес сгради в няколко направления. Ще има нови изисквания към строителните материали и към процеса на тяхното производство, ще има ограничения, свързани с генерираните отпадъци по време на строителството и в края на жизнения цикъл на сградите, а обществените поръчки и финансирането в сектора също трябва да бъдат устойчиви. Това заяви Лилия Кръстева, управител за България в CERES Management Services, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

CERES Management Services е компанията, която управлява бизнес комплекса Sofia Airport Center и мол Park Center Sofia.

Основна тема на разговора беше Пътната карта за климатично неутрални сгради и строителство до 2050 г., разработена от Световния съвет за зелено строителство (WorldGBC). Картата отразява целите на Европейския съюз за климатична неутралност, декарбонизация и енергийна ефективност на сградния фонд, като има препоръчителни действия и график (вижте повече тук).

В България има сериозна нужда от промени в нормативната база – както по отношение на строителните материали, така и при определянето на такса смет за бизнес сградите. Сега общините начисляват таксата въз основа на балансовата стойност на сградата, което противоречи на европейския регламент. Таксата трябва да зависи от количеството генерирани отпадъци, обясни Лилия Кръстева.

„Ние инвестираме повече средства в една сграда, за да бъде тя устойчива, след което общините ни „наказват“ с такса смет. За една нова бизнес сграда таксата е много по-висока от размера за една остаряла сграда, която не е инвестирала в нови материали, решения и практики. Това трябва да се промени и то много бързо.“

Устойчивостта в бизнес сградите засега навлиза основно чрез сертифицирането. По света вече има десетки системи за оценяване на зелени сгради, сред най-известните са американската LEED, британската BREEAM и германската DGNB.

В България по нови данни има 79 сертифицирани бизнес сгради, съобщи Лилия Кръстева. Офис сградата в Sofia Airport Center беше първата в страната, която получи сертификат LEED Gold - за използване на екологични строителни материали и енергоефективни технологии.

Получаването на такъв сертификат означава, че сградата трябва да е енергийноефективна и неутрална към околната среда, а при реализацията й да са използвани устойчиви строителни материали. Когато приключи животът на сградата, тези материали трябва да са рециклируеми на 100%, обясни събеседникът.

„На пазара вече има достатъчно строителни материали, които могат да се рециклират и които покриват критериите за устойчивост. Да, тези материали са по-скъпи и съответно инвестицията в такава сграда е по-висока. Но тенденцията няма как да спре, защото наемателите на бизнес сгради имат все по-големи изисквания за устойчивост, свързани с техните корпоративни ESG стратегии.“

Такива изисквания имат не само големите чуждестранни компании, представени у нас, но и фирмите с български собственици. Те също разбират колко е важно да осигурят нужните удобства в сградата. От изпълнението на критериите за устойчивост зависи как ще се чувстват хората в сградата, това има отражение върху средата на работното място и ефективността на служителите, коментира Лилия Кръстева.

Банките, които финансират изграждането на бизнес обекти, също изискват от нас да им предоставим информация за това какви емисии ще генерира сградата, добави събеседникът.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!