ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Новите квартали на София - зоологически градини за хора, без зелени площи

Арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, ИмоТиТе, 2.05.2023 г.

19:20 | 2 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новите квартали на София приличат, за съжаление, на големи зоологически градини за хора. Основният проблем там е липсата на зелени площи и презастрояването. Новите територии са едни бетонови структури, в които трябва да живеем и работим. Ние сме избягали от естествената природна среда, която би трябвало да ни заобикаля. Това заяви арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов. Разговорът бе в новия епизод на рубриката „Архитектите говорят“, посветен на голямата тема „Градът, в който живеем“.

Гостът даде пример с урбанизирането на кв. „Малинова долина“ в София. От подробния устройствен план на района се вижда, че територията като цяло е лишена от озеленени площи и градинки, каза Николова (вижте тук плановете за регулация и застрояване на „Малинова долина“).

„Зелената система е много важна. Бетонът и асфалтът допринасят за по-високите температури в градовете, а зелената система елиминира това и помага за постигане на нормална температура, влажност и проветряване на кварталните пространства“.

Зелените територии около парцелите, които се застрояват, не биха могли да създадат този комфорт. В повечето случаи озеленяването е във вътрешното (дворно) пространство и то не участва в обемно-пространствената структура на улиците, обясни арх. Вержиния Николова.

„Ролята на общината е да ограничи застрояването в новите квартали. Трябва да се помисли за уличните и площадните пространства - да се определят парцели за зелени площи в районите, които се урбанизират. Да има градинки на пешеходно разстояние“, каза събеседникът.

„От друга страна в София има много зелени площи, които не се поддържат и в момента са средища на бездомни хора и кучета. В „старите“ жилищни комплекси има свободни пространства, през които хората се притесняват да минават. Те могат да станат приказни места с подходящо озеленяване.“

Арх. Вержиния Николова говори и за нуждата от строителство на нови детски ясли и градини в София. В свободни разговори главни архитекти на различни столични райони споделят, че терените, предназначени за детски градини и училища, са частни територии. Собствениците на тези терени обаче нямат интерес да направят детски градини и училища, така че решението е общината да замени тези терени с други, каза тя.

Два големи терена в кв. „Малинова долина“ бяха предвидени първоначално за детска градина и за училище. Впоследствие бе сменено предназначението на единия терен – за жилищно строителство, а площта на другия бе намалена наполовина, добави гостът.

„За подобряване на градската среда трябва да се обърне специално внимание на чистотата, липсата на паркоместа и нуждата от велоалеи. За съжаление, улиците, подлезите и метростанциите в София са много мръсни“.

Метрото е ключов фактор за развитието на северните части на София и за пренасочване на строителните предприемачи в тази посока. В момента, в който метрото стигне до определена територия и тя бъде регулирана, инвеститорите ще отидат там, коментира арх. Николова.

Ролята на държавата за развитие на градовете също е много голяма. Трябва да се стимулира заселването на районите с ниска икономическа активност, каза още гостът.

„В един момент обезлюдяването на територии става омагьосан кръг, в който инвеститори искат да вземат земя в един непривлекателен град, да построят фабрика, но се оказва, че няма кой да работи там. Държавата трябва да има дългосрочна политика за икономическо възраждане на тези територии и за привличане на младите хора.“

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!