Балонът на пазарите е все по-видим. Какви ходове предприемат инвеститорите?

Високите капитализации не означават непременно, че ралито е към края си, смятат експерти

07:46 | 2 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

На голяма част от пазарите има балон и това е нещо, за което изглежда всички са единодушни, пише The Wall Street Journal.

Акциите на нерентабилни компании като GameStop и AMC Entertainment Holdings поскъпват с бързи темпове, насърчени от растяща армия индивидуални инвеститори. Активността при търговията с опции също се увеличава, цената на биткойн е близо до исторически връх, а компаниите се стремят да продават все повече акции.

За мнозина оценките на компаниите изглеждат твърде високи, подобно на ситуацията в началото на 21 век. Въпреки това високите капитализации не означават непременно, че ралито е към края си, твърдят инвеститори. Историята показва, че пазарите често са били способни да отбелязват ръстове далеч по-дълго, отколкото първоначално се е смятало за възможно, подобно на дотком балона от края на 90-те години на миналия век или при възхода на японските акции през 80-те години на миналия век.

Наскоро по-широкият пазар отбеляза спадове. Индексът S&P 500 се понижи с 3,3% през миналата седмица, въпреки че остава с 66% по-висок спрямо достигнатото дъно през март. Поведението на инвеститорите, сочещо за балон, предимно е насочено към няколко отделни компании, а не към по-широките индекси.

На фона на ниските лихвени проценти и очакванията за нови стимули мнозина инвеститори виждат повод да насочат парите си към по-рискови активи. Нещо повече - в много случаи приходите на компаниите остават устойчиви или се повишават въпреки глобалната пандемия.

Тази комбинация от фактори помага за оптимизма на инвеститорите. Бичите нагласи за акциите сред управителите на фондове се повишават до 3-годишен връх, става ясно от изследване на Bank of America сред 194 фонд мениджъри, управляващи активи за общо 561 милиарда долара. Междувременно средният дял на кеша в портфолиата - обичайно средство за защита срещу трусове на пазара, се понижава до най-ниското ниво от май 2013 г.

Инвеститорите се опитват да оценят какво може да предизвика следващия балон сред индивидуалните акции и дали евентуалните ръстове ще се разпространят на по-широкия пазар.

Според Джеръми Грантъм, съосновател на Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co., който предрече сривовете от 2000 и 2008 г., пазарът е прегрял още от миналата година. Той обаче отбелязва, че ситуацията този път е различна.

“Знаем, че всеки балон е малко по-различен и с помощта на новите платформи за търговия и интернет този може да достигне още рекорди”, посочва той.

Не само Грантъм е разтревожен. Почти 90-процентен дял от 627 пазарни специалисти смятат, че има балон на финансовите пазари, става ясно от скорошно изследване на Deutsche Bank.

Джери Браакман от First American Trust отбелязва, че неговата компания е притеснена от големите оценки в САЩ, което насочва повече средства към акциите навсякъде.

“Пазарът не е корелиран с макро картината”, отбелязва той.

Въпреки че движенията на някои акции и активи са резки, анализатори и инвеститори посочват, че не са изненадани от спекулативната активност на финансовите пазари.

Приспособимата политика на Федералния резерв, ниските лихвени проценти и оптимизмът около коронавирусните ваксини диктуваха движенията на инвеститорите през последните 11 месеца. Много американци увеличиха спестяванията си по време на пандемията, а се очаква и повече подкрепа, ако Конгресът одобри нов пакет от стимули. Перспективата за по-ниска възвръщаемост от много други активи също насочва инвеститорите към по-агресивни покупки на акции.

В допълнение към това много индивидуални инвеститори търгуват повече от всякога. Тези инвеститори показаха тежестта си миналата година, шокирайки ветераните от Wall Street, когато се заложиха на нерационални акции, включително тези на Hertz Global Holdings Inc., и доведоха до близо 900-процентен ръст на цената на книжата на компанията, насочваща се към защита от фалит.

Тазгодишните ходове са дори още по-впечатляващи.

Компаниите са набрали 13,4 милиарда долара чрез 24 първични публични предлагания през тази година - 300-процентен ръст на листванията спрямо същия период на 2020 г., сочат данни на Renaissance Capital. Междувременно 111 листнати в САЩ компании са заявили оферти за допълнителна продажба на акции, удвоявайки броя си спрямо същия период на миналата година, според данни на Dealogic.

Обикновено толкова силна активност би накарала големите фонд мениджъри да се отдръпнат от акциите. Мнозина посочват, че акции като тези на GameStop, AMC и на други силно поскъпващи компании представляват отделни балони и не са заплаха за цялата финансова екосистема.

Анализатори на Goldman Sachs отбелязват, че насочването на средства към нерентабилни компании, които според тях имат 5-процентен дял от общия пазар, представляват малък риск.